Παύση ταφών τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες ζητούν τα γραφεία κηδειών – Στα δημοτικά συμβούλια το θέμα

Να μην γίνονται ταφές τα Σαββατοκύριακα και στις επίσημες αργίες ζητούν τα γραφεία τελετών. Το σχετικό αίτημα κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας ο πρόεδρος του Σωματείου Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Μακεδονίας Νέστορας Νικολόπουλος. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των γραφείων τελετών, σε πολλούς δήμους τα ληξιαρχεία δεν λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες και οι ληξίαρχοι δεν μεταβαίνουν στην υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες δεν εκδίδονται άδειες ταφής και οι κηδείες πραγματοποιούνται κατά παράβαση του νόμου, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου να δηλώνεται στην υπηρεσία την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα», υποστήριξαν.

Στο αίτημα που κατέθεσαν προς την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισαν ακόμη ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, ως επαγγελματίες λειτουργοί κηδειών δεν μπορούμε να δηλώνουμε το προσωπικό το οποίο απασχολούμε πέραν του εξαημέρου της εβδομάδας. Διαφορετικά, προβλέπονται κυρώσεις».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επεσήμανε ότι το θέμα θα επανέλθει σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, αφότου ζητηθούν οι θέσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων της περιοχής.

Αρνητικά τοποθετήθηκε απέναντι στο αίτημα για παύση τέλεσης ταφών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Δημήτρης Νότας, σημειώνοντας ότι οι ληξίαρχοι αμείβονται υπερωριακά ακριβώς για αυτούς τους λόγους και σχολιάζοντας σχηματικά ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει ένας νεκρός από την Παρασκευή και να θάβεται τη Δευτέρα.

Το ζήτημα της συναισθηματικής επιβάρυνσης για τους συγγενείς έθεσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ