Στη Θεσσαλονίκη ο Ν. Χριστοδουλίδης – Συνάντηση με τον Απ. Τζιτζικώστα

Τη θέση ότι ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας και μοναδικός: «η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά» εξέφρασε ο Πρόεδρός της, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από τη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας. «Ευελπιστούμε να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης ενώ επισήμανε: «ο συντονισμός και η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι άριστη. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό είμαστε σε συνεχή διαβούλευση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση, τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον ελληνικό λαό, για αυτή τη διαχρονική στήριξη με αφορμή την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι «υπάρχει σε εξέλιξη ο ελληνοτουρκικός διάλογος», εκτίμησε ότι «η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ωφελήσει και το Κυπριακό» και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού». «Ο συντονισμός και η συνεργασία είναι καθημερινή. Ήταν στο πλαίσιο των δικών μας ενεργειών και της στήριξης που είχαμε από την ελληνική κυβέρνηση, το γεγονός ότι είχαμε και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην Κύπρο. Ήδη συναντηθήκαμε δύο φορές σε αυτή τη δεύτερη φάση της επίσκεψής της, έχουμε άλλη προγραμματισμένη συνάντηση και μακάρι να δημιουργηθούν δεδομένα» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την επιχείρηση «Αμάλθεια» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, επισήμανε ότι η σχετική πρωτοβουλία πρωτίστως έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους. Παράλληλα τόνισε: «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική τραγωδία στην περιοχή. ‘Αρα ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, ως η χώρα που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία. Την πρωτοπαρουσιάσαμε στο Παρίσι τον Οκτώβριο, στη διάσκεψη του Γάλλου Προέδρου. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά, εργαστήκαμε μεθοδικά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχει ξεκινήσει η υλοποίησή της. Από εκεί και πέρα στέλνει και ένα άλλο μήνυμα: ότι μέσα από πράξεις και όχι μέσα από δηλώσεις θα πρέπει να αποδεικνύεις ότι μπορείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το Κυπριακό πρόβλημα, δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία ναι μπορεί να είναι και η λύση σε πολλά προβλήματα της περιοχής, μιας περιοχής που όπως γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Με αφορμή την ημέρα μνήμης για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη σχολίασε: «αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη του Ευαγόρα και όλων των άλλων ηρώων της Κύπρου θα πρέπει να το αποδεικνύουμε μέσα από τις καθημερινές μας ενέργειες, μέσα από τον καθημερινό μας τρόπο ζωής και ειδικότερα εμείς που βρισκόμαστε προσωρινά σε θέσεις εξουσίας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που οδηγούν στην προκειμένη περίπτωση στον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας».

Στη συνάντησή του με τον κ. Τζιτζικώστα ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε μαζί του και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε τρίτο τι σημαίνει παράνομη εισβολή και κατοχή». Ευχαρίστησε παράλληλα τον κ. Τζιτζικώστα για τη δράση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε: «θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο αγώνας του Κυπριακού λαού είναι και δικός σου αγώνας είναι και αγώνας του ελληνικού λαού».

Aπό την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε: «η Κύπρος για μας είναι όχι μόνο στην καρδιά μας αλλά πρέπει να είναι διαρκώς και στο μυαλό μας και όχι μόνο εντός της Ελλάδος αλλά και στην Ευρώπη». Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι την ερχόμενη εβδομάδα που θα βρεθεί στην ετήσια σύνοδο των Περιφερειών και των Δήμων που θα γίνει στο Βέλγιο, θα θέσει το ζήτημα αυτό, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορούμε να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση ότι μαίνεται μια διαρκής κατοχή σε έδαφος της ΕΕ, θέμα για το οποίο πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά το επόμενο διάστημα».

Εξάλλου ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη γιατί η Κύπρος το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μια σειρά από σοβαρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, μία εκ των οποίων είναι η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 9ης Ιουνίου, που θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στην Κύπρο. «Η Κύπρος περνάει πια στην εποχή της ουσιαστικής αποκέντρωσης. Αυτό αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για τις τοπικές κοινωνίες στην Κύπρο αλλά και για την ενδυνάμωση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών και την εμπέδωση της Δημοκρατίας. Εμείς και προσωπικά ο ίδιος, ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα, είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση της Κύπρου, για να στηρίξουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες και να βοηθήσουμε την Κύπρο να μπει σε αυτή τη νέα εποχή της αποκέντρωσης», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ