Πρόοδος και πόλη

Του Δημήτρη Μήτρου*
Είμαστε στις αρχές μιας δεκαετίας που θα σημαδοτήσει ένα ευρύτερο μετασχηματισμό της πόλης μας. Πρέπει όλοι να φανούμε αντάξιοι αυτής της πρόκλησης, πολιτικοί,τεχνοκράτες,επιχειρηματίες,επαγγελματίες,μέσα ενημέρωσης,δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.
Η χρήσιμη πολιτική για την κοινωνία,  δεν είναι δυνατόν να ασκείται πλέον με την άθροιση συμφερόντων και το χάιδεμα αυτιών, πολλές φορές σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις ,αλλά με παρεμβάσεις για το κοινό καλό οργανωμένα,με σχέδιο και κυρίως με πολλή δουλειά,σε γραφεία και εργοτάξια.
Ο πρωτόγονος λαϊκισμός και ο πολιτικός οπορτουνισμός, που με την τοξικότητά τους πνίγουν την πόλη είναι πλέον τόσο ευδιάκριτοι όσο και ένα πανώ στα κάγκελα ενός σχολείου.
Η συνεχής επιδερμική προσέγγιση των θεμάτων της πόλης από πολλούς που συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο, είναι πια αντιστρόφως ανάλογη με την απήχηση των λεγομένων και των γραπτών τους.
Ένα λεωφορείο στην κυκλοφορία παραπάνω σήμερα, είναι πιο πειστικό “επιχείρημα” από τις δεκάδες υποσχέσεις που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για διαγωνισμούς που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ για…εκατοντάδες άλλων.
Οι πολίτες συνειδητοποίησαν μετά την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας, ότι για να ξεφύγει η πόλη από την καθυστέρηση και την υπανάπτυξη δεν αρκεί μόνο ένας χαλαρός “κοσμοπολιτισμός” που αναλώνεται μόνο σε μερικές χειρονομίες και άπειρες ατάκες, αλλά χρειάζονται επίσης και πιο “γήινα” πράγματα όπως καθαροί, φρεσκοστρωμένοι και καλοφωτισμένοι δρόμοι,όπου θα μπορούν να κυκλοφορούν και να επικοινωνούν οι άνθρωποι με ασφάλεια σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.
Όπως είναι επίσης φανερό ότι οι πολλοί που παλεύουν σήμερα για τον επιούσιο, θέλουν επιτακτικά  λύσεις για τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους και συνεννόηση και δεν ακολουθούν πλέον τους “λίγους” που έχουν την πολυτέλεια να είναι  δογματικοί και αδιάλλακτοι γιατί “σιτίζονται από το Πρυτανείο”.
Η πρόοδος της πόλης είναι κοινός τόπος πλέον ότι δεν θα έρθει από “νεόγερους” και ιδεοληπτικούς που φωνασκούν ακατάσχετα για πράγματα που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν και δεν κοπιάζουν για να μάθουν, αλλά από τη συνεργασία των έμπειρων που έχουν τη γνώση με τους ονειροπόλους κάθε ηλικίας,που ελπίζουν για το καλύτερο και δεν θα παραιτούνται  όταν συχνά, τα επόμενα χρόνια,θα  αντιμετωπίζουν το χειρότερο…
* Ο Δημήτρης Μήτρου είναι Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ