Μνημόνιο συνεργασίας ΚΕΔΕ και Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής

Δ. Παπαστεργίου: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ελαχιστοποίηση φαινομένων έμφυλης  και ενδοοικογενειακής βίας

Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση και υπεράσπιση της Ισότητας των Φύλων υπέγραψαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα..

Το Μνημόνιο έχουν υπογράψει ακόμη η προεδρεύουσα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) Αθανασία Ξεπαπαδάκου και η πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) Παρασκευή Δραμαλιώτη.

Παρούσες κατά την υπογραφή του Μνημονίου ήταν η Έλενα Ράπτη, βουλευτής και συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας ΚΕΔΕ Ρένα Καραλαριώτου.

Το αντικείμενο του Μνημονίου αφορά τη διεξαγωγή ημερίδων ενημέρωσης και επιμόρφωσης μελών των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), των δημοτικών συμβουλίων και στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων προκειμένου να συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων. Στόχος των ενημερωτικών ημερίδων είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και έμφυλης βίας, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά  την υπογραφή του Μνημονίου υπογράμμισε ότι «Είναι σημαντικό ότι η ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δρομολογούμε κοινές δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων αλλά και της αντιμετώπισης φαινομένων έμφυλης και οικογενειακής βίας που δυστυχώς, σήμερα είναι σε έξαρση.

Οι Δήμοι, ως κοντινότερος στον πολίτη θεσμός, οφείλουμε να προστατεύσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες και να συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση, αν όχι στην εξάλειψη,  φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλης βίας. Με την υπογραφή του Μνημονίου πάμε πιο συντονισμένα και το επόμενο διάστημα θα καθορίσουμε συγκεκριμένη ατζέντα των δράσεων μας ανά περιφέρεια».

«Το μνημόνιο αποτελεί ένα σημαντικό ανάχωμα μπροστά στις προθέσεις ή τις πράξεις έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ένα πλέγμα προστασίας απέναντι σε κάθε διάκριση» δήλωσε μετά την υπογραφή του Μνημονίου η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Συρεγγέλα. Και πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση πολιτικών για την ανάδειξη και πρόοδο της ουσιαστικής ισότητας δεν μπορεί να περιμένει. Εμείς προωθούμε ένα πλέγμα οριζόντιων δράσεων, ενώ για πρώτη φορά ενσωματώνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2025) στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από όλα τα υπουργεία και προβλέπεται διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής τους σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Σύμφωνα με την κα Συρεγγέλα, ένας από τους τέσσερις άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων επικεντρώνεται σε μέτρα για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών των αρμόδιων αρχών, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων μερών και των πολιτών.

 

Ειρήνη Καραλαριώτου: Ενώνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την έξαρση του προβλήματος

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ Ειρήνη Καραλαριώτου, δημοτικής συμβούλου Λάρισας σημείωσε τα εξής: «Η βία ενάντια στις γυναίκες δεν είναι ένα πεπερασμένο πρόβλημα που λύνεται μόνο με διοικητικά μέτρα. Απαιτείται εγρήγορση και δράση από όλους για να σπάσουν τα στερεότυπα. Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΚΕΔΕ και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την υφυπουργό κα Συρεγγέλα θα προσφέρει ακόμα περισσότερα στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των μελών των ΔΕΠΙΣ (Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας), για την ισότητα των φύλων καθώς και ενημέρωση σε θέματα έμφυλης βίας. Ενώνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την έξαρση του προβλήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ