Στέλιος Πέτσας, από τη Θεσσαλονίκη: “Αυξάνουμε τον εμβολιασμό – Διαλύουμε τα νέφη του ανορθολογισμού”

«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο και επιταχύνουμε ένα ήδη επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας ο καλός καιρός είναι σύμμαχός μας, προκειμένου μέχρι τον Σεπτέμβριο να αυξηθεί ο απόλυτος αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών και να επιτευχθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας που συστήνουν οι ειδικοί.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, στη Θεσσαλονίκη, ήταν το Δημαρχείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας , κ. Λάζαρο Κυρίζογλου.

«Εμβολιαζόμαστε σημαίνει ότι παίρνουμε ξανά τη ζωή μας στα χέρια μας», σημείωσε ο κ. Πέτσας και αναφέρθηκε στις στοχευμένες ενέργειες και στον συνδυασμό δράσεων επικοινωνίας και ουσίας που μπορούν να αναλάβουν, από κοινού, η τοπική αυτοδιοίκηση με την ιατρική κοινότητα, την εκκλησία, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών για την επιτάχυνση των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος. «Όλοι μαζί, σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια, μπορούμε να “διαλύσουμε” τα νέφη ανορθολογισμού που κάποιοι θέλουν να δημιουργούν», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς -με το εμβόλιο της Pfizer και το μονοδοσικό της  Johnson & Johnson- στις πλέον δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές. «Έχουμε επάρκεια εμβολίων, αλλά και τη δυνατότητα να φέρουμε ένα αποτέλεσμα γρήγορο και άμεσο. Δεν στοχεύουμε στους αρνητές. Στοχεύουμε σε εκείνους που είναι αναποφάσιστοι», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Επί τάπητος βρέθηκαν και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν για τον εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, και ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον. Να επιταχύνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ένα ήδη επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα να το κάνουμε, δηλαδή, ακόμα καλύτερο, προσπαθώντας να προσελκύσουμε συμπολίτες μας που είναι ακόμα αναποφάσιστοι ή αναβλητικοί και να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν και να συνδράμουν και εκείνοι στο χτίσιμο της ανοσίας, που είναι απαραίτητο, προκειμένου να πάμε στο φθινόπωρο με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αφήνουμε στην άκρη τις σειρήνες του ανορθολογισμού. Εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα ποσοστά εμβολιασμού στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Δεν γνωρίζω καμία λίστα με ποσοστά εμβολιασμού που να έχει κυκλοφορήσει. Και αυτό γιατί δεν αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι ότι επισκεπτόμαστε περιοχές με ιδιαιτερότητες γεωγραφικές που μπορούν να αποθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν ως προς το θέμα της μετακίνησής τους προς το εμβολιαστικό κέντρο, όπως στην Ευρυτανία για παράδειγμα, επισκεπτόμαστε αγροτικές περιοχές, όπως το Κιλελέρ, έχουμε έρθει εδώ σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο και θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι, σε όλη την επικράτεια -παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε περιοχή- αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι τα ποσοστά, αλλά οι άνθρωποι, εκείνοι που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν. Σκοπός μας είναι να στείλουμε το μήνυμα σε όλους όσοι έχουν επιφυλάξεις, να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους και να κάνουν το εμβόλιο, ει δυνατόν αύριο».

Επόμενος σταθμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν το Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό.

Μετά το πέρας της διευρυμένης σύσκεψης με τη δημοτική αρχή και εκπροσώπους των φορέων, κατά την οποία τέθηκε αναλυτικά το σχέδιο και οι στόχοι του εμβολιαστικού προγράμματος, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: «Ενώνουμε δυνάμεις, σε συνεργασία με τον κόσμο του επιχειρείν, με τον εμπορικό σύλλογο, με τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους υγειονομικούς μαςκαθώς και διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Σκοπός μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας που ακόμα και σήμερα είναι αναβλητικοί ή έλκονται από ανορθολογικές θεωρίες συνωμοσίας και θα μιλήσουμε σε αυτούς με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου, μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για φιλόδοξες προτάσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, που σύντομα θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αλλάζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και δίνοντας κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, και ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Ακολούθησε επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στον Δήμο Δέλτα, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, κ. Γιάννη Ιωαννίδη.

Στη διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε κάλεσμα στους φορείς να ενώσουν δυνάμεις, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος, μέσα από συντονισμένες και απλές κινήσεις.  «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε πιο κοντά -όλοι μαζί, Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες- το πρόγραμμα εμβολιασμού μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να πετύχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανοσίας. Όπως είδατε, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι είχαμε πολύ χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων, ήταν αρκετή λίγη χαλάρωση για να δούμε των αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει και πάλι. Το γεγονός αυτό δείχνει την κατεύθυνση και το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι άλλο από τον λίγο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι το φθινόπωρο. Για αυτό και πρέπει να επιταχύνουμε. Στόχος μας είναι να φύγει ο φόβος και η επιφυλακτικότητα. Δεν πηγαίνουμε με σκοπό να πιέσουμε κανέναν. Πηγαίνουμε να εξηγήσουμε και να άρουμε τις αμφιβολίες», είπε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις δομές κοινωνικής φροντίδας, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο και να ενισχύσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη χθεσινή σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, το μήνυμα που στέλνει η εκκλησία είναι ξεκάθαρο και ενιαίο παρά τις λίγες μεμονωμένες φωνές, οι οποίες προσεγγίζονται ήδη με πειθώ και επιχειρήματα. «Ο λόγος της εκκλησίας έχει μεγάλη σημασία, γιατί είναι ένας λόγος παρηγορητικός που μιλάει εύκολα στις καρδιές των ανθρώπων και διαλύει τις όποιες αμφιβολίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επί τάπητος τέθηκαν τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και οι πόροι που έχει πλέον στα χέρια της η αυτοδιοίκηση, προκειμένου να υλοποιήσει αναπτυξιακά σχέδια που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνικών. Ειδικά για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο στόχος είναι να επιταχυνθούν οι εντάξεις, έτσι ώστε οι Δήμοι το επόμενο διάστημα να μπορούν να προχωρήσουν στη δημοπράτηση, τη συμβασιοποίηση και την εκτέλεση των έργων, προς όφελος των δημοτών και της περιοχής. Παράλληλα, επισημάνθηκαν όλες οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών και που θα συνεχίσουν να γίνονται όσον αφορά στη στήριξη των δήμων απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ως προς το τελευταίο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2021 και μετά.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: «Είχαμε τη δυνατότητα, σήμερα, να συνομιλήσουμε για δύο βασικά θέματα. Αρχικά, για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, προσεγγίζοντας με διαπροσωπική επικοινωνία τους συμπολίτες μας που εξακολουθούν να έχουν δεύτερες σκέψεις ή να είναι αναβλητικοί. Νομίζω ότι με δράσεις επικοινωνίας, με την επιτόπια παρουσία υγειονομικού προσωπικού και μελών των τοπικών φορέων και αρχών και με ενημερωτικές δράσεις θα μπορέσουμε να παράσχουμε τις απαντήσεις που χρειάζονται σε όλους όσοι φοβούνται ή έλκονται από άλλου είδους μη επιστημονικές απόψειςΜπορούμε να παρακολουθούμε το επίπεδο των εμβολιασμών, σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και τον ρυθμό αύξησης των προγραμματισμένων ραντεβού, σε ημερήσια βάσηΔίνουμε μάχη με τον χρόνο, έτσι ώστε -μέχρι τέλος Αυγούστου- να έχουμε εμβολιάσει όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε.

Το δεύτερο μέρος της συζήτησής μας, είχε να κάνει με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου και των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τόσο για τις υποδομές, όσο και για τον μετασχηματισμό του Δήμου και τη μετάβασή του στη νέα εποχή. Και είμαστε, εδώ, για να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Έχει σημασία, στο επόμενο χρονικό διάστημα να πυκνώσουμε τις επαφές μας -τις οποίες και είχαμε στερηθεί λόγω των συνθηκών της πανδημίας- γιατί όταν συζητάμε τα προβλήματα, μπορούμε να δρομολογούμε και λύσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με την επικοινωνιακή εκστρατεία γύρω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τον ρόλο της εκκλησίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Οι δύο βασικοί παράγοντες στην επικοινωνία μας είναι το υγειονομικό προσωπικό και η εκκλησία μας. Και αυτό γιατί και οι δύο μιλούν -είτε με την επιστημονική τους γνώση, είτε με τον παρηγορητικό λόγο- στις ψυχές και τις καρδιές των ανθρώπων. Είναι πολύ σημαντική η χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πολύ επιβοηθητική για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε σε τοπικό επίπεδο, με τους Μητροπολίτες της περιοχής. Αύριο πρόκειται να συναντηθώ με τον Σεβασμιώτατο, κ.κ. Βαρνάβα, νομίζω ότι και ο ίδιος έχει ταχθεί, πολύ δυναμικά, υπέρ της προώθησης του εμβολιασμού και εκτιμώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να φτάσει το μήνυμα σωστά εκεί όπου χρειάζεται, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Για το υγειονομικό προσωπικό, τώρα, και για τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν, τα στοιχεία που είδα -αυτές τις δύο ημέρες στην περιοδεία μου- είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Πιστεύω ότι ακόμα και οι λίγοι, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα δίσταζαν, πλέον θα προχωρήσουν και εκείνοι στον εμβολιασμό, έτσι ώστε να έχουμε ομοιομορφία στο μήνυμά μας: Εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε».

Η τριήμερη περιοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος συνεχίζεται και ολοκληρώνεται, την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, με φορείς στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ