Στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα ο νέος κανονισμός καθαριότητας – Έρχονται βαριές καμπάνες για όσους ρυπαίνουν

Βαριές καμπάνες για όσους ρυπαίνουν την πόλη φέρνει ο νέος κανονισμός καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, που την προσεχή Δευτέρα 22 Απριλίου κατατίθεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Τα πρόστιμα που προβλέπονται φτάνουν σε πρώτη φάση μέχρι και το ύψος των 1.000 ευρώ, ενώ περιλαμβάνεται και μία περίπτωση για την οποία οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν εξόχως τσουχτερά πρόστιμα, που ξεκινούν από 4.000 και φτάνουν έως και τις 8.000 ευρώ.

Η περίπτωση αυτή αφορά είτε τη μερική ή ολική καταστροφή είτε τον βανδαλισμό με συνθήματα και κακώς εννοούμενα γκράφιτι των μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων, των δημόσιων κτιρίων, των ιερών ναών και διάφορων άλλων δημόσιων ή δημοτικών χώρων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα μέσω του νέου κανονισμού δίνεται στην προώθηση της ανακύκλωσης αλλά και στην υιοθέτηση μιας υπεύθυνης στάσης από τους ιδιοκτήτες εμπορικών ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που παράγουν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων.
Στο αυτό το πλαίσιο μεταξύ άλλων προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα -150 ευρώ ανά τεμάχιο με διπλασιασμό σε περίπτωση υποτροπής- εάν τα εμπορικά καταστήματα, οι υπεραγορές τροφίμων και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν ελαχιστοποιούν τον όγκο των απορριμμάτων με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως ενδεικτικά με τη χρήση συμπιεστή.

Σε 1.000 ευρώ διαμορφώνεται το πρόστιμο για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που δεν συμμορφώνονται στην υποχρέωση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, ενώ 500 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες που θα αποθέτουν ογκώδη αντικείμενα, όπως παλιά έπιπλα, στρώματα, άχρηστες οικιακές συσκευές κλπ, σε πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
Εξάλλου, για όσους δεν φροντίζουν να αποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά χωριστά στους αντίστοιχους κάδους προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ με ενδεχόμενο ακόμη και τριπλασιασμού σε περίπτωση υποτροπής.

Συνολικά ο νέος κανονισμός καθαριότητας προβλέπει πρόστιμα για 55 κατηγορίες περιβαλλοντικών παραπτωμάτων.

Ενεργοποιούνται οι επόπτες γειτονιάς

Με την ψήφιση του κανονισμού καθαριότητας από το δημοτικό συμβούλιο θα ενεργοποιηθούν άμεσα και οι επόπτες γειτονιάς. Πρόκειται για τον νέο θεσμό που έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. Όπως προβλέπεται, 25 στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης θα οργώνουν σε καθημερινή βάση τους δρόμους της πόλης, ώστε να διαχειρίζονται ζητήματα που αφορούν όχι μόνον την καθαριότητα, αλλά συνολικά την καθημερινότητα του πολίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ