Κ. Γιουτίκας: «Στην τελική ευθεία η εξυγίανση του Παράκτιου Δυτικού Μετώπου»

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Για δεύτερη θητεία ο Κώστας Γιουτίκας θα κρατά το τιμόνι της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του. Ο κ. Γιουτίκας καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στη θέση αυτή επέδειξε έργο, το οποίο αναγνωρίστηκε από τον Περιφερειάρχη δίνοντάς του τη δυνατότητα να το συνεχίσει. Όπως λέει και ο ίδιος μιλώντας στην «Π» μέλημά του είναι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν με την ίδια συνέπεια και μεθοδικότητα, καταρχήν, έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη αλλά και να δρομολογηθούν νέα.

Μια νέα θητεία στο τιμόνι της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μόλις ξεκίνησε. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και ποιοι οι νέοι σας στόχοι;

Το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, αναγνωρίζοντας τον όγκο δουλειάς και το έργο που έχει παραχθεί στην Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τα προηγούμενα χρόνια, κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη για να είμαστε ακόμη πιο παραγωγικοί και ακόμη πιο αποτελεσματικοί στη νέα θητεία. Οπότε, μέλημα μου είναι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν με την ίδια συνέπεια και μεθοδικότητα, καταρχήν, έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη. Όπως είναι η μεγάλη παρέμβαση στο Δυτικό παράκτιο μέτωπο. Παραλάβαμε ένα σκουπιδότοπο εκατοντάδων στρεμμάτων, μια τεράστια εστία υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης, της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και του περιβάλλοντος, που με επιμονή και αποφασιστικότητα, έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε πλέον στα τελευταία στάδια καθαρισμού και εξυγίανσής της, από ξηράς, από τη θάλασσα, ακόμη και σε ό,τι αφορά στα υπόγεια ύδατα. Η ανάδειξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου, η ενίσχυση της επισκεψιμότητας του, η ομαλή εν τέλει σύνδεσή του με τον υπόλοιπο αστικό ιστό είναι το επόμενο στοίχημα, για το οποίο όμως δουλεύουμε παράλληλα, εδώ και πολύ καιρό. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, στις άμεσες προτεραιότητες της νέας θητείας είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για το Αλιευτικό Καταφύγιο στο παράκτιο μέτωπο, μεταξύ Αμπελοκήπων και Μενεμένης. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια ακόμη στάση της θαλάσσιας συγκοινωνίας στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε οι κάτοικοι της πόλης και οι τουρίστες να μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή και διά θαλάσσης, με τα καραβάκια.

Η επέκταση του «Κόκκινου Δρόμου», μιας από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς διαδρομές πεζοπορίας, ποδηλασίας και παρατήρησης πουλιών στη Θεσσαλονίκη, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, είναι επίσης στις άμεσες στοχεύσεις μου. Για όσους δε το γνωρίζουν ο «Κόκκινος Δρόμος» αναπτύσσεται σε ανάχωμα της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, σε μήκος ενός χιλιομέτρου και καταλήγει στο παράκτιο μέτωπο. Πρόκειται για μια διαδρομή όπου οι επισκέπτες βαδίζουν μέσα στη Λιμνοθάλασσα, σε ελάχιστη απόσταση από το νερό, έχοντας τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά τα σημεία που διαβιούν τα φλαμίνγκο της περιοχής και σπάνια πουλιά.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις για τη στήριξη των παράκτιων αναχωμάτων, τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό του «Κόκκινου Δρόμου» και τώρα οργανώνουμε την επέκταση του. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης για να προχωρήσουμε στην επέκταση του, τόσο προς το Δέλτα του Γαλλικού ποταμού, όσο και προς την περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ που έχουμε ήδη αποκαταστήσει.

Ένα επίσης μεγάλο έργο μέσα στο 2024 είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων των Διευθύνσεων Βιομηχανίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ξεκινήσαμε πιλοτικά με την ψηφιοποίηση των αρχείων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης για περισσότερες από 1.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και επόμενος στόχος είναι η ψηφιοποίηση των στοιχείων για όλες τις επιχειρήσεις και τις μεταποιητικές μονάδες στα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας, είτε πρόκειται για ένα απλό εργαστήριο, είτε για βιομηχανία.

Ποια σημαντικά έργα είναι προγραμματισμένα για το προσεχές χρονικό διάστημα;

Από τα πρώτα που θα δείτε και πολύ σύντομα, μέσα στο Φεβρουάριο, ίσως και νωρίτερα είναι η κατεδάφιση των παλιών βυρσοδεψείων. Σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων θα απομακρύνουμε τα “κουφάρια” των εγκαταστάσεων των πρώην βυρσοδεψείων, προκειμένου με τον καθαρισμό και την εξυγίανση των υπόγειων υδάτων που είναι σε εξέλιξη, να σφραγίσουμε την “ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή” που επί σειρά ετών υπήρχε στην περιοχή. Ένα εμβληματικό έργο που ”θα τρέξει” το επόμενο διάστημα είναι το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Κεντρικής Μακεδονίας για τα υγρά λύματα και τους αέριους ρύπους. Κάναμε τα πρώτα βήματα με το Παρατηρητήριο Διάβρωσης των Ακτών και με την αναβάθμιση του Δικτύου Παρακολούθησης Αέριων Ρύπων στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της νέας θητείας, οργανώνουμε τη συνεχή καταγραφή, παρακολούθηση και έλεγχο των τιμών σε υγρούς και αέριους ρύπους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία! Ειδικοί αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε όλους τους ευαίσθητους αποδέκτες, ρέματα, θαλάσσια σημεία, λίμνες, ποτάμια, ακόμη και σε δημόσια κτίρια που θα καταγράφουν σε 24ωρη βάση και θα αποστέλλουν στον κεντρικό έλεγχο του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, δεδομένα χρήσιμα σε μια σειρά από υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Πολιτική Προστασία.

Ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές σας σε ό, τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Προτεραιότητα αποτελεί η μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στο Καλοχώρι, σε οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο. Είναι η μεγαλύτερη Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση στη χώρα, με πάνω από 800 επιχειρήσεις και σχεδόν 6.000 εργαζόμενους. Η εξυγίανση της και η οργάνωσή της ως Επιχειρηματικό Πάρκο, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έθεσε τις βάσεις το 2023 και επιδίωξη μου είναι το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουμε τα έργα. Δρομολογούμε επίσης την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο χώρο των επιχειρήσεων, εκεί όπου παράγεται μαζικά μεγάλος όγκος αποβλήτων. Δημιουργούμε την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα κυκλικής οικονομίας για επιχειρήσεις. Μέσω αυτής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αλληλεπιδρούν, ανακοινώνοντας τον όγκο και το είδος των αποβλήτων που κάθε φορά διαθέτουν για ανακύκλωση ή κομποστοποίηση.

Σε ό, τι αφορά στον επαγγελματικό κόσμο και τον κόσμο της εργασίας, μετά από μια εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού, κατά την οποία απομακρύναμε περισσότερα από 8.000 κυβικά μέτρα μη επικίνδυνων αποβλήτων, προχωρούμε σε πλήρη ανακαίνιση του τετραώροφου κτιρίου του πρώην Καπνομάγαζου στη Σταυρούπολη, (Σοφοκλέους 26), ώστε να λειτουργήσει εκεί το πρώτο Εξεταστικό Κέντρο για τεχνικά επαγγέλματα, αλλά και να φιλοξενηθούν άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Για μια ακόμη φορά δεύτερος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Οι πολίτες με την ψήφο τους, έδειξαν ότι αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τη δουλειά της προηγούμενης θητείας. Αυτή είναι η δική μου εξήγηση. Είναι μια πολύ μεγάλη ηθική ικανοποίηση και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είναι και μια μεγάλη ώθηση ώστε στη νέα θητεία με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και με την εμπειρία που έχω αποκτήσει, να αναλάβω νέες πρωτοβουλίες και δράσεις, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης της Περιφέρειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ