Στην τελική ευθεία για τις εκλογές σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ – Φαβορί Κυρίζογλου και Καϊτεζίδης

 

της Βαρβάρας Ζούκα

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για τις εκλογές που αφορούν την ανάδειξη αρχικά των νέων διοικήσεων στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) σε όλη τη χώρα και αμέσως μετά της νέας ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο στόχος που έχει τεθεί χρονικά είναι οι εκλογικές διαδικασίες στις ΠΕΔ να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να έχουν στηθεί οι κάλπες και για το κορυφαίο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ.
Από μέρα σε μέρα αναμένεται η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, που θα καθορίζει τη διαδικασία βάσει της οποίας θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία για τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ. Ο σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, έχει ήδη απευθυνθεί με επιστολή του προς τους δημάρχους της χώρας, ενημερώνοντάς τους να προχωρήσουν στην εκλογή των εκπροσώπων κάθε δήμου στις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ, μόλις δημοσιευθούν σε ΦΕΚ οι τροποποιήσεις του Π.Δ. 75/2011, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς και η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.
Η διαδικασία αυτή είναι επιβεβλημένη, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στον εκλογικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων στους δήμους της χώρας, μετά από την κατάργηση της απλής αναλογικής. Η φιλοσοφία του νέου Π.Δ. που αναμένεται για τις εκλογές στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ εκτιμάται ότι θα ακολουθεί τη φιλοσοφία του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η παράταξη του εκλέγει δήμαρχο καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τα 2/5.

Γαλάζια πλειοψηφία σε ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ΚΕΔΕ
Παρά τις αλλαγές σε πρόσωπα και ισορροπίες τις οποίες επέφεραν οι περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές, η γαλάζια υπεροχή στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στην ΚΕΔΕ φαίνεται πως διατηρείται.
Από τη γαλάζια παράταξη την επανεκλογή του στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσει ο σημερινός πρόεδρός της, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Στην ΚΕΔΕ ο σημερινός πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως επικεφαλής ενωτικού ψηφοδελτίου. Κι αυτό γιατί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη μπήκε οριστικά τέλος στα σενάρια περί καθόδου στις εκλογές για την ΚΕΔΕ του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Με ανακοίνωσή του ο κ. Κωνσταντέλλος έχει δηλώσει δημόσια τη στήριξή του στο πρόσωπο του Λάζαρου Κυρίζογλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ