Π. Τσακίρης: “Οδηγούμε μπροστά τον Δήμο Ωραιοκάστρου με συνέπεια, σοβαρότητα και ευθύνη”

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Για δεύτερη συνεχόμενη θητεία ο Παντελής Τσακίρης θα βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο Ωραιοκάστρου, καθώς οι συμπολίτες του τον ανέδειξαν δήμαρχο, από την πρώτη κιόλας Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου μιλά στην “Π” για το έργο της προηγούμενης τετραετίας αλλά και τους στόχους που έχει θέσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του για την επόμενη πενταετή θητεία. Αναφερόμενος στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής ο κ. Τσακίρης τονίζει ότι “θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση όσων έργων έχουμε θέσει σε τροχιά υλοποίησης και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να κάνουμε μελέτες και να διεκδικούμε πόρους, για να αναβαθμίσουμε με επιπρόσθετα έργα τον τόπο μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων”.

Κ. Τσακίρη οι συνδημότες σας επέλεξαν να συνεχίσετε το έργο σας ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου, εκλέγοντάς σας μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι σας για την επόμενη πενταετή θητεία και που εστιάζετε;

Κα Κυριακού, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας υπό τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης αγωνιστήκαμε για να κάνουμε πράξη την ισόρροπη καθολική ανάπτυξη για την οποία δεσμευθήκαμε ενώπιον των πολιτών το 2019, κάτι που σε σημαντικό βαθμό πετύχαμε. Σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου κάναμε σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν λειτουργικά και αισθητικά τον δημόσιο χώρο και βγάλαμε έργα υποδομών από το τέλμα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου οι πολίτες αναγνώρισαν με την ψήφο τους το έργο που κάναμε και μας εμπιστεύτηκαν ξανά για να συνεχίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που πίστεψαν στο σχέδιό μου για έναν Δήμο Ωραιοκάστρου, ο οποίος στα προσεχή πέντε χρόνια θα αλλάξει εντελώς όψη και φυσιογνωμία. Την προσεχή πενταετία, λοιπόν, περνάμε στο επόμενο βήμα. Θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση όσων έργων έχουμε θέσει σε τροχιά υλοποίησης και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να κάνουμε μελέτες και να διεκδικούμε πόρους, για να αναβαθμίσουμε με επιπρόσθετα έργα τον τόπο μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Με συνέπεια, σοβαρότητα και ευθύνη οδηγούμε μπροστά τον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Αν βαθμολογούσατε την μέχρι σήμερα θητεία σας σε ποιον τομέα θα βάζατε άριστα και σε ποιον κάτω από τη βάση;

Όπως σας προανέφερα παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως Διοίκηση πετύχαμε να κάνουμε πολλά σημαντικά έργα στον τόπο μας. Είμαι ικανοποιημένος διότι κάναμε τον Δήμο μας σύγχρονο, πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, την αναδιοργάνωση των Διοικητικών Υπηρεσιών και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, συστήσαμε για πρώτη φορά στον Δήμο μας Υπηρεσία Δόμησης με έδρα τη Λητή. Περίπου 17.000 φάκελοι αρχειοθετήθηκαν και δίνονται πλέον αντίγραφα εντός 24 ωρών. Ακόμη τροποποιήσαμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Ωραιοκάστρου. Δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και για την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη, με βάση οργανωμένο σχέδιο. Ένας τομέας που δεν πήγαμε όσο καλά θα ήθελα είναι της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί από εμάς, αλλά είναι θεσμικό, εξαρτάται από αποφάσεις τις κεντρικής διοίκησης, οι οποίες μας δεσμεύουν. Πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα. Δαπανούμε σημαντικά κονδύλια για στειρώσεις και για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και ταυτόχρονα προχωράμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σε ένα βαθμό καταφέραμε να εξομαλύνουμε το πρόβλημα, δημιουργώντας ειδικό διαδικτυακό χώρο για τα αδέσποτα ζώα στην ιστοσελίδα του Δήμου και προωθώντας την υιοθεσία, ενώ συνεργαζόμαστε με το φιλοζωικό σωματείο του Δήμου μας.

Πιστεύετε ότι έχετε κάνει λάθη κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας σας; Και αν ναι, τι θα θέλατε να διορθώσετε;

Αλάνθαστοι είναι μόνο όσοι δεν τολμούν, όσοι είναι απαθείς και δεν αναλαμβάνουν δράση. «Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη, είναι ο άνθρωπος που δεν κάνει τίποτε», είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος, Θεόδωρος Ρούζβελτ. Ως Διοίκηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια κάναμε πολλά για τον τόπο μας παρά τα εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, λογικό είναι να κάναμε και ορισμένα λάθη. Πιστεύω, όμως, ότι τα λάθη τα εντοπίσαμε έγκαιρα, τα διορθώσαμε και συνεχίσαμε να προχωράμε μπροστά.

Για ποιο έργο είστε υπερήφανος; Και ποιο είναι αυτό που θέλατε να υλοποιήσετε αλλά δεν έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα;

Ένα κρίσιμο θέμα για το οποίο είμαι υπερήφανος είναι ότι πετύχαμε να εντάξουμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου στο νέο σχεδιασμό του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Καταφέραμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο δεν υπήρχε μέχρι πρότινος και κυρίως για την Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου, ώστε να γίνουν μεγάλα πράσινα-βιοκλιματικά έργα, όπως ολοκληρωμένες αναπλάσεις κεντρικών οδών και κοινόχρηστων χώρων. Οι συνδημότες μας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα δουν το Ωραιόκαστρο να αλλάζει, να αναβαθμίζεται, να γίνεται πιο λειτουργικό και ανθρώπινο. Ένα έργο το οποίο θέλαμε να υλοποιήσουμε, αλλά δυστυχώς καθυστέρησε λόγω δικαστικών προσφυγών είναι η δημιουργία του Open Mall. Πρόκειται για σπουδαίο έργο, το οποίο αφορά στην ανάπλαση της Λεωφόρου Δημοκρατίας, της αγοράς του Ωραιοκάστρου, και για το οποίο το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής -που είναι το πιο δύσκολο όργανο για να δώσει την τελική του έγκριση- το ενέκρινε χωρίς παρατηρήσεις και μάλιστα με πολύ καλές κριτικές. Θα διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια, θα ομαλοποιηθεί η κίνηση των οχημάτων, θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή της αγοράς. Το έργο το δημοπρατήσαμε τον Μάιο του 2022, υπήρξαν όμως δικαστικές προσφυγές που καθυστέρησαν την υλοποίησή του. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι πριν λίγες μέρες εκδόθηκε δικαστική απόφαση και τους επόμενους μήνες επιτέλους θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου.

Έχετε αποφασίσει για το νέο διοικητικό σχήμα με το οποίο θα πορευτείτε από την 1η Ιανουαρίου 2024; Πως επιλέγετε τους συνεργάτες σας;

Η ψήφος των πολιτών του Δήμου Ωραιοκάστρου τον περασμένο Οκτώβριο δεν ήταν ψήφος εφησυχασμού και χαλάρωσης. Αντιθέτως, ήταν ψήφος συνέχισης των έργων που υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε. Ως τώρα δουλέψαμε σκληρά για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια, να κάνουμε έργα και να αναβαθμίσουμε τον Δήμο μας. Η επόμενη μέρα είναι πολύ σημαντική. Οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τη νέα διοίκηση είναι ικανοί και άξιοι. Σας ζητώ να κάνετε λίγη υπομονή και το επόμενο διάστημα θα δείτε πώς θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, για να προσφέρουν στον τόπο μας.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συνδημότες σας;

Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν ξανά με την ψήφο τους και να αναφέρω σε αυτούς που δεν μας επέλεξαν ότι οι εκλογές δεν ανέδειξαν νικητές και ηττημένους, ούτε διαίρεσαν τους δημότες. Ανέδειξαν, αντιθέτως, μία συλλογική επιθυμία, ένα κοινό στόχο: να κάνουμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου πιο ανοιχτό σε ευκαιρίες ανάπτυξης, πιο σύγχρονο, πιο βιώσιμο, πιο ανθρώπινο. Με κίνητρο την αγάπη για τον Δήμο Ωραιοκάστρου, με όπλο την εργατικότητα και με πυξίδα ένα καλύτερο μέλλον, προχωράμε όλοι μαζί. Η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα δημιουργική και αισιόδοξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ