Απ. Τζιτζικώστας: Άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – Ευρωπαϊκοί πόροι εδώ και τώρα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Την ανάγκη για άμεση δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, αλλά και για τη διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για έργα μεγάλης κλίμακας στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή».

Την ημερίδα, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, οργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR.

«Οι πόροι που είναι σήμερα διαθέσιμοι δεν αρκούν για τις μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν -κυρίως στις πόλεις- καθώς οι υποδομές για την αντιπλημμυρική προστασία δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. Οι αντιπλημμυρικές υποδομές αντιστοιχούν στα κλιματικά δεδομένα του 1950 και του 1960», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, εξάλλου, ζήτησε μετ’ επιτάσεως να ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων φορέων αναφορικά με τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Όπως είπε με νόημα, το πλέγμα αρμοδιοτήτων σήμερα δημιουργεί σύγχυση και δυσλειτουργία και οδηγεί εν τέλει σε ένα κακό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη περιφέρεια στην χώρα όσον αφορά τον στόχο της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου για το 2030.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη υλοποιείται ένα πλέγμα έργων και δράσεων, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, νοσοκομείων και σχολείων, η χρηματοδότηση επενδύσεων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η επένδυση στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη κινητικότητα κ.ά.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, τονίζοντας ότι τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή έχουν τεθεί στις κορυφαίες προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας.

Οι σημαντικότερες δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τις παρουσίασε ο κ. Γιουτίκας, αφορούν τα εξής:

– Σύνταξη ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

– Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Παράκτιου Μετώπου στην Κεντρική Μακεδονία

– Ψηφιακός κόμβος διαρκούς συλλογής και επεξεργασίας επίγειων και δορυφορικών δεδομένων που σχετίζονται µε το θαλάσσιο και ηπειρωτικό περιβάλλον

– Αναβάθμιση των επτά σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκατάσταση δύο νέων σταθμών -στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και στην οδό Λαγκαδά

– Δημιουργία Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

«Οι διαδικασίες που διέπουν την υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας είναι δαιδαλώδεις καθώς και το πλέγμα των αρμοδιοτήτων, όπως είναι διαμορφωμένο μέχρι σήμερα», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μείζον το ζήτημα της εφαρμογής του αναθεωρημένου master plan αντιπλημμυρικής θωράκισης, το οποίο περιλαμβάνει 123 έργα στη μείζονα Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τα 40 έχουν χαρακτηριστεί ως πρώτης προτεραιότητας. «Η υλοποίηση των έργων καθυστερεί αδειοδοτικά, ενώ και τα κονδύλια που απαιτούνται υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα χρειαστεί οπωσδήποτε η συνδρομή της κυβέρνησης», σχολίασε.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επεσήμανε ότι, για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα, απαιτούνται στρατηγικές και δράσεις προσαρμογής.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, υπογράμμισε ότι καμία βαθμίδα διοίκησης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μεμονωμένα στις ανάγκες διαχείρισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. «Για αυτό και πρέπει ο σχεδιασμός μας να είναι σπονδυλωτός και η εφαρμογή του να είναι συμμετοχική», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ΟΤΑ οφείλουν να είναι προσαρμοστικοί και να θεμελιώσουν ως πάγια πολιτική την ανταλλαγή καλών πρακτικών».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Τον χαιρετισμό του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, μετέφερε στο πλαίσιο της ημερίδας ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων. Απαιτούνται επανασχεδιασμός και προσαρμογή της πολιτικής προστασίας και διαφανής και ξεκάθαρη, χωρίς επικαλύψεις, κατανομή αρμοδιοτήτων στο κεντρικό, στο περιφερειακό και στο τοπικό επίπεδο», τόνισε  κ. Καϊτεζίδης, κάνοντας γνωστό ότι η ΚΕΔΕ προχωρά στη σύνταξη ενός εγχειριδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τους δήμους.

Μέτρα 228 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή καθορίστηκαν οι περιοχές πρώτης προτεραιότητας για τη λήψη μέτρων στη γεωργία. Στο πλαίσιο του σχεδίου προτείνονται συνολικά 197 μέτρα κόστους 228 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο, μελετητή της Environplan A.E., Αντώνη Σακαλή, οι περιοχές αυτές είναι οι γεωργικές εκτάσεις των Δημοτικών Ενοτήτων Εγνατίας, Εχεδώρου, Αξιού, Χαλάστρας, Θερμαϊκού, Επανομής, Μηχανιώνας, Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας, Λαγκαδά, Ασσήρου, Βερτίσκου, Καλλινδοίων, Κορώνειας, Λαχανά, Σοχού, Πανοράματος, Χορτιάτη, Αγίου Αθανασίου, Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Από την Ημαθία στις περιοχές πρώτης προτεραιότητας περιλαμβάνονται η Μελίκη και το Πλατύ, από το Κιλκίς οι ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Κορυσσών, Μουριών και Χέρσου, από την Πιερία, η Κατερίνη, ο Κορινός, η Παραλία Λιτοχώρου, και οι ενότητες Ανατολικού Ολύμπου, Δίου, Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης και Πύδνας, από τις Σέρρες οι ενότητες Άνω Βροντούς, Καπετάν Μητρουσίου, Λευκώνα, Σκουτάρεως, Ροδολίβους, Αμφίπολης, Κόρμιστας, Πρώτης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Στρυμώνα, Ηρακλείας, Σκοτούσσης, Στρυμονικού, Νέας Ζίχνης, Αλιστράτης, Σιδηροκάστρου, Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου, Κερκίνης, Πετριτσίου και Προμαχώνα και από την Χαλκιδική οι ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα, Ορμύλιας, Σταγείρων, Ακάνθου, Παναγίας, Κασσάνδρας, Παλλήνης, Μουδανίων, Καλλικράτειας, Τρίγλιας και Σιθωνίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ