Tι έκρινε την αλλαγή σκυτάλης σε έξι Δήμους της Θεσσαλονίκης

Της Χρύσας Κυριακού

Ολική ανανέωση είχαμε στους έξι δήμους οι οποίοι ανέδειξαν τη νέα τους δημοτική αρχή την περασμένη Κυριακή κατά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης νικητής αναδείχθηκε ο Στέλιος Αγγελούδης έναντι του σημερινού δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, στον δήμο Καλαμαριάς η Χρύσα Αράπογλου κατάφερε να κερδίσει τον Γιάννη Δαρδαμανέλη, στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου νέος δήμαρχος αναδείχθηκε ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον Κλεάνθη Μανδαλιανό, στον δήμο Παύλου Μελά ο Δημήτρης Ασλανίδης αναδείχθηκε νικητής έναντι του Δημήτρη Δεμουρτζίδη, στον δήμο Δέλτα η Γερακίνα Μπισμπινά κέρδισε τον Νάκο Δημητριάδη και στον δήμο Θερμαϊκού ο Θεόδωρος Τζέκος κέρδισε τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή.

Γιατί κέρδισε ο Αγγελούδης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το κλίμα ήταν υπέρ του Στέλιου Αγγελούδη με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να αντιμετωπίζει πυρά από κάθε κατεύθυνση. Η εκλογή του κ. Αγγελούδη δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς όλα έδειχναν ότι κατά τον δεύτερο γύρο θα επικρατούσε, και μάλιστα άνετα, του σημερινού δημάρχου. Παρόλο που ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε την απόλυτη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό για να μπορέσει να επανεκλεγεί. Την ώρα που ο Στέλιος Αγγελούδης, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, απέφευγε να δηλώσει κομματικό στέλεχος τονίζοντας την ανεξαρτησία του, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και το επιτελείο του δεν έχαναν ευκαιρία για να κάνουν σημαία τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Στέλιος Αγγελούδης έβαλε στόχο να κερδίσει τη μάχη όχι βάζοντας μπροστά την κομματική του ταυτότητα αλλά να γίνει ο «εκλεκτός» όλων των δυσαρεστημένων Θεσσαλονικέων οποιουδήποτε κόμματος. Και τα κατάφερε.

Έφυγε ο Γιάννης, ήρθε η Χρύσα

Ο σημερινός δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης είχε τη μοίρα που είχαν όλοι οι εν ενεργεία δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης που πήγαν σε δεύτερο γύρο. Έχασε από την αντίπαλό του, Χρύσα Αράπογλου, η οποία αναδείχθηκε η νέα δήμαρχος Καλαμαριάς με μεγάλη διαφορά ψήφων. Αν και ο Γιάννης Δαρδαμανέλης και το επιτελείο του προσπάθησαν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά της ως επιστροφή στο παρελθόν η κα Αράπογλου κατάφερε να πείσει τους συμπολίτες της ότι πρόκειται για μια νέα υποψηφιότητα που θα φέρει την Καλαμαριά σε μια νέα εποχή, μετά το «διάλλειμα» της θητείας Δαρδαμανέλη. Η «πράσινη» Αράπογλου έπεισε επίσης τους συμπολίτες της ότι ενώνει τον χώρο της κεντροαριστεράς, ενός χώρου που κυριαρχεί στον εν λόγω δήμο σε αντίθεση με τον Γιάννη Δαρδαμανέλη ο οποίος είχε καθόλη τη διάρκεια της θητείας του τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που δεν αποδείχθηκε ότι αρκούσε για να κερδίσει τις εκλογές.

Παρελθόν ο Μανδαλιανός

Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του σημερινού δημάρχου στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου ήταν εμφανής και στις δύο ενότητες αλλά κυρίως στην περιοχή του Κορδελιού, όπου οι κάτοικοι τον κατηγορούσαν για πλήρη ανυπαρξία έργου και γενικότερου ενδιαφέροντος για την περιοχή τους. Στον αντίποδα ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης ο οποίος προσπάθησε να κερδίσει τους δυσαρεστημένους της περιοχής του Κορδελιού αρχικά και στη συνέχεια του Ευόσμου. Ο κ. Αλεξανδρίδης κατάφερε επίσης να συγκεντρώσει στο ψηφοδέλτιό του έναν σημαντικό αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ψήφων στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στη νίκη του. Η φθορά των περισσότερων στελεχών του κ. Μανδαλιανού, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, αλλά και η φυσική απουσία του ίδιου του δημάρχου από την κοινωνία οδήγησε στην ήττα δίνοντας την ευκαιρία στον Λευτέρη Αλεξανδρίδη να διοικήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο νέος Δημήτρης Ασλανίδης

Το νεαρό της ηλικίας του, η καλή εικόνα που έχει στην κοινωνία του δήμου Παύλου Μελά και η από πολύ νωρίς εμφάνισή του στο τοπικό πολιτικό σκηνικό ως υποψήφιος δήμαρχος φαίνεται πως βοήθησαν τον Δημήτρη Ασλανίδη να καταφέρει να κερδίσει τον σημερινό δήμαρχο και να αναδειχθεί ο νέος δήμαρχος της περιοχής. Η παρακαταθήκη που είχε από τις εκλογές του 2019 στις περιφερειακές εκλογές του έδωσαν επίσης μια ώθηση. Ατού ήταν και η προσθήκη στελεχών στην παράταξή του από τις παρατάξεις του σημερινού δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη και του υποψηφίου δημάρχου Γιώργου Λίλτση. Ο σημερινός δήμαρχος, αν είχε να παρουσιάσει έργο, δεν κατάφερε να πείσει τους συμπολίτες του και έχασε στον δεύτερο γύρο τον δημαρχιακό θώκο.

Από την Περιφέρεια δήμαρχος στον δήμο Δέλτα

Η Γερακίνα Μπισμπινά είχε βάλει στόχο να είναι η νέα δήμαρχος Δέλτα και τα κατάφερε. Έχοντας το προβάδισμα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών υπερίσχυσε του αντιπάλου της Νάκου Δημητριάδη, ο οποίος μπήκε τελευταίος στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου και πιθανόν δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να κερδίσει τους συμπολίτες του. Η μεγάλη αναγνωρισιμότητα της κας Μπισμπινά, από την περίοδο που κατείχε θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη βοήθησε να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο του δήμου Δέλτα απέναντι στον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο και τον Νάκο Δημητριάδη.

Ο Τζέκος άφησε πίσω τον Τσαμασλή

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης όπου ο Θεόδωρος Τζέκος κατάφερε να είναι ο νέος δήμαρχος στον δήμο Θερμαϊκού έχοντας αντίπαλο τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή. Πρώην αντιδήμαρχος αλλά και πρώην υποψήφιος δήμαρχος το 2019 ο κ. Τζέκος άφησε πίσω τον Γιώργο Τσαμασλή αλλά και τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη ο οποίος βγήκε εκτός μάχης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ο Γιάννης Μαυρομάτης θεωρούνταν από τον σημερινό δήμαρχο ως ο βασικός του αντίπαλος, «αγνοώντας» τον κ. Τζέκο. Όπως αποδείχθηκε αυτό ήταν και το λάθος του κ. Τσαμασλή, καθώς άφησε εκτός κάδρου αντιπαλότητας τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο και του έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει αθόρυβα και μεθοδικά.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 21-10-1023)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ