Α. Τζιτζικώστας: “Να εργαστούμε όλοι από κοινού για να αλλάξουμε την Ευρώπη με ορίζοντα όχι μόνο τις ευρωεκλογές, αλλά το 2030”

“Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει”, επισήμανε στην ομιλία του στην χθεσινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο “Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη”, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Και σε αυτή την κατεύθυνση μάλιστα κάλεσε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να εργαστούν από κοινού, με ορίζοντα όχι μόνο τις ευρωεκλογές, αλλά το 2030.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, πρέπει να δώσει φωνή σε αυτούς που νιώθουν αποκομμένοι και ξεχασμένοι. Για να μπορέσουν να κλείσουν τα αυτιά τους στις κραυγές του λαϊκισμού και των άκρων. Και θα συμφωνήσω με αυτό που έχει επισημάνει στις ομιλίες του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber ότι δεν πρέπει κοιτώντας πίσω να σκεφτόμαστε μόνο τα λάθη μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε και τις επιτυχίες μας. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη ιστορία επιτυχίας, ειδικά αν αναλογιστούμε σε ποια κατάσταση ήταν η Ευρώπη εκείνη την περίοδο. Και σωστά τότε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργήθηκε και χτίστηκε από πάνω προς τα κάτω, το ευρωπαϊκό μέλλον όμως, αν θέλουμε να είναι καλύτερο και ακόμα πιο σταθερό, μπορεί να χτιστεί μόνο από τη βάση προς τα επάνω. Με τις Περιφέρειες και τους Δήμους στο κέντρο. Με την ενίσχυση της αίσθησης μεταξύ των συμπολιτών μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πραγματικά σημασία για αυτούς, για τις οικογένειές τους, για τη ζωή και το μέλλον τους. Γι’ αυτό και η πρότασή μου σήμερα είναι να εργαστούμε μαζί, με μεθοδικό και δομημένο τρόπο, ως μέλη της ίδιας πολιτικής οικογένειας, με ορίζοντα όχι μόνο τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Με ορίζοντα δηλαδή, το 2030. Για μια σύγχρονη Ευρώπη που θα είναι πιο κοντά στους πολίτες της, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της εκδήλωσης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι “σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για ολόκληρο τον κόσμο και την Ευρώπη, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμπολιτών μας ακουμπούν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη και ότι έχουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Και ταυτόχρονα μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές, μία πολύ σημαντική εκλογική αναμέτρηση για ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρώτο που πρέπει σήμερα να κάνουμε είναι να ακούσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες. Και η πιο σαφής και αξιόπιστη φωνή των πολιτών ακούστηκε μέσα από τις απόψεις που διατύπωσαν, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Τι μας είπαν οι συμπολίτες μας ξεκάθαρα; Μας είπαν ότι θέλουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση με καλύτερη δημοκρατική εκπροσώπηση, με πιο απλές, κατανοητές και άμεσες διαδικασίες, με περισσότερη διαφάνεια, με περισσότερη ασφάλεια. Οι πολίτες θέλουν μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα την κατανοούν καλύτερα και θα τη νιώθουν πιο κοντά τους. Όπως επίσης, μέσα από τη διαδικασία της Διάσκεψης για Μέλλον της Ευρώπης, πιστεύω ότι ενισχύθηκε η αντίληψη ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αποτελούν τον κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών. Ενισχύθηκε επειδή στη συνείδηση των συμπολιτών μας σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν ήδη καθιερωθεί ως φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνουν ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι αξιόπιστο – και πολλές φορές το πιο αξιόπιστο – επίπεδο διακυβέρνησης. Και μάλιστα οι πολίτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους μέσα σε διαδοχικές κρίσεις, όπου αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων”.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους:
-Στηρίξαμε τις τοπικές επιχειρήσεις και διασφαλίσαμε τις θέσεις εργασίας.
-Κρατήσαμε όρθια τα νοσοκομεία μας με ιατρικά μηχανήματα και προσωπικό.
-Χτίσαμε νέα σχολεία.
-Δημιουργήσαμε την Ψηφιακή Περιφέρεια με σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες.
-Ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο.
-Προσελκύσαμε μεγάλες επενδύσεις από παγκόσμιες εταιρείες.
-Αναβαθμίσαμε ενεργειακά περισσότερα από 40 δημόσια κτίρια.
-Δημιουργήσαμε νέους χώρους πρασίνου και πάρκα στις γειτονιές μας.

“Σήμερα, παρά της κρίσεις, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια Περιφέρεια ισχυρή στην Ελλάδα και στην κορυφή της Ευρώπης:
-Με 9% αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας τον τελευταίο χρόνο.
-Με 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία.
-Με αύξηση 18% των εξαγωγών που φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Με αύξηση 24% στα έσοδα από τον τουρισμό, που ξεπερνούν πλέον τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Με μία από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη στην αξιοποίηση πόρων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.
Και ταυτόχρονα η Κεντρική Μακεδονία είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της Καινοτομίας. Και πάντα φροντίζουμε να αναδεικνύουμε το γεγονός ότι αυτά τα έργα, αυτές οι νίκες που πετύχαμε, είναι απόδειξη της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας”, σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε επίσης τον σημαντικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων σε όλη την Ευρώπη, δηλώνοντας: “Μπροστά μας, στις μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, στην ενεργειακή και κλιματική κρίση, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην ανάπτυξη των δικτύων και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν κομβικό ρόλο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι: το 60% των δημόσιων επενδύσεων, το 30% των δημόσιων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, το 60% του προϋπολογισμού και το 70% των συνολικών δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, που μετατρέπουν τους ευρωπαϊκούς πόρους, σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Ακούνε και ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Γνωρίζουν καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές από τη βάση προς τα επάνω”.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ