Θ. Τζέκος: “Ο Δήμος χρειάζεται ηγεσία, όραμα και καθαρά χέρια”

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Η εκλογή του Θεόδωρου Τζέκου στον δημαρχιακό θώκο Θερμαϊκού μπορεί να ξάφνιασε πολλούς, ωστόσο, όπως λέει και ο ίδιος, η απήχηση του συνδυασμού του στην κοινωνία ήταν μεγάλη από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας τους. “Για όλους εμάς στην παράταξη “Συμμετέχω Θερμαϊκός” το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη”, τονίζει ο κ. Τζέκος. Ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού μιλώντας στην “Π” αναφέρεται επίσης στις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του από την 1η Ιανουαρίου 2024, την ομάδα που θα στελεχώσει τη διοίκησή του ενώ στέλνει ένα μήνυμα στους συνδημότες του, οι οποίοι τον τίμησαν με την ψήφο τους.

κ. Τζέκο που πιστεύετε ότι κερδίσατε στα σημεία και αναδειχθήκατε νέος δήμαρχος Θερμαϊκού αφήνοντας αρχικά πίσω το πρώην δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη και στη συνέχεια τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή;

Το μήνυμα των εκλογών τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη Κυριακή ήταν ανανέωση κατά ένα μέρος και ταυτόχρονα αλήθεια και σοβαρότητα στη διοίκηση, χωρίς κομματισμούς και αλαζονεία. Πολλοί ξαφνιάστηκαν αλλά εμείς γνωρίζαμε την απήχηση του συνδυασμού μας μέσα στην κοινωνία. Η παράταξη “Συμμετέχω Θερμαϊκός” ήταν και θα παραμείνει ένας αμιγώς αυτοδιοικητικός συνδυασμός, με σύγχρονη ματιά, χωρίς εξαρτήσεις και κομματικές παρωπίδες. Από 1ης Ιανουαρίου έχουμε ήδη δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα ικανά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πάνω στην προγραμματική μας ατζέντα, με κριτήριο ικανότητας και όχι συναλλαγής. Εμείς αυτά επικοινωνήσαμε στους δημότες του Θερμαϊκού και εκείνοι μας τίμησαν με την ψήφο τους. Αναδείξαμε τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας, που ο οποιοσδήποτε ούτως ή αλλιώς μπορεί να διαπιστώσει με τα δικά του μάτια. Δεν λασπολογήσαμε, δεν σπιλώσαμε ανθρώπους και υπολήψεις, δεν τάξαμε, δεν μειώσαμε τους αντιπάλους μας, δεν μπήκαμε σε προεκλογικό παζάρι και βέβαια δεν τάξαμε “λαγούς με πετραχείλια”. Προφανώς και εκ του αποτελέσματος οι Δημότες μας δικαίωσαν για τις επιλογές μας και μας έδωσαν εντολή διοίκησης στο Δήμο για την επόμενη πενταετία.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και οι στοχεύσεις σας; Ποια θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα σας;

Η αλλαγή στον Θερμαϊκό δεν θα είναι μόνο αποτέλεσμα ενός καλογραμμένου και καλοσχεδιασμένου προγράμματος, αλλά είναι κυρίως ζήτημα θέλησης, βούλησης και δουλειάς. Είμαι σίγουρος ότι όλες οι παρατάξεις που διεκδίκησαν τον Δήμο Θερμαϊκού είχαν καλές προθέσεις στα χαρτιά. Το ζήτημα όμως είναι ποιον εμπιστεύτηκαν οι πολίτες! Πρωτεύον για εμάς είναι η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διοίκησης με αποκεντρωμένη λογική, με έμφαση  στην ψηφιακή μετάβαση, στην αξιολόγηση των υπηρεσιών, στην τεχνοκρατική αντίληψη και στην εξωστρέφεια. Στη συνέχεια μας απασχολεί η καθαριότητα (ανακύκλωση, πράσινα σημεία, υπόγειοι κάδοι κλπ) και η καθημερινότητα των κατοίκων μας. Κλείνοντας τις προτεραιότητες μας θα επικεντρωθούμε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου και σε σημαντικά έργα υποδομής. Ενδεικτικά: Αντιμετώπιση διάβρωσης. Αξιοποίηση του ΚΑΠΠΑ σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος και αφού εξασφαλίσουμε οφέλη προς τους δημότες μας. Ολοκλήρωση του Πολιτιστικού κέντρου Περαίας που παραμένει για χρόνια σε άθλια κατάσταση. Κυκλοφοριακή μελέτη, μονοδρομήσεις και κόμβοι ειδικά στην Περαία. Σταδιακή υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων σε πλατείες, εμπορικά κέντρα και παραλίες. Θα προωθήσουμε πιλοτικό πρόγραμμα και για τον οικογενειακό κάδο. Διεκδίκηση της διαπλάτυνση της κεντρικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας. Αναπλάσεις πλατειών των κοινοτήτων. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έγιναν παρεμβάσεις ανάπλασης. Ανάπλαση των εισόδων της Περαίας και της Επανομής. Αντικατάσταση δικτύων αμιαντοσωλήνων και πολλά άλλα έργα υποδομής που θα ανοίξουν πάλι με τη δική μας διοίκηση.

Είστε ένας δήμος δίπλα στην πόλη της Θεσσαλονίκης με πολλά πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα το θαλάσσιο μέτωπο. Θεωρείτε ότι ο δήμος έχει τη θέση που του αξίζει ή θα πρέπει να γίνουν πολλά για να «πρωταγωνιστεί» στην ανατολική Θεσσαλονίκη; 

Θίγετε ένα κομβικό όσο και παρεξηγημένο ζήτημα με αυτή την ερώτηση σας. Ο τουρισμός και η επισκεψιμότητα στο δήμο μας κατέχουν ένα μεγάλο κομμάτι του χαρακτήρα του δήμου μας. Δεν είμαστε όμως λάτρεις του μαζικού τουρισμού για 3-4 μήνες, μιας τουριστικής δηλαδή λαίλαπας. Διεκδικούμε άνοδο του budget των τουριστών μας και  επέκταση της περιόδου επισκεψιμότητας στο δήμο μας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αναπτύσσοντας και άλλες μορφές τουρισμού ηπιότερης ενδεχομένως μορφής. Προφανώς χρειάζεται να υλοποιηθούν πολλά προς την κατεύθυνση αυτή γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο παρεμβάσεων και δράσεων, προκειμένου ο Δήμος να μπορέσει να αξιοποιήσει την “ευλογημένη” ακτογραμμή του αλλά και τους υπόλοιπους πόρους του προς όφελος τόσο της τοπικής ανάπτυξης, όσο και των δημοτών.

Με ποια κριτήρια θα αποφασίσετε για τα στελέχη με τα οποία θα διοικήσετε τον δήμο; Έχετε καταλήξει στα πρόσωπα;

Τα κριτήρια είναι αμιγώς αυτοδιοικητικά όπως σας προανέφερα και δεν σκοπεύω να προχωρήσω σε αποκλεισμούς και σε υπόγειες διεργασίες. Θα αξιοποιήσω ικανά στελέχη της παράταξης μας και θα τους ζητήσω να δώσουν “ψυχή τε και σώματι” από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους. Ο Δήμος χρειάζεται ηγεσία, όραμα και καθαρά χέρια. Όλα αυτά τα στοιχεία τα έχουμε στην παράταξη μας και για αυτό μας ψήφισαν και οι δημότες.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους συνδημότες σας λίγες μόλις ημέρες μετά την νίκη σας στις εκλογές;

Είναι σημαντικό να βλέπεις την τοπική μας κοινωνία να μη συμβιβάζεται με τις χαμηλές προσδοκίες που κάποιοι καλλιεργούν, ως το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα – να οδηγήσουμε το Δήμο μας πολύ ψηλότερα – να ξαναβρεί ο Θερμαικός τη χαμένη του αίγλη. Να γίνει ένας Δήμος αναφοράς για όλη την περιοχή. Η προσδοκία είναι το καύσιμο της δημοκρατίας. Η προσδοκία μας κάνει να πηγαίνουμε μπροστά, να λύνουμε τα προβλήματα, να απαιτούμε, να διεκδικούμε… Δεν ζητώ λευκή επιταγή και πίστωση χρόνου. Δεν ζήτησα στήριξη των συνδημοτών μου βασισμένη σε πελατειακά δίκτυα και διευκολύνσεις. Δεν είμαι θηρευτής αξιωμάτων. Δεν είμαι παλαιοκομματικός πολιτευτής. Αυτό που ζήτησα από τους συνδημότες μου το πήρα απλόχερα. Τώρα τους δηλώνω ότι με το βάρος της ευθύνης που εγώ και όλα τα στελέχη του συνδυασμού έχουμε στις “πλάτες” μας θα πράξουμε ότι είναι εφικτό για να κάνουμε πράξη όσα δεσμευτήκαμε και να δώσουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους του Θερμαϊκού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ