Οι Δήμοι πρέπει να γίνουν “έξυπνοι”

Από τον Γιάννη Μπελενιώτη*
Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, το πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει για την ψηφιακή αναβάθμιση των Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα που έληξε και αναμένονται οι αξιολογήσεις του Αντώνης Τρίτσης το οποίο έδινε και εκείνο στους Δήμους να εντάξουν στα σχέδια τους την ψηφιακή αναβάθμιση και εξέλιξη τους.
Αυτό μας δείχνει ότι πλέον το ίδιο το κράτος που κατάφερε να αρχίσει σταδιακά να αναβαθμίζεται ψηφιακά , ειδικότερα μέσω του gov.gr , είναι πλέον έτοιμο να έρθει στην νέα ψηφιακή εποχή που έχει μπει όλη η Ευρώπη . Αυτό έχει ως στόχο να ενδυναμώσεις τις σχέσεις με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και να αναβαθμίσει την Δημόσια Διοίκηση, καθώς αποτελεί και ένα από τους βασικούς στόχους και σκοπούς για ψηφιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εικόνα φαίνεται πως αλλάζει καθώς αρκετοί Δήμοι , με πρότυπο παράδειγμα τον Δήμο Τρικκαίων έχουν δημιουργήσει την ψηφιακή υποδομή για να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν πιο άμεσα και εύκολα τους πολίτες τους. Ήδη απομακρυσμένοι σε πολλούς Δήμους μπορεί ο πολίτης να λάβει με απομακρυσμένο ηλεκτρονικό τρόπο τα πιστοποιητικά που μπορεί να αιτηθεί , μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς, μπορεί να βρει ηλεκτρονικά αρχεία από την πολεοδομία , μπορεί να κάνει γενικά την ζωή του πιο εύκολη.
Τα πλεονεκτήματα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή είναι πλέον εμφανή σε όσους κατά το παρελθόν είχαν να αντιμετωπίσουν τις απίστευτες ουρές και τις αναμονές στην επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες . Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η Πανδημία η οποία μας ανάγκασε να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα στις λύσεις της τεχνολογίας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και κυρίως την τεχνολογική μας εξέλιξη.
Οι έξυπνες πόλεις συνεπώς αποτελούν μονόδρομο για την σχέση πολίτη και κράτους και η επιτάχυνση της εξέλιξης τους είναι η μόνη λύση της επιτυχίας.

* Ο Γιάννης Μπελενιώτης είναι πολιτικός επιστήμων και οικονομολόγος. Είναι CEO & CO Founder εταιρείας πληροφορικής και επικοινωνίας η οποία ασχολείται και με ευρωπαϊκά και ερευνητικά προγράμματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ