Α. Τζιτζικώστας για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Το πιο ισχυρό εμβόλιο ενάντια στη λήθη είναι η Παιδεία και η μνήμη-Ποτέ ξανά’

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, παρέστη σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Ελευθερίας, επισημαίνοντας: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά σήμερα και θα τιμά πάντα τη μνήμη των Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Ταυτόχρονα εκπέμπουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους: Ποτέ ξανά».

Στο χαιρετισμό του για την ημέρα, ο Περιφερειάρχης τόνισε:

«Κανένας ιός, καμία πανδημία, δεν μπορεί να επισκιάσει την ιστορική μνήμη. Και παρά τις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, παρά το γεγονός ότι φέτος δεν μπορούμε να είμαστε μαζί, μας φέρνει κοντά η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και μας κρατάει ενωμένους για έναν κοινό σκοπό: Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά μια τέτοια θηριωδία. Εξήντα πέντε χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Πενήντα χιλιάδες συμπολίτες μας, Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώθηκαν και εστάλησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να αποτελέσουν τα θύματα ενός απάνθρωπου εγκλήματος. Το έγκλημα αυτό δεν έγινε ξαφνικά. Για ολόκληρες δεκαετίες, πριν να φτάσουμε στις πιο μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας, ο πιο ύπουλος και επικίνδυνος ιός, εξαπλώθηκε μέσα στις κοινωνίες. Ο ιός του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας, του τυφλού μίσους. Και ήταν η σιωπή και η αδιαφορία, που επέτρεψαν να συντελεστεί αυτή η ασύλληπτη τραγωδία. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, οι κοινωνίες μας, στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν έχουν χτίσει μία αποτελεσματική ανοσία απέναντι στον ιό του ρατσισμού. Υπάρχουν ακόμα εστίες, και μάλιστα, υπερμετάδοσης του ιού. Το πιο ισχυρό εμβόλιο που έχουμε και που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι η Παιδεία και η μνήμη. Το έγκλημα αυτό, κατά των Εβραίων, κατά της ίδιας της ανθρωπότητας, πρέπει να διδάσκεται, να μας διδάσκει και να μας κινητοποιεί. Και ταυτόχρονα, η οργανωμένη Πολιτεία και η Δημοκρατία μας, πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, να παίρνουν κάθε μέτρο, κάθε πρωτοβουλία, για να μην αναβιώσει ποτέ το παρελθόν. Εθελοτυφλούν όσοι πιστεύουν ότι τέτοια εγκλήματα γίνονταν μόνο στο μακρινό, σκοτεινό παρελθόν της ανθρωπότητας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει ενωμένοι να ξεριζώσουμε μια για πάντα το ναζισμό, τον αντισημιτισμό, τον εξτρεμισμό. Και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Να γνωρίζουμε καλά όσα έγιναν, όσα δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Ποτέ ξανά!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ