Χαλκιδική: Σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής ζημιών στις καλλιέργειες λόγω του πρόσφατου παγετού

Μετά από επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργου, προς τα συναρμόδια υπουργεία και τον ΕΛΓΑ, για το μέγεθος των καταστροφών στις καλλιέργειες του Νομού και τις οικονομικές συνέπειες για τους καλλιεργητές λόγω του προσφάτου παγετού, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, με επιστολή του τον διαβεβαίωσε ότι προχωράνε ομαλά οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων.

“Αν και οι δαπάνες για τις αποζημιώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, ο πρωθυπουργός που είναι ενήμερος για το θέμα, διαβεβαίωσε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι το τελευταίο ευρώ” επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος στην επιστολή του.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής δήλωσε σχετικά: “Παρακολουθούμε από κοντά το θέμα και ενημερωνόμαστε συνεχώς από τους συναρμόδιους φορείς, έτσι ώστε οι αγρότες της Χαλκιδικής να αποζημιωθούν το συντομότερο για τις καταστροφές που υπέστησαν, λόγω του παγετού που έπληξε τη Χαλκιδική ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επίσης, κατόπιν επικοινωνίας μας με τον ΕΛΓΑ ενημερωθήκαμε ότι θα ακολουθήσει η καταγραφή ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες του νομού τις επόμενες εβδομάδες, για να διαπιστωθεί η μείωση της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, συνέπεια του προαναφερθέντος παγετού”.

Η επιστολή του κ. Λυκουρέντζου:

“ΠΡΟΣ: Αξιότιμον Αντιπεριφερειάρχην κ.Ιωάννη Γιώργο.
ΘΕΜΑ: Απάντηση σε υπόμνημά σας.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Σας ευχαριστώ θερμά για την ειλικρινή συνεργασία σας στην προσπάθεια, την οποία καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α., για την αποτύπωση της έκτασης και την ένταση των καταστρεπτικών συνεπειών των κυμάτων παγετού και χαλαζοπτώσεων που έπληξαν τις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου στην περιοχή σας.

Πέντε κύματα παγετού έπληξαν την χώρα από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τις τελευταίες ημέρες. Είμαστε σε θέση να έχουμε τεκμηριωμένη γνώση για το πόσο σημαντική είναι η ζημία. Θα απαιτηθούν δαπάνες για τις αποζημιώσεις, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του ΕΛ.Γ.Α..

Είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός της χώρας, η Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ) και το Οικονομικό Επιτελείο. Με δήλωση του Πρωθυπουργού και με την συνεργασία όλων των Υπουργών προς την ίδια κατεύθυνση, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι και το τελευταίο ευρώ, το οποίο δικαιούνται.

Χρειάζεται όμως να διαβούμε ορισμένα στάδια:

• Το πρώτο στάδιο είναι καταλυτικής σημασίας για να επιτύχουμε ευκρινή, ακριβή εκτίμηση της κατάστασης με την συνεργασία των αιρετών εκπροσώπων, Δημάρχων και των αιρετών των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών.
• Το δεύτερο στάδιο είναι το εκτιμητικό έργο, το οποίο θα υλοποιήσει ο ΕΛ.Γ.Α. και το οποίο θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χρονικής περιόδου της υποβολής δηλώσεων ζημίας. Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του εκτιμητικού έργου, ο ΕΛ.Γ.Α. θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις πληρωμές.
• Το τρίτο στάδιο είναι η διασφάλιση του απαιτούμενου κεφαλαίου, το οποίο ήδη επιχειρείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό μέσω της πρωτοβουλίας του τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου το απόγευμα στην διάσκεψη των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον χρόνο των πληρωμών, μία ένδειξη υπάρχει, ότι την περίοδο κατά την οποία ο κύριος όγκος των αγροτικών προϊόντων θα διατίθετο είτε για την εσωτερική αγορά είτε για εξαγωγές, ο ΕΛ.Γ.Α. εκείνη την ώρα θα είναι σε θέση να καταβάλει πληρωμές αποζημιώσεων”.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ