Με το στοίχημα της καθημερινότητας αναμετράται ο Αγγελούδης – Το νέο μοντέλο διοίκησης της Αράπογλου

Ένα πρώτο στίγμα της πολιτικής που προτίθενται να ακολουθήσουν από 1ης Ιανουαρίου 2024, οπότε κι αναλαμβάνουν επισήμως τα καθήκοντά τους, δίνουν αυτή την περίοδο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος που εκλέχθηκε στην Καλαμαριά Χρύσα Αράπογλου.

Οι νέοι δήμαρχοι αναμετρώνται με τα προβλήματα των δήμων που παραλαμβάνουν αλλά και με τα στοιχήματα που έθεσαν οι ίδιοι κατά την προεκλογική περίοδο, σε μια συγκυρία κατά την οποία αλλάζουν πολλά στη συνολική λειτουργία της αυτοδιοίκησης λόγω και του νέου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που τίθεται σε ισχύ στους ΟΤΑ.

 

Προτεραιότητα η καθαριότητα και ο δημόσιος χώρος

Ο Στέλιος Αγγελούδης, που αναδείχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το συντριπτικό ποσοστό του 67,33% στον δεύτερο γύρο των περασμένων αυτοδιοικητικών εκλογών, έχει ήδη καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι, εάν υπάρχει ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, αυτό είναι το στοίχημα της καθαριότητας και ευρύτερα της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

Η ανάταξη της καθαριότητας, η ενίσχυση του αστικού πρασίνου και η βελτίωση του δημόσιου χώρου έχουν τεθεί ως στόχοι άμεσης προτεραιότητας από μέρους της νέας δημοτικής αρχής που τίθεται στο τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης από την αρχή του νέου έτους. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, ο Στέλιος Αγγελούδης σκοπεύει από το πρώτο κιόλας διάστημα της δημαρχίας του να ενεργοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση για τη δημιουργία του θεσμού του «επόπτη γειτονιάς».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει παρουσιαστεί από την «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» του Στέλιου Αγγελούδη, ο «επόπτης γειτονιάς» θα αναλάβει τη συνολική εποπτεία για κάθε θέμα που αφορά τον κοινόχρηστο χώρο και θα συνεργάζεται με τις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες και τις κατά περίπτωση αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της καθαριότητας η νέα δημοτική αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο με το ακριβές ωράριο διέλευσης των απορριμματοφόρων, το οποίο θα τίθεται σε γνώση των καταστηματαρχών και των κατοίκων κάθε περιοχής, ώστε να υπάρξει συνεργασία των πολιτών και βελτιστοποίηση της διαδικασίας αποκομιδής των απορριμμάτων.

Στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την καθαριότητα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος διαχωρισμού των απορριμμάτων ανά ρεύμα αποβλήτων, το συστηματικό σάρωμα και πλύσιμο δρόμων και πεζοδρομίων αλλά και το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων.

 

Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του δήμου

Από 1ης Ιανουαρίου 2024 αναμένονται αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης των δημοτικών υπηρεσιών και των αντιδημαρχιών. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του δήμου Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ενός νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, με στόχο να προκύψει ένα αποτελεσματικότερο μοντέλο διοίκησης, που θα είναι εναρμονισμένο και στις απαιτήσεις του νέου νομοθετικού πλαισίου για τους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μία από τις αμεσότερες αλλαγές που θα τεθούν στο τραπέζι αφορά την επανασύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που είχε καταργηθεί από τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Η κατάργηση της συγκεκριμένης Γενικής Διεύθυνσης και η ενοποίησή της σε μία μαζί με την άλλοτε Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών εκτιμήθηκε από πολλούς ότι οδήγησε σε αρρυθμίες στη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να προβάλλεται ως πιεστικό το αίτημα ανασύστασης και αναδιοργάνωσής της.

Από το νέο έτος, άλλωστε, δεν αποκλείεται να μεταβληθεί τόσο ο αριθμός των αντιδημάρχων όσο όμως και το χαρτοφυλάκιο που θα ανατεθεί σε καθένα από τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.  Σε αυτό συντείνουν και οι αλλαγές που επέρχονται στη λειτουργία του δήμου, βάσει των προβλέψεων του νόμου για την «αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού», που ψηφίστηκε πρόσφατα και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ.

Σε αυτό το πλαίσιο τα νομικά πρόσωπα του δήμου, μεταξύ αυτών τα ΚΑΠΗ, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) αλλά και ο Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (ΟΒΡΕΠΟΜ), πρόκειται να καταργηθούν και να ενσωματωθούν στον βασικό πυρήνα λειτουργίας του δήμου. Αντίστοιχα στον δήμο πρόκειται να μεταφερθεί και το προσωπικό που υπηρετεί στους φορείς αυτούς. Στο ίδιο καθεστώς υπάγεται και το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, για το οποίο πάντως δεν αποκλείεται να υποβληθεί αίτημα, ώστε να διατηρήσει την αυτοτελή λειτουργία του. Σε δεύτερο χρόνο, μέχρι τον Μάρτιο του 2024, στον βασικό κορμό του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να ενταχθούν και οι σχολικές επιτροπές.

Για τα νομικά πρόσωπα που ενσωματώνονται στη λειτουργία του δήμου υπάρχει η δυνατότητα σύστασης πρόσθετων θέσεων αντιδημάρχων, την οποία μένει να φανεί αν θα αξιοποιήσει και σε ποιον βαθμό ο κ. Αγγελούδης. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πάντως, θα έχει τη δυνατότητα να διοικήσει με μια ευρεία πλειοψηφία, αφού έχει εκλέξει 26 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 43.

Μιλώντας σε στελέχη της ομάδας του, ο Στέλιος Αγγελούδης φέρεται να έχει πει ότι από τα μέσα Νοεμβρίου κι έπειτα θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τα πρόσωπα που εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις του για το σχήμα διοίκησης με το οποίο θα πορευτεί στον δήμο Θεσσαλονίκης από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Στο διάστημα που μεσολαβεί ο Στέλιος Αγγελούδης θα ενημερωθεί από την απερχόμενη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα για όλα τα ανοιχτά θέματα του δήμου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στελέχη της ομάδας του αναμένεται να εγκατασταθούν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης σε χώρο που θα παραχωρηθεί από την απερχόμενη διοίκηση για διευκόλυνση της μετάβασης. Ήδη έγινε μια πρώτη συνάντηση στελεχών της ομάδας Αγγελούδη με στελέχη της διοίκησης Ζέρβα, ενώ είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε αυτή τη διερευνητική επαφή το κλιμάκιο του νεοεκλεγέντος δημάρχου προσήλθε με δικηγόρο και ορκωτό λογιστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο της ενημέρωσης ο Στέλιος Αγγελούδης και η ομάδα του αναμένεται να ζητήσουν όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν αφενός συμβάσεις και έργα και αφετέρου τον τομέα της καθαριότητας, ώστε να έχουν κατά το δυνατόν πλήρη εικόνα της κατάστασης που παραλαμβάνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Διοίκηση ανοιχτή στην κοινωνία στην Καλαμαριά

Ένα νέο μοντέλο διοίκησης, που θα είναι ανοικτό στην κοινωνία των πολιτών και θα ενισχύει τις συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, σχεδιάζει για τον δήμο Καλαμαριάς η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου.

Η ίδια προσανατολίζεται στη συγκρότηση παράταξης με καταστατικό, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνον οι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι αλλά όλοι οι υποψήφιοι που είχαν κατέλθει στις εκλογές αλλά και ενεργοί πολίτες που έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν και να προσφέρουν.

Όπως χαρακτηριστικά φέρεται να έχει πει η Χρύσα Αράπογλου, μιλώντας σε στελέχη της παράταξής της, «δικός μας στόχος είναι να φύγουμε από κλειστά συστήματα διοίκησης και να περάσουμε σε ένα μοντέλο συμμετοχικής αυτοδιοίκησης». Σε αυτό το πλαίσιο η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Καλαμαριάς προσανατολίζεται στη σύσταση του θεσμού του «Συμβουλίου της Κοινωνίας των Πολιτών», που, σύμφωνα με τις διακηρυκτικές θέσεις του συνδυασμού «Καλαμαριά – Μητέρα Πόλη», θα αποτελέσει έναν τρόπο τινά συνομιλητή του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής.

Η Χρύσα Αράπογλου θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τον απερχόμενο δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, ενώ θα επεξεργαστεί άμεσα έναν νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, που θα υπηρετεί τις αρχές ενός νέου μοντέλου διοίκησης στην Καλαμαριά.

Στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυρία Αράπογλου για την Καλαμαριά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου και πολιτισμού στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα αλλά και η κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου για τη ζώνη από το Καραμπουρνάκι μέχρι και τη Σχολή Δικαστών.

Στον πυρήνα της πολιτικής που σχεδιάζει να ακολουθήσει η κυρία Αράπογλου βρίσκεται η γειτονιά. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η υλοποίηση ενός προγράμματος που επιγράφεται «Ζούμε την πόλη μας στις γειτονιές», το οποίο περιλαμβάνει εβδομάδες γειτονιάς, πολιτιστικές λειτουργίες και σειρά άλλων δράσεων.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 28-10-2023)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ