Ιδού η Ρόδος, ιδού και η … λίστα !

Toυ Δρόσου Τσαβλή, πνευμονολόγου, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης

 

Η πανδημία συνεχίζει απτόητη το διάβα της από τις ζωές και την καθημερινότητά μας, όχι όμως με την ίδια ισχύ σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας είναι εμφανές ότι άρχισε να επιτυγχάνεται σταθερά πλέον, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά και όλο και μικρότερες ηλικίες περνούν το κατώφλι των εμβολιαστικών κέντρων. Οι ειδικοί επιστήμονες, με πολλές καμπύλες και γραφήματα, βεβαιώνουν ότι οι πρώτες εβδομάδες του 2021 μοιάζουν επιδημιολογικά με αυτές των προεπιδημιακών ετών και δεν έχουν καμία σχέση με τα νούμερα του 2020, τόσο σε θανάτους όσο και σε διασωληνώσεις ή απλές νοσηλείες. Τα εμβόλια, που δεν υπήρχαν πέρσι, η εμπειρία που αποκτήθηκε, η αναγκαστική βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, καθώς και η συμπεριφορά του ιού που άρχισε να σταθεροποιείται και να εγκαταλείπει τις προσπάθειές του για επικράτηση, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα που επιτρέπει σε όλους μας να χαμογελάμε, να ελπίζουμε και να καρτερούμε την επιστροφή μας στην τόσο αδικοχαμένη κανονικότητά μας τον προηγούμενο χρόνο. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί χωρίς τη συμμόρφωση του πολίτη και χωρίς την εμπιστοσύνη που εκείνος έδειξε στους ειδικούς και στους έχοντες το γενικό πρόσταγμα. Μουδιασμένος αρχικά λόγω της ξαφνικής αλλαγής στη ζωή του την προσωπική, της επαγγελματική και την κοινωνική, θυμωμένος αργότερα λόγω της παράτασης των μέτρων, εξοργισμένος μετά λόγω της ύφεσης της οικονομίας, της κλειστής αγοράς και του μισοπεθαμένου τουρισμού και τέλος αισιόδοξος και χαρούμενος βλέποντας την έλευση του εμβολίου και την επίτευξη της ανοσίας. Αυτή η ανοσία της κοινότητας είναι το μόνο όχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο για να «χτυπήσει» η επιστήμη και η ανθρωπότητα οποιοδήποτε απειλητικό ιό. Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναμένονταν με ανυπομονησία σε όλον τον πλανήτη. Όταν έβλεπε κανείς τους αριθμούς των νεκρών και των διασωληνωμένων δεν μπορούσε παρά να ελπίζει στο θαύμα του εμβολίου, όπως αντίστοιχα η ανθρωπότητα προσβλέπει εδώ και χρόνια σε νέες θεραπείες κατά των διαφόρων μορφών καρκίνου. Η αντιστοιχία είναι περίπου η ίδια. Τόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο κατά του SARS-COVID-2, και κανείς δεν πρέπει να διαχειρίζεται αυτό το υπερόπλο για ίδιον όφελος ή να το πετάει απερίσκεπτα όταν περισσεύει, αλλά ούτε και να το οικειοποιείται παρακάμπτοντας τη νόμιμη σειρά και στερώντας το έτσι από το δικαιούχο του.

Προσφάτως η κοινή γνώμη έγινε μάρτυρας μιας πρωτοφανούς προσπάθειας σπίλωσης υγειονομικών, μεταξύ των οποίων και του γράφοντος, λόγω της ενέργειάς τους να σώσουν όσα πιο πολλά εμβόλια μπορούσαν σε μία κλειστή προνοιακή δομή υπό το βλέμμα και τον έλεγχο του ΕΟΔΥ. Όχι κρυφά. Όχι μυστικά. Όχι προμελετημένα. Όχι παραποιώντας λίστες και βάζοντας το όνομά τους ενώ δεν έπρεπε. Όχι παρακάμπτοντας σειρές, αλλά προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν όλα τα αδιάθετα εμβόλια, νομίμως με βάση τον κώδικα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Και πάλι δεν τα κατάφεραν. Πετάχτηκαν 8 πολύτιμα εμβόλια γιατί κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν (επιλήψιμο αυτό κατά την άποψή μου) να εμβολιαστούν. Η μόνη δικαιολογία για τους τελευταίους είναι ότι ήταν σε πρώιμο στάδιο η εμβολιαστική προσπάθεια στη χώρα και υπήρχε διάχυτη αμφισβήτηση και φόβος για την επιτυχία των εμβολίων. Ακόμα και για τον ΕΟΔΥ υφίσταται αυτή η δικαιολογία της αρχής των εμβολιασμών που δεν είχε καταρτισμένες εναλλακτικές λίστες εμβολιαζομένων ώστε να μην χαθεί ούτε μία δόση και να μην επαφίεται στο φιλότιμο των υγειονομικών και των νοσηλευτών του ΕΟΔΥ η διάθεση των εμβολίων που περισσεύουν σε όποιον επιθυμεί και μπορεί να εμβολιαστεί με προτεραιοποίηση (άρθρο 52 του κώδικα εθνικού εμβολιασμού).

Ακόμη πιο πρόσφατα η κοινή γνώμη έμαθε δια στόματος εν ενεργεία Αντιδημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι εμβολιάστηκε ο ίδιος εκτός σειράς πολύ νωρίς τον Ιανουάριο, διότι έβαλε το όνομά του πρώτο σε λίστα υπαλλήλων προς εμβολιασμό, ως μη όφειλε. Πώς να βρει κάποιος, όσο καλοπροαίρετος και να είναι, δικαιολογία για τέτοιου είδους συμπεριφορά ανθρώπων που εκμεταλλευόμενοι την πολιτική τους θέση βάζουν, κατά δική τους ομολογία πάντα, πρώτο το όνομά τους σε λίστα εμβολιαζομένων και εμβολιάζονται πιο νωρίς από όλους; Η δικαιολογία ότι προϊστανται υπηρεσιών που έχουν στην ευθύνη τους τη φροντίδα ηλικιωμένων και αδυνάτων την περίοδο της πανδημίας για να βάλουν το όνομά τους εκ των προτέρων στη λίστα, να τη στείλουν με τη βοήθεια άλλου Αντιδημάρχου σε νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης μας και να ολοκληρωθεί το σχέδιο εκτός σειράς εμβολιασμού, είναι τουλάχιστον αστεία, διότι η ενέργεια αυτή ήταν  εξ’ ολοκλήρου παράτυπη και δεν προβλεπόταν από την αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, μη υπολογίζοντας βέβαια και το ηθικό σκέλος της όλης ιστορίας. Με βάση, λοιπόν, αυτήν την  ομολογία του Αντιδημάρχου μπροστά στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Η προσπάθεια που έκανε ο τελευταίος να αναγάγει την αποπομπή του π. Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της π. Αντιδημάρχου Παιδείας, σε σχέση με το πρώτο περιστατικό, σε ζήτημα «ηθικής τάξης» έπεσε γρήγορα στο κενό, ειδικά τώρα που η διοίκησή του έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα με την πράξη του Αντιδημάρχου να βάλει το όνομά του πρώτο σε λίστα που ετοίμασε ο ίδιος. Δεν απάντησε ποτέ ο κ. Δήμαρχος όταν δημοσίως ρωτήθηκε αν γνώριζε τις διαδικασίες εμβολιασμών και το νομικό πλαίσιο που τους διέπει. Δεν βρήκε να αρθρώσει λέξη όταν αποκαλύφθηκε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία είπε καλύτερα να πετιόταν τα παλιοεμβόλια παρά να πληγεί η εικόνα της διοίκησής του. Δεν  ίδρωσε το αυτί του όταν η υφυπουργός Εργασίας κ. Μιχαηλίδου την ίδια κιόλας μέρα τοποθετήθηκε υπέρ των ιατρών του ιδρύματος, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, κι εξήγησε σε τηλεοπτικό σταθμό με λεπτομέρειες τι είχε και πώς είχε συμβεί.Δεν ασχολήθηκε καθόλου ο κ. Δήμαρχος με την ευχαριστήρια δήλωση του ομολόγου του Δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη που συνεχάρη τους υγειονομικούς που εμβολίασαν συγγενείς και φίλους για να μη χαθούν τα αχρησιμοποίητα εμβόλια τις μέρες της κακοκαιρίας στην Αττική.

Τι γίνεται όμως όταν αποκαλύπτεται ότι Αντιδήμαρχος της Διοίκησης Ζέρβα έχει παρακάμψει τη σειρά εμβολιασμού ως μη δικαιούνταν και έβαλε το όνομα του ΠΡΩΤΟ στη λίστα εμβολιασμών υπαλλήλων (με δική του παραδοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο); Τι γίνεται με τη ζυγαριά ήθους του κ. Δημάρχου; Πού πάει εκείνο το αγέρωχο στυλ: «εγώ δεν ανέχομαι τέτοιες συμπεριφορές»;Πουθενά δεν πάει μάλλον. Κρύβεται, λουφάζει και καρδιοχτυπάει να μην του φύγει άλλη μία ψήφος από τη διοίκηση και δεν μπορεί ουσιαστικά να έχει πλειοψηφία. Ξεχνάει τα πάντα και σφυρίζει αδιάφορα νομίζοντας ότι ο λαός της πόλης τρώει κουτόχορτο. Πλανάται νομίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει κανείς ότι με αυτήν τη συμπεριφορά δείχνει ότι έχει ηθική δύο μέτρων και δύο σταθμών.  Όλοι πια έχουν καταλάβει ότι τα δύο περιστατικά είναι παντελώς διαφορετικά και ότι οι λόγοι εκπαραθύρωσης των δύο ισχυρών στελεχών της διοίκησης ήταν άλλοι από αυτούς που επικαλέστηκε. Για τον ίδιο λόγο δεν έχει ζητήσει ακόμη την παραίτηση ή δεν έχει διατάξει την καρατόμηση του Αντιδημάρχου που, αν και ορμώμενος από ανθρώπινο και κατανοητό φόβο για τον κορωνοϊό, διέπραξε την παρατυπία να βάλει κρυφά το όνομα του σε λίστα  και να παρακάμψει τη σειρά συνδημοτών του. Οφείλει ο κ. Δήμαρχος να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λίστα αυτή, να ζητήσει εξηγήσεις από το στέλεχός του, να μη σφυρίζει αδιάφορα και να αποδείξει ότι η ηθική του δεν είναι … λάστιχο ! Διαφορετικά, τα κίνητρά του είναι κάτι περισσότερο από εμφανή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ