Συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του δήμου Θέρμης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση με επίκεντρο τα Βασιλικά

Στον ορισμό Οργανωτικής Επιτροπής η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη του εορτασμού της
επετείου των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση στο δήμο Θέρμης, προχώρησε η διοίκηση του δήμου. Επίκεντρο των εορτασμών είναι φυσικά η περιοχή των Βασιλικών η οποία πρωταγωνίστησε στον απελευθερωτικό αγώνα, με κορυφαίο γεγονός τη μάχη των Βασιλικών και τη θυσία των παλικαριών του καπετάν Χάψα, τον Ιούνιο του 1821. Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, υπό τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν όσοι πρόκειται να στελεχώσουν την Οργανωτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου η Επιτροπή θα αποτελείται από 19 μέλη, με πρόεδρο την Αθηνά Παπαδάκη, πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Δήμου Θέρμης και αντιπρόεδρο τον Στέλιο Αποστόλου, αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας. Στην Επιτροπή θα συμμετάσχουν επίσης:

– όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου από τη δημοτική ενότητα Βασιλικών (Απόστολος
Τσολάκης, Βασίλης Μουστάκας, Ευαγγελία Κούτρη, Ευγενία Αγοραστούδη, Κωνσταντίνος Γραικός και Δημήτρης Βλαχομήτρος).

– τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Βασιλικών (Αστέριος Καρακώττας, Γιώργος Μουστάκας, Νίκος Ιωαννίδης, Όλγα Γιαννιού, Ρούλα Καραμανώλη, Ανδρονίκη Σαλαγκούδη και Γιώργος Βουλγαρούδης).

– οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Λιβαδίου Δημήτρης Γουδήρας και Περιστεράς Δημήτρης Ντισλής.

Θα συμμετάσχουν επίσης, εκπρόσωπος του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών, ο τέως πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών Στέλιος Δούμπλιος και ο επικοινωνιολόγος, εκδότης της εφημερίδας “Άποψη” Γιάννης Πολυράκης

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο δήμαρχος Θέρμης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα βήματα τα οποία έχουν γίνει έως τώρα σχετικά με τη συμμετοχή του δήμου στον εορτασμό της επετείου των διακοσίων χρόνων από τον απελευθερωτικό αγώνα. Εξήγησε κατ αρχάς ότι ο δήμος αξιοποίησε την πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καλούσε τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να υποβάλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» για δράσεις και έργα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος σκοπός της συγκεκριμένης πρόσκλησης ήταν η ανάδειξη του ιστορικού έπους μέσω έργων και δράσεων, σε περιοχές οι οποίες συνδέονται με τον απελευθερωτικό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Θέρμης εργάστηκε με ταχύτητα και κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση η οποία είχε ως στόχους:

1. Να αναδείξει το μέγεθος του ιστορικού γεγονότος της μάχης των Βασιλικών στο ευρύ κοινό.
2. Να τιμήσει τα Βασιλικά ως πρωταγωνιστή του αγώνα κατά των Τούρκων το 1821.
3. Να συμβάλλει μέσα από μία σειρά δράσεων ώστε να μάθουν οι νέοι την ιστορία του τόπου τους,
προκειμένου να γίνουν αντάξιοι συνεχιστές της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, η πρόταση την οποία υπέβαλλε ο δήμος Θέρμης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” περιελάμβανε μεταξύ άλλων την ανάπλαση και διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών, την εγκατάσταση μνημείου, στη μνήμη των αγωνιστών της περιοχής το 1821, την εγκατάσταση μόνιμου πληροφορικού περιπτέρου (Infokiosk) το οποίο θα λειτουργήσει ως μόνιμη έκθεση, ανοικτή προς το κοινό και θα προβάλει ψηφιακά όλα τα ιστορικά γεγονότα σχετικά με τη μάχη των Βασιλικών και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, την αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, υπό τη μορφή εκπαιδευτικής πλατφόρμας κ.ά.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης, μέρος αυτής της πρότασης έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό προς ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες, μη επιλέξιμες δράσεις, θα υλοποιηθούν και αυτές με χρηματοδότηση του δήμου. “Με αυτό το κομμάτι των ενεργειών, των δράσεων και των εκδηλώσεων που θα συμπληρώσουν τις επιλέξιμες δράσεις θα ασχοληθεί η Οργανωτική Επιτροπή”, εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος. Παράλληλα ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια και να εργαστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς καθώς οι τελικές προτάσεις του δήμου προς την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου.

“Η πρόταση του δημάρχου να τεθώ επικεφαλής αυτής της Επιτροπής με γεμίζει με ευθύνη. Είναι ένα στοίχημα για το δήμο μας, να προβάλουμε στο πανελλήνιο την ιστορία των Βασιλικών, του Λιβαδίου και της Περιστεράς και τη συμμετοχή της περιοχής στον απελευθερωτικό αγώνα. Θα πετύχουμε αυτόν το στόχο με σκληρή δουλειά και αρμονική συνεργασία”, υπογράμμισε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθηνά Παπαδάκη. Όπως είπε, η Επιτροπή θα εργαστεί εντατικά προκειμένου να επεξεργαστεί και να καταλήξει στο πρόγραμμα των δράσεων και των εκδηλώσεων. Εξέφρασε, δε, τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πανδημία στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, επισημαίνοντας ότι αν χρειαστεί, κάποιες απ αυτές θα γίνουν διαδικτυακά. Τόνισε, τέλος, πως η Επιτροπή θα επιδιώξει να κάνει συμμέτοχη και τη Νεολαία, μέσω του Συμβουλίου Νέων Δήμου Θέρμης αλλά και των διαφόρων συλλόγων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ