Σε κατάργηση των ανταποδοτικών τελών προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, που επιβάρυναν τους πολίτες από το μακρινό 1996, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τη σχετική απόφαση έλαβε στη σημερινή συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε υλοποίηση σχετικής δέσμευσης την οποία είχε αναλάβει για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για μια κορυφαία πολιτική απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά του Απόστολου Τζιτζικώστα έκανε λόγο η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αθηνά Αηδονά – Αθανασιάδου.

Όπως ανέφερε η κυρία Αηδονά, παρουσιάζοντας την εισήγησή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, η κατάργηση των ανταποδοτικών τελών σχετίζεται άμεσα με την ψηφιακή μεταρρύθμιση που συντελείται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Η Περιφέρεια έχει εισέλθει σε τροχιά ψηφιακής διακυβέρνησης, καθιστώντας πολλές από τις υπηρεσίες μας εύκολα προσβάσιμες και άμεσα εξυπηρετικές προς τους συμπολίτες μας, χωρίς κόπο, χωρίς ταλαιπωρία, με εξοικονόμηση χρόνου και κυρίως πόρων, που είναι απαραίτητοι σε όλα τα νοικοκυριά και σε όλες τις επιχειρήσεις. Με την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών δίνουμε ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες τους στην ψηφιακή εποχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε”, σημείωσε η κυρία Αηδονά.
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Περιφερειάρχη, στο εξής καταργούνται στο σύνολό τους τα ανταποδοτικά τέλη, που ίσχυαν σε δύο περιφερειακές ενότητες και, συγκεκριμένα, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής με αποφάσεις των παλαιών νομαρχιακών συμβουλίων.

“Με την απόφασή μας για κατάργηση των ανταποδοτικών τελών μειώνουμε τη γραφειοκρατία, εξοικονομούμε εργασιακό χρόνο για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, που μπορεί να αξιοποιηθεί για άλλες υπηρεσιακές ανάγκες, και καθιστούμε τις συναλλαγές με επιχειρήσεις και πολίτες ευέλικτες και άμεσες, φιλικές και χωρίς κόστος”, υπογράμμισε η κυρία Αηδονά, προσθέτοντας: “Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, ικανοποιώντας την αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της γενικότερης ψηφιακής μεταρρύθμισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”.

Κάποιες κατηγορίες ανταποδοτικών τελών είχαν σταματήσει να εισπράττονται τα τελευταία χρόνια στην πράξη, αφού οι αρμοδιότητες στις οποίες αντιστοιχούσαν είχαν μεταφερθεί σε άλλους φορείς, όπως συμβαίνει ενδεικτικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία τα οποία παρουσίασε η κυρία Αηδονά, ο ετήσιος μέσος όρος εσόδων από ανταποδοτικά τέλη κατά την τριετία 2021 – 2023 ανέρχεται σε 330.000 ευρώ για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και σε 20.000 ευρώ για τη Μητροπολιτική Ενότητα Χαλκιδικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ