Απολογισμός του προγράμματος ανακύκλωσης τηγανέλαιων στον δήμο Παύλου Μελά

Την Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 στο πλαίσιο του Ανταποδοτικού προγράμματος Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή Tropa Verde και του Πιλοτικού προγράμματος Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις Σχολικές Μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά έγινε ενημέρωση και απολογισμός του προγράμματος ανακύκλωσης τηγανελαίων.

Έτσι παραδόθηκαν ανταποδοτικά μπάλες Μπάσκετ, Ποδοσφαίρου και Volley στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης και 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, όπου συμμετέχουν στο επιμέρους πρόγραμμα Ανακύκλωσης τηγανελαίων. Για τα αποτελέσματα της  εκπαιδευτικής δράσης του προγράμματος έγινε ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εθελοντισμού Σάκη Λαζαρίδη και τον Διονύση Κόρσιανο εκπρόσωπο του συνεργαζόμενου φορέα συλλογής και αξιοποίησης των τηγανελαίων Ionian Recycle.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  ο  διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Φροσύνης, η  Βίκυ Ιππέκη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτ.Θεσσαλονίκης και ο Γιώργος Υφαντής εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου. Συμφώνησαν όλοι ότι είναι μια πολύ σημαντική βιωματική δράση, που  υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Περιβαλλοντικού Δικτύου “Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία –  Ενεργός Πολίτης στον Δήμο Παύλου Μελά” και αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη της Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή,   καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές των σχολείων και  τους προετοιμάζει  ως  αυριανούς ενεργούς  πολίτες.

Οφέλη ανακύκλωσης τηγανελαίου

  • Καθαρότερο περιβάλλον-μη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα
  • Μείωση εισαγόμενης ποσότητας ορυκτών καυσίμων, εξοικονόμηση φυσικών πόρων και συνεισφορά στο ενεργειακό και εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
  • Εφαρμογή καταλληλότερης μεθόδου ανακύκλωσης-διαλογή στην πηγή
  • Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  • Συμβολή στην πράσινη ανάπτυξη με παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Μειώνεται το κόστος επεξεργασίας των αποβλήτων και του καθαρισμού των αποχετεύσεων
  • Μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγει στους ΧΥΤΑ

Τα απόβλητα μαγειρικά έλαια είναι υδρόφοβα και ως εκ τούτου δεν διαλύονται στο νερό, σχηματίζοντας ένα λεπτό ενιαίο στρώμα που καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό κάτω από το στρώμα αυτό δεν οξυγονώνεται με αποτέλεσμα να σταματούν οι αερόβιες διαδικασίες που έχει επίδραση σε βιολογικούς καθαρισμούς αλλά και γενικότερα στο οικοσύστημα.

Περίπου 90% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου

Το καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα καυσίμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ντιζελοκινητήρα.

Περίπου 1 λίτρο τηγανέλαιο μετατρέπεται σε 1 λίτρο καυσίμου. Όταν καθαριστεί το τηγανέλαιο και περάσει μια διαδικασία πλύσης και απομόνωσης ξένων σωμάτων, χάνει περίπου ένα 10% του βάρους του.

Υπολογιστικά

Βιοντήζελ κατανάλωση καυσίμου 25,3 gr CO2 eq /km  την στιγμή που το κανονικό ντήζελ έχει 175 gr CO2 eq /km

84% μείωση εκπομπών CO2 eq/km

2.7 kg co2 ανά λίτρο diesel

168 gr co2 ανά χιλιόμετρο

1349 Λίτρα που έχουμε συλλέξει το έτος 2021 αντιστοιχούν σε 1349 λίτρα βιοντήζελ

1349 λίτρα βιοντήζελ à 3642,3 kg * 16% = 582,7 kg CO2

Συνεπώς γλιτώνω 582,7 kg CO2 (διοξείδιο του άνθρακα)

2.096 Λίτρα τηγανέλαιο που έχουμε συλλέξει από την αρχή του προγράμματος αντιστοιχούν σε 905,5 kg CO2 (διοξείδιο του άνθρακα)

Συνοπτικά, μέσω του ανταποδοτικού προγράμματος Tropa verde αποφεύχθηκαν από την αρχή της λειτουργίας του, 905,5 κιλά CO2 (εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα) λόγω της ανακύκλωσης 2.096 λίτρων τηγανέλαιου. Συγκεκριμένα το 2021 συγκεκριμένα έγινε αποφυγή εκπομπών 582,7 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω της ανακύκλωσης 1.349 λίτρων τηγανέλαιου

Το 2021 από το ανταποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Tropa Verde και του προγράμματος διαλογή στην πηγή των σχολικών μονάδων του Δήμου συλλέχθηκαν οι ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών του παρακάτω πίνακα:

Είδος Αποβλήτου 2021(Τόνοι)
Πλαστικό PET 4,15
Αλουμίνιο 0,716
Χαρτί/Χαρτόνι 15,5
Βρώσιμα λίπη και έλαια 1,35

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ