Χριστούγεννα παντού στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Φωτίζουμε δέντρα, ανάβουμε φωτιές, οργανώνουμε εργαστήρια και φτιάχνουμε στολίδια, διαβάζουμε παραμύθια στις βιβλιοθήκες, συλλέγουμε τρόφιμα και παιχνίδια για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων του 12ημέρου ανοίγει απόψε με στόχο κάθε γειτονιά του να αποπνέει γιορτινή ατμόσφαιρα. Στόχος της διοίκησης είναι και οι τέσσερις δημοτικές ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Άγιος Παύλος) να «πλημμυρίσουν» από χαμόγελα αισιοδοξίας και ζεστασιάς και να στέλνουν παντού μηνύματα αγάπης και ελπίδας συμπαρασύροντας μικρούς και μεγάλους στο πνεύμα των ημερών!  Όπως τονίζει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «Τα Χριστούγεννα έχουν το νόημα που θα τους δώσουμε. Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι η γιορτή της αγάπης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της φροντίδας στο συνάνθρωπο. Κι ας έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό έχει αξία να το μαθαίνουμε από μικρή ηλικία.

Το σήμα της… εισαγωγής στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δίνει σήμερα μια Χριστουγεννιάτικη βραδιά για καλό σκοπό. Η Κεντρική Σκηνή των Θεατρικών Εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ) ανεβάζουν στις 7 το απόγευμα στο  Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ. Φεραίου και Μεγάρων) «Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόρη Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Στάμογλου.

Την παράσταση κάνει ξεχωριστή το κίνητρό της που είναι η στήριξη των ευάλωτων μελών του ΚΑΠΗ του δήμου μας: Αντί να κόψουμε εισιτήριο (η είσοδος είναι δωρεάν), φέρνουμε είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.

Από τις κορυφαίες στιγμές των… προχριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων τα ανάμματα των δέντρων που ξεκινούν από το πάρκο «Παναγιώτης Αφαλής» στις Συκιές και ολοκληρώνονται με πάρκο Ανθέων στον Άγιο Παύλο.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, Πάρκο «Παναγιώτης Αφαλής», Συκιές, 18:00

Συμμετέχουν: Μουσικό σχήμα από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών, τμήματα Ενόργανης από τα ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το χορευτικό συγκρότημα του δήμου σε συνέργεια με τα ΚΔΑΠμεΑ και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ Νεάπολης-Συκεών, το 4ο Σύστημα Προσκόπων Συκεών, o Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, ο Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων, μαθητές και μαθήτριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών.

Ο Αϊ Βασίλης θα περιμένει τα γράμματα των μικρών του φίλων στο σπιτάκι του, στην Πολιτιστική Γειτονιά.

19:30 αμέσως μετά το Εργαστήρι Πολυφωνικού Τραγουδιού του Χορευτικού Συγκροτήματος δήμου Νεάπολης-Συκεών θα παρουσιάσει το παραμύθι για ενήλικες «Τρεις τρίχες λύκου»

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, Ρολόι, Νεάπολη, 18:00

Συμμετέχουν: Μουσικό σχήμα από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών, τα ΚΔΑΠμεΑ και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ Νεάπολης Συκεών, ο Σύλλογος Γυναικών Νεάπολης-Συκεών «Εστία», η Ποντιακή Εστία Νεάπολης, ο Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, τμήματα Ενόργανης και Ρυθμικής από τα ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών το Χορευτικό Συγκρότημα Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νεάπολης «Η Αγία Φωτεινή η Νεαπολίτις», ο σύλλογος « Ένα Παιδί Κοιτάει τα Άστρα», το 6ο Σύστημα Προσκόπων Νεάπολης, ο Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων, μαθητές και μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης με τη μουσικό τους Ευαγγελία Καλυδίνου.

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, Σιντριβάνι, Παπανικολάου με Ειρήνης, Πεύκα, 18:00

Συμμετέχουν: Μουσικό σχήμα από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών, τα τμήματα Ρυθμικής των ΚΔΑΠ του δήμου, τα ΚΔΑΠμεΑ και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ Νεάπολης-Συκεών, ο Σύλλογος Ποντίων Πεύκων ΠΑΡΧΑΡ, ο Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων, η Χορευτική Ακαδημία Πεύκων, ο Σύλλογος Φίλων με Αναπηρία «ΑΛΛΑΖΩ», η σχολή χορού «MOVE UP», ο Σύλλογος Φίλων Ρετζικίου, ο Σύλλογος ΤΕΧΝΗΕΣΣΑ, η Καλλιτεχνική Ομάδα Πεύκων «ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ», και το Σωματείο Κοινωνικής Δράσης και Αλληλεγγύης «Μονοπάτια και Στόχοι».

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, πάρκο Ανθέων, Αγ. Παύλος, 18:00

Συμμετέχουν: Μουσικό σχήμα από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών, τα ΚΔΑΠμεΑ και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ Νεάπολης Συκεών, τμήματα Ρυθμικής από τα ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών οι μαθητές και μαθήτριες των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Αγ. Παύλου, ο Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων και ο σύλλογος «Χοροστάτες» με το έθιμο της «Καμήλας».

Εργαστήρια και χριστουγεννιάτικο παζάρι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 10:00 ΚΔΑΠ-μεΑ Συκεών (Νικ. Παρασκευά 43, Συκιές)

«Η αγάπη έχει δύναμη» – Τουρνουά αγάπης

Παίζουμε και προσφέρουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 10:00-14:00, Κλειστό Γήπεδο (ΔΑΚ) Αγίου Παύλου (Ανθέων & Περιφερειακή, Άγιος Παύλος) Τουρνουά βόλεϊ.

10 Δεκεμβρίου, 10:00-14:00, Κλειστό Γήπεδο Πεύκων (Δημοκρατίας 6, Πεύκα) Τουρνουά μπάσκετ.

«Δώρα καρδιάς»

Συγκεντρώνουμε παιχνίδια και παιδικά βιβλία για τα παιδιά των οικογενειών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 11:00 – 14:00, πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) Νεάπολη

Ελάτε μαζί μας να δώσουμε λίγη μαγεία προσφοράς στους μικρούς μας φίλους!

Κινηματογραφικά Χριστούγεννα

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

Δύο δωρεάν προβολές στις 15:00 και 17:00

«Arthur Christmas: Ο Γιος του Άι Βασίλη», σκηνοθεσία Sarah Smith, Barry Cook (μεταγλωτισμένη).

O Άρθουρ δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τ’ άλλα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που ο πατέρας του δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη αυτοπροσώπως!

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, 18:00, Μουσείο Προσφύγων, Πολιτιστική Γειτονιά

Έκθεση με Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα από όλον τον κόσμο.

Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας δήμου Νεάπολης-Συκεών

Θεατρική παράσταση: «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, ένα χαρούμενο τέλος …» από τα Θεατρικά Εργαστήρια Εφήβων και Ενηλίκων «Μελίνα Μερκούρη» 

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Στάμογλου, Βαγγέλης Ηλιάδης

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, 18:30

Μέσα στο πανδαιμόνιο της ετοιμασίας, για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, ποιος θα είχε καιρό να προσέξει ένα μικρό πλάσμα, που μέσα από τους παγωμένους δρόμους ζητούσε να βρει… Αλλά, τι, αλήθεια ζητούσε να βρει;

Αναβιώνει το έθιμο «Κλαδαριές»

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, 18:00, Πρεμετής με Επταπυργίου

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα θα ανάψουν οι φωτιές και θα στηθούν οι «Κλαδαριές». Μικροί και μεγάλοι θα μαζευτούν γύρω από τη φωτιά να ζεσταθούν να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το σύλλογο «Χοροστάτες».

Χριστουγεννιάτικες δράσεις στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης (Αμασείας 19-21)

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, 18:00

«Χριστουγεννιάτικοι μπελάδες» από το Θέατρο Σκιών του Αγάπιου Αγαπίου

(για παιδιά ηλικίας 4-12ετών)

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, 17:30

«Χριστούγεννα με Ντο Ρε Μι τζιτζικομέρμηγκες μαζί!», παρουσίαση βιβλίου από τη συγγραφέα-δασκλάλα Γλυκερία Γκρέκου. Την παρουσίαση θα πλαισιώσει ο μουσικός Γιώργος Ασλάνης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ζύμη με τη Αναστασία Αμοιρίδου. (γα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών)

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, 17:30

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, στο πλαίσιο του οικολογικού εργαστηρίου δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης και χειροτεχνίας από το Κέντρο Ημέρας Στήριξης της Οικογένειας – Connect Family, (για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών)

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, 17:30

«Γράμματα στο έλατο κρυμμένα» της Κατρίνα Τσάνταλη. Αφήγηση χριστουγεννιάτικης ιστορίας από την Ευθυμία Πανταζοπούλου, παιδαγωγό. Στη συνέχεια οι μικροί μας φίλοι θα γράψουν γράμμα στον Αι Βασίλη. (για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών)

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

«Μικροί ζαχαροπλάστες εν δράσει» (για παιδιά 4-8 ετών)

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, 18:30

«Ένα αλλιώτικο καλικαντζαράκι». Την χριστουγεννιάτικη ιστορία θα παρουσιάσει η συγγραφέας του βιβλίου Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου.

Στη συνέχεια οι μικροί μας φίλοι θα παίξουν το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.(για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών)

Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών (Οδυσσέα Φωκά 46)

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, 18:00

«Χριστουγεννιάτικοι μπελάδες» από το Θέατρο Σκιών του Αγάπιου Αγαπίου

(για παιδιά ηλικίας 4-12ετών)

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, 17:30

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, στο πλαίσιο του οικολογικού εργαστηρίου δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης και χειροτεχνίας από το Κέντρο Ημέρας Στήριξης της Οικογένειας – Connect Family (για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών)

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, 19:00

«Χριστούγεννα με Ντο Ρε Μι τζιτζικομέρμηγκες μαζί!», παρουσίαση βιβλίου από τη συγγραφέα-δασκάλα Γλυκερία Γκρέκου. Την παρουσίαση θα πλαισιώσει ο μουσικός Γιώργος Ασλάνης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ζύμη με τη Αναστασία Αμοιρίδου (γα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών)

 

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, 19:00

«Γράμματα στο έλατο κρυμμένα» της Κατρίνα Τσάνταλη. Αφήγηση χριστουγεννιάτικης ιστορίας από την Ευθυμία Πανταζοπούλου, παιδαγωγό. Στη συνέχεια οι μικροί μας φίλοι θα γράψουν γράμμα στον Αι Βασίλη. (για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών)

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, 17:00

«Ένααλλιώτικο καλικαντζαράκι». Την χριστουγεννιάτικη ιστορία θα παρουσιάσει η συγγραφέας του βιβλίου Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου.

Στη συνέχεια οι μικροί μας φίλοι θα παίξουν το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού (για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών)

Πολιτιστικό Κέντρο Πεύκων (Μικράς Ασίας 32)

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στις 18:00

«Χριστουγεννιάτικοι μπελάδες» από το Θέατρο Σκιών του Αγάπιου Αγαπίου

(για παιδιά ηλικίας 4-12ετών)

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 17:30

«Γράμματα στο έλατο κρυμμένα» της Κατρίνα Τσάνταλη. Αφήγηση χριστουγεννιάτικης ιστορίας από την Ευθυμία Πανταζοπούλου, παιδαγωγό. Στη συνέχεια οι μικροί μας φίλοι θα γράψουν γράμμα στον Αι Βασίλη. (για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών)

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 17:30

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, στο πλαίσιο του οικολογικού εργαστηρίου δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης και χειροτεχνίας από το Κέντρο Ημέρας Στήριξης της Οικογένειας – Connect Family, (για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών)

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις 17:30

«Χριστούγεννα με Ντο Ρε Μι τζιτζικομέρμηγκες μαζί!», παρουσίαση βιβλίου από τη συγγραφέα-δασκάλα Γλυκερία Γκρέκου. Την παρουσίαση θα πλαισιώσει ο μουσικός Γιώργος Ασλάνης ενώ θα ακολουθήσει κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ζύμη με την Αναστασία Αμοιρίδου. (για παιδιά ηλικίας 5-9 ετών).