Οδηγίες πρόληψης της διασποράς COVID-19 για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον Δ. Παύλου Μελά

Σκοπός των παρακάτω οδηγιών είναι η ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων των παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Παύλου Μελά, σχετικά με την ασφαλή επαναλειτουργία τους, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19.

Το προσωπικό υποδέχεται τα παιδιά στην είσοδο του παιδικού σταθμού.

 • Κατά την προσέλευση, πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να διασφαλίζεται η τήρηση των αποστάσεων.
 • Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή των παιδιών, οι γονείς που τα συνοδεύουν υποχρεούνται να φορούν μάσκα και να είναι υγιείς.
 • Σύσταση προς τους γονείς για έλεγχο των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

Όλα τα παιδιά που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, απαγορεύεται να προσέρχονταιστον Βρεφικό, Βρεφονηπιακό ή τον Παιδικό Σταθμό. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η επικοινωνία από την οικογένεια με ιατρό και εξατομικευμένη αξιολόγηση σχετικά με την ένδειξη εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού.

Ειδικά:

Εάν η ιατρική αξιολόγηση οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε το παιδί μπορεί να επιστρέψει στον Σταθμό όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο (πέρα από COVID-19) πρόβλημα υγείας. Για την επιστροφή δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμαCOVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση πρέπει να γίνει διαγνωστικό τεστγια COVID-19 (μοριακό ή rapid test, ΟΧΙ self test).

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον

1. Σε περίπτωση που το διαγνωστικό τεστ του ατόμου που χαρακτηρίστηκε ύποπτο κρούσμα COVID-19 είναι ΘΕΤΙΚΟ για τον ιό SARS-CoV-2

  • Γονέας/κηδεμόνας του παιδιού ενημερώνει άμεσα τον παιδικό σταθμό για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.
  • Το παιδί που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει απομακρυνθεί από τον Σταθμό και να παραμείνει σε απομόνωση. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ εφόσον έχουν παρέλθει τρία 24ωρα από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
  • Για την επάνοδο στον Σταθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

2. Σε περίπτωση που το διαγνωστικό τεστ του ατόμου που χαρακτηρίστηκε ύποπτο κρούσμα COVID-19 είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ για τον ιό SARS-CoV-2

  • Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στον Σταθμό μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του – καθώς αυτός είναι ο χρόνος επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.
  • Για την επιστροφή στον Σταθμό δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης.

3. Παιδί με συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο πλαίσιο λοίμωξης COVID-19 και σύμφωνα με την ιατρική αξιολόγηση μπορεί να είναι ύποπτο κρούσμα και για τον οποίο –ως εκ τούτου– συνιστάται διαγνωστικό τεστ για COVID-19, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν έγινε τεστ παρά τις συστάσεις, δεν πρέπει να προσέλθει στο σχολείο για 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφόσον έχουν συμπληρωθεί τρία 24ωρα απυρεξίας (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού) και έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα.

Σε περίπτωση μεμονωμένης συμπτωματολογίας συστήνεται, οι γονείς να επικοινωνούν με τον θεράποντα παιδίατρο για ιατρική αξιολόγηση. Η επιστροφή του παιδιού στον παιδικό σταθμό θα γίνεται μετά την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων, χωρίς ιατρική βεβαίωση. Σε περίπτωση όμως υποτροπής αυτών, η επιστροφή του παιδιού θα πρέπει να θα συνοδεύεται από ιατρική βεβαίωση, στην οποία να αναφέρεται η νόσος και το προτεινόμενο από τον θεράποντα ιατρό χρονικό διάστημα αποχής από τον παιδικό σταθμό, για την ασφαλή επιστροφή του.

Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19

Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

– πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα

– βήχας

– δύσπνοια

– ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη

– γαστρεντερικά συμπτώματα (κοιλιακό πόνο, διάρροια, έμετος, ναυτία)

– πονοκέφαλο

– πονόλαιμο

– μυαλγίες

– καταβολή δυνάμεων

ΚΑΙ

απουσία εναλλακτικής διάγνωσης (π.χ. στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, ουρολοίμωξη κλπ.)

Μέτρα για τις στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19

Τα παιδιά που φιλοξενούνται/φοιτούν στον Σταθμό και είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19, μπορούν να επιστρέψουν μετά την παρέλευση 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα COVID-19, εφόσον είναι ασυμπτωματικά, ΧΩΡΙΣ να απαιτείται διαγνωστικός έλεγχος για COVID-19.

Μετά την επιστροφή στο σχολείο και έως την ολοκλήρωση περιόδου 14 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα COVID-19, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση για την ενδεχομένη εκδήλωση συμπτωμάτων που πληρούν τα κριτήρια του ύποπτου κρούσματος COVID-19. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος θα πρέπει να υποβληθεί σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με μοριακό τεστ ή ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) (ΟΧΙ self test).

Οι παραπάνω οδηγίες βασίζονται:

  • ΕΟΔΥ: ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS–CoV-2 (COVID-19) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΙΚΟΥΣ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 17 Σεπτεμβρίου 2021
  • Πρότυπος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 4249 / 5 Δεκεμβρίου 2017)

Οι Παιδίατροι των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Παύλου Μελά

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ