Μ. Κούπκας: Οικονομικά στιβαρός και φερέγγυος ο Δήμος Θεσσαλονίκης

 

Τη στιβαρή οικονομική κατάσταση του Δήμου, τους εντατικούς ρυθμούς στην υλοποίηση έργων αλλά και την πολιτική στήριξης νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων την οποία ακολούθησε η Διοίκηση Ζέρβα κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης αποτυπώνει ο ισολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έτος 2020, που συζητείται σήμερα (03/11) το απόγευμα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα βασικά οικονομικά μεγέθη παρουσίασε στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, σημειώνοντας ότι το γενικό σύνολο του ισολογισμού ανέρχεται σε 566 εκατ. ευρώ.

Αύξηση στα χρηματικά διαθέσιμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν λόγω της πανδημικής κρίσης, παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 3% από 55,3 εκατ. ευρώ το 2019 σε 56,7 εκατ. ευρώ το 2020.

“Ο δείκτης ρευστότητας του Δήμου μας παραμένει υψηλός, παρά τα μέτρα αντιμετώπισης του covid και παρά τις πρόσθετες δαπάνες που προέκυψαν για τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημικής κρίσης”, ανέφερε ο κ. Κούπκας, τονίζοντας ότι αυτό αποδεικνύει ακριβώς ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι “στιβαρή και φερέγγυα”.

Πολιτική στήριξης της πραγματικής οικονομίας
Ο κ. Κούπκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης που έλαβε η Δημοτική Αρχή μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της πολιτικής της για στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των δημοτών.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, στο πλαίσιο της πολιτικής οικονομικών ελαφρύνσεων προωθήθηκαν και ίσχυσαν μέσα στο 2020 απαλλαγές κατά 100% στα δημοτικά τέλη για τις υποχρεωτικά κλειστές επιχειρήσεις, απαλλαγές επίσης κατά 100% στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, απαλλαγές στα μισθώματα δημοτικών ακινήτων,  αναστολές και παρατάσεις των ενεργών ρυθμίσεων, απαλλαγές σε τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις σε όλες τις ρυθμίσεις αλλά και αναστολή εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης κατά την περίοδο του λοκντάουν.
Παράλληλα, ο κ. Κούπκας υπογράμμισε ότι τα υπόλοιπα προς τους προμηθευτές μειώθηκαν από 6,3 εκατ. ευρώ το 2019 σε 5 εκατ. ευρώ το 2020. “Σε μια χρονιά κατά την οποία η αγορά κατέγραψε πολύ χαμηλές πτήσεις εμείς καταφέραμε και επιστρέψαμε χρήματα στην πραγματική οικονομία, που ήταν απαραίτητα λόγω της δύσκολης συγκυρίας”, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Έργα 18,4 εκατ. Ευρώ
Στο μεταξύ, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, οι ρυθμοί υλοποίησης έργων στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν υψηλοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, βάσει και της έκθεσης που έχουν συντάξει οι ορκωτοί ελεγκτές, μέσα στην πανδημία ο Δήμος Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε έργα ύψους 8,8 εκατ. ευρώ και έθεσε υπό εκτέλεση πρόσθετα έργα 9,6 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ