Αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την πλατεία Αριστοτέλους

Το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, με αφορμή τα αποτελέσματα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε πως «με τη νέα Αριστοτέλους η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στον κόσμο και στέλνει προς τα έξω το σήμα ότι σε αυτήν τη γωνιά της Μεσογείου υπάρχει μια πόλη που με αυτοπεποίθηση διεκδικεί αυτό που της αναλογεί».

Επί των αντιδράσεων που διατυπώθηκαν για προβλέψεις του σχεδίου που απέσπασε το πρώτο βραβείο, ο κ. Ζέρβας τόνισε πως «οποιαδήποτε συζήτηση είναι χρήσιμη να γίνεται, αλλά σε αυτήν την πόλη κάποτε πρέπει να επιλέξουμε να ακούμε τους ειδικούς, να εμπιστευόμαστε αυτούς οι οποίοι έχουν μια πρόταση και από εκεί και μετά να προχωρούμε στην εξέλιξη της πόλης».

Παράλληλα εξήγησε πως ε αυτή τη φάση η πρόταση των μελετητών δεν περιλαμβάνει ούτε αναλυτικές φυτοτεχνικές μελέτες ούτε αναλυτικά ηλεκτρομηχανολογικά δεδομένα. «Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία, στη φάση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής. Είναι ζητήματα που θα επιλεγούν, ώστε το πρότζεκτ αυτό να είναι το καλύτερο δυνατό, να είναι βιώσιμο και να έχει την ευκολότερη και αποτελεσματικότερη συντήρηση», ανέφερε.

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης.  Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» αναφέρει: « η πρόσφατη δημοσιοποίηση των αμφισβητούμενων και μη αποδεκτών από την πόλη αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της Αριστοτέλους, κάνει ακόμα πιο ορατή  την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να συντάξει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της πόλης.  Οφείλει να απαντήσει ο Δήμαρχος: γιατί προχώρησε σε αυτή την ανάπλαση, που ακριβώς στοχεύει, ποιες είναι οι ανάγκες που το σχέδιό του θέλει να καλύψει, ποια τα προβλήματα και τέλος εάν είναι όλα τα παραπάνω σημαντικότερα από τα προβλήματα και τις ανάγκες σε άλλα σημεία της πόλης;»

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» ανέφερε: «για παράδειγμα,  ο επιπόλαιος, κατά τη γνώμη μου, κατακερματισμός της ενιαίας φυσιογνωμίας του άξονα, (που από την Εγνατία μέχρι τη θάλασσα σχεδιάστηκε από τον Εμπράρ με συνεχή πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά και κτιριολογικά χαρακτηριστικά), αλλοιώνει τον ιστορικά ενιαίο χαρακτήρα και την ιδιαίτερη ταυτότητά του και καθιστά τελικά την Αριστοτέλους σχεδόν μη αναγνωρίσιμη. Στην προσπάθειά τους δηλαδή οι αρχιτέκτονες, να σχεδιάσουν κάτι πιο  ενδιαφέρον που θα εντυπωσίαζε (όπως και συνέβη) τους κριτές, προχώρησαν σε μια πολύ μεγάλη και τολμηρή επέμβαση, ένα παραμορφωτικό σχεδόν «λίφτιγκ», που ακυρώνει τελικά τα βασικά υφολογικά χαρακτηριστικά του άξονα και καθιστά την πλατεία Αριστοτέλους περίπου αγνώριστη».

Ο Βασίλης Γάκης επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» ζήτησε να γίνει μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με τους αρχιτέκτονες ή την επιτροπή ώστε να γίνει μια παρουσίαση της πρότασης, να εξηγήσουν στο σώμα στοιχεία της μελέτης και να ακούσουν τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων.  «Δεν είναι δυνάμεις της αδράνειας ή της οπισθοδρόμησης  αν υπάρχουν σχολιασμοί πολιτών για τους φοίνικες», τόνισε και κατέθεσε έναν ενδεικτικό προβληματισμό για τις συστάδες των δέντρων και αν όταν μεγαλώσουν κρύψουν τους κίονες, βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο της πρότασης Εμπραρ.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ