Θεμελιώθηκε το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης και σε λιγότερο από ένα μήνα από τα εγκαίνια του 24ου Δημοτικού Σχολείου, θεμελιώθηκε το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμοδίου για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη.

Την τελετή ευλόγησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και τον θεμέλιο λίθο έθεσαν από κοινού με τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Στάθη Κωνσταντινίδη.

Το “πράσινο φως” για την έναρξη κατασκευής ενός ακόμη ζωτικού έργου, μιας νέας και σύγχρονης σχολικής μονάδας πρότυπο για σχολικά δεδομένα της χώρας άναψε χθες Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 στις 11.00πμ , στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου γεμίζοντας χαρά την πολυπληθή σχολική κοινότητα της περιοχής άνωθεν του περιφερειακού η οποία στερείται ένα αξιοπρεπές και σύγχρονο σχολικό περιβάλλον.

«Σήμερα είναι ημέρα γιορτής και χαράς, θεμελιώνουμε ένα Δημοτικό σχολείο και παρ όλο που το πρώτο και μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα είναι το δημογραφικό εδώ σ αυτόν τον Δήμο ακόμη αναζητούμε χώρους για νέα σχολεία γιατί είναι ο πρώτος δήμος σε όλη την Ελλάδα με τα περισσότερα παιδιά και με τον μεγαλύτερο αριθμό Νεολαίας. Ο θεός να ευλογεί τον τόπο μας, να γεννιούνται παιδιά, να χτίζονται σχολεία γιατί τα παιδιά είναι ζωή είναι ελπίδα είναι το αύριο της χώρας μας» είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, τονίζοντας για άλλη μια φορά την ταξική αντιμετώπιση που υπάρχει μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, τις ελλείψεις υποδομών και ανάπτυξης που υπάρχουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αιτούμενος από τον νέο Υπουργό να δει με ευαισθησία τις ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων τους οποίους για άλλη μια φορά αποκάλεσε Ολυμπιονίκες της καθημερινότητας.

« Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ γιατί το έργο που ήρθαμε να θεμελιώσουμε αφορά στην εκπαίδευση τον πυλώνα και το θεμέλιο κάθε κοινωνίας που είναι απόλυτη προτεραιότητα κάθε χώρας και φυσικά είναι μία αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Ερχόμαστε όμως να θεμελιώσουμε ένα έργο που σηματοδοτεί και την συνέχεια του κράτους, ένα έργο που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από μία άλλη κυβέρνηση, συνεχίζεται σήμερα από την σημερινή κυβέρνηση και αυτό πρέπει να κάνουμε, να συνεχίζουμε πολεμώντας την γραφειοκρατία και τα εμπόδια που βρίσκουμε μπροστά μας, γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλές και προηγούνται» είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας ότι έχει εντολή από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν τα έργα στη Θεσσαλονίκη, με προτεραιότητα και ταχύτητα στα έργα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για τα οποία όπως είπε δίνει καθημερινή αναφορά για την πορεία τους.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό ότι θα είναι δίπλα στη Δημοτική Αρχή για να επισπευσθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του Σχολείου, ευχόμενος φώτιση και καλή πρόοδο σε όλα τα Ελληνόπουλα.

« Η ανέγερση του 25ου θα δώσει μια ανάσα στο σοβαρό και φλέγον πρόβλημα της σχολικής στέγης στην προβληματική περιοχή άνωθεν της περιφερειακής, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη έργων υποδομής, με πρώτη την Παιδεία. Κι επειδή σήμερα υποδεχόμαστε για πρώτη φορά στον 2ο μεγαλύτερο δήμο της βορείου Ελλάδος- (μετά τον Δήμο Θεσσαλονίκης), και 1ο Δήμο σε όλη τη χώρα με τον μικρότερο δείκτη γήρανσης στον πληθυσμό του, στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, τον νέο μας υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, ενώπιον σας του ζητώ να μεριμνήσει και ο ίδιος προσωπικά στην επίσπευση χρηματοδότησης του 4ΟΥ λυκείου και του 7Ου γυμνασίου γιατί οι μελέτες μας είναι έτοιμες» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Μανδαλιανός πρόσθεσε « θέλω να πω σε όλους σας, ότι σήμερα για μένα προσωπικά είναι μια μέρα «σταθμός» στην πορεία της ζωής μου, γιατί είναι το δεύτερο σχολείο που θεμελιώνεται στη θητεία μου – μια πολύ δύσκολη θητεία γεμάτη πρωτόγνωρα και απρόβλεπτα προβλήματα – αλλά ευτυχώς μέρες όπως η σημερινή με γεμίζουν χαρά και δύναμη να συνεχίσω το έργο μου. Έμαθα στη ζωή μου να απαντώ με πράξεις και όχι με λόγια, για αυτό και προς όλους εκείνους οι οποίοι τόσα χρόνια είπαν, και έγραψαν πολλά αλλά ποτέ ούτε μια καλή κουβέντα για το 25Ο Σχολείο δεν απάντησα ποτέ και σε κανέναν γιατί περίμενα την σημερινή μέρα, γιατί η γλώσσα των αριθμών όπως και των έργων είναι αλάνθαστη και αδιάψευστη!

Επίσης ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου ευχαρίστησε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις για την συμβολή τους καθώς επίσης και τους συνεργάτες του για την επιτυχή και άριστη ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία δυστυχώς χρειάσθηκε περισσότερο χρόνο λόγω της πανδημίας.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25ουΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Το 25ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου θα ανεγερθεί, στο Ο.Τ. Γ652, σε οικόπεδο εμβαδού 3.952,34 τ.μ., στην προέκταση της οδού Μακρυγιάννη στον Εύοσμο, Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, στη Δ.Ε. Ευόσμου.

Χρηματοδότηση: ΠΔΕ 2022ΝΑ37100014

Συνολική δαπάνη του έργου συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ- ανέρχεται στα 4.170.000,00€.

Ημερομηνία υπογραφής σύμβασης: 26.07.2023

Χρονοδιάγραμμα: εξακόσιες εξήντα (660) ημερολογιακές ημέρες

Ανάδοχος: «ΤΡΙΕΔΡΟΣ ΑΤΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ».

Πρόκειται για διώροφο κτήριο με υπόγειο και δώμα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η συνολική επιφάνεια κάλυψης του διδακτηρίου είναι 1.290,56 τ.μ., δόμησης 2.802,25 τ.μ., όγκου 12.767,58 κ.μ. και max ύψους 11,45 μ

H Οικοδομική άδεια του έργου έχει εκδοθεί από την ΥΔΟΜ της ΚΤΥΠ Α.Ε

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΩΡΟΥ

Η ανάπτυξη του συνολικού κτιριακού όγκου γίνεται σε σχήματα ορθογώνια κ παραλληλόγραμμα.

Μορφολογικά, το κτίριο θα αποτελείται από τέσσερις ενότητες:

την ενότητα των χώρων διδασκαλίας,

την ενότητα των χώρων διοίκησης ,

την ενότητα των κοινόχρηστων χώρων και

την ενότητα των βοηθητικών χώρων.

Το συνολικό εμβαδόν του κάθε επιπέδου ανέρχεται σε 1.137,57 τ.μ.

Οι χρήσεις που εξυπηρετούν την διοίκηση είναι :

  • Γραφείο διευθυντή-υποδιευθυντή
  • Γραφείο δασκάλων
  • Γραμματεία – φωτοτυπείο-αρχείο
  • Χώρος αναμονής μαθητών
  • Μικρά γραφεία-ιατρείο-αναρρωτήριο
  • Γραφείο συλλόγου γονέων και μαθητικών κοινοτήτων
  • WC προσωπικού

Ο 1ος όροφος περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, το εργαστήριο φυσικών επιστημών και το εργαστήριο αισθητικής αγωγής και τέσσερα WC

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έχει ως προτεραιότητα την βέλτιστη αξιοποίηση του ακάλυπτου χώρου για τους μαθητές και τον χρόνο διαμονή τους σε αυτόν, την δημιουργία υπαίθριου χώρου άθλησης (γήπεδο Μπάσκετ/ Βόλεϊ) , την δυνατότητα πρόσβασης οχήματος από την κύρια είσοδο του οικοπέδου προς το κτίριο σε περίπτωση ανάγκης, θέσεις για την εξυπηρέτηση των οχημάτων του προσωπικού και ΑΜΕΑ.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ Ευαγγελία Μπούτσκου και Χρήστος Ρουμπίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας δια βίου Μάθησης κ. Γεώργιος Σταυρίδης, ο π. Αντιδήμαρχος παιδείας και νυν Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημοτικής Αστυνομίας κ. Σωτήρης Νικολαίδης, ο π. Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Παύλος Σιταρίδης, ο ΓΓ του Δήμου κ. Ισαάκ Ξανθόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αβραάμ Σαπρανίδης, η Δημοτική Σύμβουλος Αντωνία Καραπουλουτίδου, στελέχη της κατασκευαστικής εταιρίας κ.α

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ