Το 2ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου κρέατος και τοπικών προϊόντων Βασιλικών στις 20 Νοεμβρίου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων το οποίο θα διεξαχθεί στην πλατεία Χάνια Βασιλικών στις 20 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.30 π.μ. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Βασιλικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και τη στήριξη του δήμου Θέρμης, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της ΔΕΠΠΑΘ, του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης και των αντίστοιχων Ενώσεων Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης και Μίκρας.

 

Έπειτα από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων η σημαντική διοργάνωση του Φεστιβάλ Αίγειου, Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων, που αποτελεί πλέον θεσμό για το δήμο Θέρμης, στοχεύει στη δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων για την αποτελεσματικότερη μελλοντική σύμπραξη όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής του αίγειου και πρόβειου κρέατος καθώς και των τοπικών προϊόντων της περιοχής.

Βασική προτεραιότητα του θεσμού αποτελεί η οργανωμένη και ουσιαστική προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων Βασιλικών, αποφέροντας προστιθέμενη αξία για την περιοχή και συμβολή στην οικονομική της ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακές μαγειρικές κατασκευές με βάση το αιγοπρόβειο από φορείς και συλλόγους όπως ο Πρότυπος Γυναικείος Συνεταιρισμός Γυναικών Αγίου Αντωνίου, το Κ.Α.Π.Η Βασιλικών, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ», ο Σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης, ο Σύλλογος Σερραίων κατοίκων δήμου Θέρμης, ο Σύλλογος Γυναικών Περιστεράς «Η ΕΡΑΤΩ» και ο Σύλλογος φίλων κρητικής παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ».

Διακεκριμένοι σεφ θα παρουσιάσουν εδέσματα μαγειρεμένα με βάση το Αιγοπρόβειο κρέας, προσφορά των κτηνοτρόφων της περιοχής και του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης το οποίο θα παρουσιάσει την κρεατοτεχνία με νέες κοπές. Παράλληλα οι γυναίκες του ΚΑΠΗ Βασιλικών θα επιμεληθούν το ξακουστό  “βουλωτό”, ενώ οι συμμετέχοντες Σύλλογοι θα μαγειρέψουν για όλους παραδοσιακές συνταγές από τον τόπο τους.

Όλοι οι  πολιτιστικοί σύλλογοι θα πάρουν μέρος στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών και θα τους συνοδεύει ορχήστρα δημοτικών τραγουδιών, με τη συμμετοχή ποντιακής και κρητικής λύρας.

Την διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου κρέατος και Τοπικών Προϊόντων θα υποστηρίξει η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Βασιλικών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

1. Επίδειξη  παραδοσιακών μαγειρικών κατασκευών με βάση το Αίγειο και Πρόβειο κρέας από τους συμμετέχοντες Συλλόγους:

· Κ.Α.Π.Η Βασιλικών 12:30

· ΕΝΩΣΗ Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης  12:45

· Σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης 13:00

· Σύλλογος Ποντίων Αγ. Αντωνίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» 13:15

· Σύλλογος Σερραίων κατοίκων Θέρμης 13:30

· Σύλλογος Γυναικών Περιστεράς «Η ΕΡΑΤΩ» 13:45

· Σύλλογος Φίλων Κρητικής παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» 14:00

2. Παρουσίαση  ειδικών κοπών Αιγοπρόβειου κρέατος με τη λογική STREET FOOD, καθώς και μαγειρικών συνταγών από το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης 14:15

3. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνει διανομή όλων των παραδοσιακών εδεσμάτων, STREET FOOD, παραδοσιακό ψωμί Βασιλικών και τοπικό ζεστό κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους.

4. Με την ολοκλήρωση των μαγειρικών κατασκευών θα ακολουθήσει η έναρξη των χορευτικών των Συλλόγων με την ακόλουθη σειρά:

· Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών 15:15

· Ένωση Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης 15:30

· Σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης 15:45

· Σύλλογος Ποντίων Αγίου  Αντωνίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» 16:00

· Σύλλογος Σερραίων κατοίκων Θέρμης 16:15

· Σύλλογος Φίλων Κρητικής παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» Θέρμης 16:30

facebook

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ