Ο Δήμαρχος Σερρών ύψωσε το λάβαρο του Εμμανουήλ Παπά, 200 χρόνια μετά, στην Πλατεία Ελευθερίας

Η έπαρση της επαναστατικής σημαίας του Εμμανουήλ Παπά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας, της πόλης των Σερρών.

Η τελετή της έπαρσης πραγματοποιήθηκε με αυστηρά περιορισμένο αριθμό ατόμων και σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.

Τέτοιες ημέρες το 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς αποβιβαζόταν στο Άγιο Όρος προκειμένου ως Αρχιστράτηγος του Αγώνα στη Μακεδονία να υψώσει το λάβαρο της επανάστασης.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης ανέφερε:
«Σήμερα 200 χρόνια μετά υψώνουμε αυτό το λάβαρο, την επαναστατική σημαία του Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας.
Η σημαία του δικού μας ήρωα, του Σερραίου Εμμανουήλ Παπά θα κυματίζει, από σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας δίπλαστον ανδριάντα του ανθρώπου που θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που θα υψώσουμε και πάλι αυτό το λάβαρο, την επαναστατική σημαία των Ελλήνων που πολέμησαν εναντίον των Τούρκων το 1821 στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής υπό τον Αρχηγό της Επανάστασης στη Μακεδονία.
Αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε έναν μεγάλο Έλληνα, που έδωσε τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας μας, την περιουσία του, την οικογένεια του, την ίδια του τη ζωή, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Που θυσιάστηκε αλλά δεν πήρε τη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των ηρώων.
Για αυτό είναι μία μοναδική ευκαιρία, φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ο Δήμος μας να τοποθετήσει τον Εμμανουήλ Παπά και τις Σέρρες στη θέση που τους αρμόζει.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021 και με βάση τις προτάσεις της ομώνυμης Επιτροπής, ο Δήμος Σερρών προχωρά σε μία σειρά από δράσεις και ενέργειες για να αναδείξουμε και να υπενθυμίσουμε στις επερχόμενες γενεές, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Εμμανουήλ Παπά για την Πατρίδα.
Τις επόμενες ημέρες φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα ώστε να αποδοθεί από το υπουργείο Άμυνας ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά και να αποδοθεί η οφειλόμενη ιστορική δικαιοσύνη.
Η επίσημη τελετή για την ανακήρυξη του Εμ. Παπά σε Στρατηγό σχεδιάζεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.
Την Κυριακή 27 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν από τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης των Σερρών, διοργανώνουμε επίσημη τελετή αδελφοποίησης με τον Δήμο Κασσάνδρας, τον τόπο όπου αγωνίστηκε ο Εμμανουήλ Παπάς.
Είχα τη χαρά να προσκαλέσω τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στις εκδηλώσεις της 27ης Ιουνίου.
Μία πρόσκληση που ο κ. Σχοινάς αποδέχτηκε με ενθουσιασμό.
Επιπλέον, σχεδιάζουμε την ανέγερση μνημείου για τον Εμμανουήλ Παπά.
Για αυτόν τον λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών θα αποφασίσει για τον καθορισμό του χώρου ανέγερσης του μνημείου στον ιστορικό τόπο, που συνδέεται με την κατοικία του Εμμανουήλ Παπά και βρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων.
Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί ο χώρος αυτός να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Σερρών.
Έστω και μετά από 200 χρόνια οφείλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε τον Εμμανουήλ Παπά και τον ιερό αγώνα που έδωσε με τόση πίστη και αφοσίωση.
Τα λόγια του Εμμανουήλ Παπά στους συμπολεμιστές του αντηχούν δυνατά και μας εμπνέουν πάντα: ‘Τούτο είναι το χρέος μας και αυτό πρέπει να πράξουμε όλοι μας’».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ