Πρόταση για αναδάσωση 3.560 στρέμματα στην περιοχή των Βασιλικών υπέβαλλε ο δήμος Θέρμης

Έκταση 3.560 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στην περιοχή Βούζαρη της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του δήμου Θέρμης προτάθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο έχει δεκαετή διάρκεια, έως το 2030 και προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων σε όλη την επικράτεια, εκτάσεις που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί. Στις εκτάσεις αυτές θα φυτευτούν συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα και η χρηματοδότηση, ύψους 310 εκατ. ευρώ θα είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απηύθυνε πρόσκληση προς τους δήμους προκειμένου, εάν το επιθυμούν, να εντάξουν και δικές τους, δημοτικές εκτάσεις προς αναδάσωση. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του υπουργείου ο δήμος Θέρμης, έπειτα από σχετική έρευνα και διαβούλευση, υπέβαλλε πρόταση για ένταξη της συγκεκριμένης έκτασης στο εν λόγω σχέδιο. Σημειώνεται ότι ο δήμος Θέρμης ήταν από τους ελάχιστους δήμους πανελλαδικά που ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόσκληση του υπουργείου.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου 4.200 στρεμμάτων, την οποία πρότεινε ο δήμος προς ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα, είχε γίνει κατά το παρελθόν αναδάσωση με φύτευση κωνοφόρων δέντρων σε περίπου 645 στρ. Πρόκειται κυρίως για τραχεία πεύκη, κυπαρίσσι και αριζόνα, εκατέρωθεν της κορυφογραμμής, ακακία στα πρανή δρόμων, πικροδάφνη κ.λπ. Στην υπόλοιπη έκταση των περίπου 3.600 στρ. παρατηρούνται θαμνώνες, αείφυλλα και πλατύφυλλα δέντρα. Το υψόμετρο της υπό αναδάσωση περιοχής κυμαίνεται από 79 μέτρα ελάχιστο έως 545 μέγιστο. Σημειώνεται ότι η έκταση δεν περιλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000, ούτε αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Στην κορυφή του λόφου υπάρχει εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και υποτυπώδεις εγκαταστάσεις δασικής αναψυχής (ξύλικοι τραπεζόπαγκοι, κάδοι απορριμμάτων κ.λπ.). Επίσης η κορυφή του λόφου χρησιμοποιείται ενίοτε και ως θέση απογείωσης αιωρόπτερων. Όμορο με την περιοχή, προς βορειοδυτικά, είναι το φράγμα των Βασιλικών, με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης για δασική αναψυχή.

Στην πρότασή του ο δήμος έθεσε και ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις όπως η περίφραξη της έκτασης καθώς, στα όρια της υπό αναδάσωση περιοχής υπάρχουν δύο κτηνοτροφικές μονάδες και σε ορισμένα σημεία παρατηρείται υπερβόσκηση. Ζητήθηκε επίσης να υπάρχει φύλαξη της έκτασης καθώς και να γίνουν υδατοδεξαμενές για άρδευση και πυροπροστασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ