Α. Τζιτζικώστας: «Παρακαταθήκη στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια τρία έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»

Τρία έργα παρακαταθήκη για την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, στη Βέροια, την υλοποίηση των οποίων χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της χτεσινής επετειακής εκδήλωσης στο μοναστήρι, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και τη μάχη της Δοβράς, παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν αρχικά τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα «Γέρο-Καρατάσου» (Αναστάσιου Καρατάσου) και μνημείου πεσόντων κατά τη μάχη της Δοβράς, αλλά και τα εγκαίνια του Παύλειου Κειμηλιαρχείου της Ιερής Μητρόπολης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας «Ιεροί Θησαυροί», ενώ στη συνέχεια θεμελιώθηκε και το «Παύλειο Κέντρο».
Το Παύλειο Κειμηλιαρχείο της μονής και το μνημείο χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι το «Παύλειο Κέντρο», που θελεμιώθηκε, ο επισκέπτης θα μπορεί να ακολουθήσει νοερά όλη την πορεία και τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και θα κατασκευαστεί επίσης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας, «μέσα από το έργο που κάνουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια παρακαταθήκη στον τόπο, προστατεύοντας, συντηρώντας και αναδεικνύοντας τα πολλά και πολύ σημαντικά μνημεία πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Μακεδονίας. Γι’ αυτό και σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο εθνικό και ευρωπαϊκό πόρο, προκειμένου όχι μόνο η κληρονομιά μας να παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο, αλλά να συνεχίσει να σηματοδοτεί στο μέλλον, να σηματοδοτεί τη δυναμική πορεία της Μακεδονίας, που με αυτοπεποίθηση κερδίζει μάχες και πετυχαίνει νίκες. Εδώ στη Βέροια, στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξασφαλίσαμε και αξιοποιήσαμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, δημιουργήσαμε τη σπουδαία Έκθεση του Κειμηλιαρχείου της Μονής. Πρόκειται για ένα έργο, που αναδεικνύει το μοναστήρι και ταυτόχρονα για μια σύγχρονη έκθεση, που καθιστά τη Μονή πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ημαθίας, που έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν πολύ σημαντικά κειμήλια, αλλά και σημαντικό μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου. Ταυτόχρονα, μαζί με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, αποκαλύψαμε το μνημείο πεσόντων και τον αδριάντα και θεμελιώνουμε το Παύλειο Κέντρο, στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, το οποίο θα κατασκευαστεί με ευρωπαϊκούς πόρους που και πάλι εξασφαλίσαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι και παραμένει άλλωστε, σταθερή η στρατηγική μας να επενδύουμε στην προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, όχι μόνον για λόγους διατήρησης, αλλά και για λόγους ανάπτυξης. Γι’ αυτό και εντάσσουμε τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μας μνημεία, στον συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχουμε για τον τόπο μας. Τα εντάσσουμε στην καθημερινότητα των Ελλήνων και τα καθιστούμε πόλο έλξης των επισκεπτών μας, εδώ, στην Ημαθία, στο Άγιον Όρος, αλλά και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Υλοποιούμε εκατοντάδες σύγχρονα έργα προστασίας και ανάδειξης της θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς μας, γιατί είναι πραγματικός πνευματικός πλούτος για τον τόπο μας, γιατί αποτελούν μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, με διεθνή διάσταση».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Τζιτζικώστας τιμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα με το παράσημο της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, για τη συνολική προσφορά του στην περιοχή.
Στην ομιλία του επίσης, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η μνήμη, η τιμή και οι εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές, για να μην ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία των προγόνων μας, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, για να είμαστε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι, για να ζούμε σε μια πατρίδα κυρίαρχη και ισχυρή. Εκείνο όμως, που έχει εξίσου μεγάλη αξία και σημασία είναι και το έργο που κάνουμε, όχι μόνο για να τμήσουμε την ιστορία μας, αλλά και για να μεταλαμπαδεύσουμε τα μεγάλα διδάγματα των προγόνων μας στις νεότερες γενιές».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία ΜαυρίδουΜητροπολίτες από όλη την Ελλάδα και πλήθος κόσμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ