Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σήμερα τον νέο της Μητροπολίτη

Tης Αρχοντούλης Τσιλικιώτη

Μετά από δεκαεννέα χρόνια στο «τιμόνι» της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Άνθιμος υπέβαλε την παραίτησή του στις 7 Αυγούστου καθώς χρόνια προβλήματα υγείας σε συνδυασμό με την προχωρημένη ηλικία του δεν του επέτρεπαν να ασκεί τα καθήκοντα του όπως ο ίδιος θα ήθελε.

Δύο μήνες αργότερα την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναπλήρωσε το κενό που δημιουργήθηκε στην Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης εκλέγοντας με 77 ψήφους, νέο Μητροπολίτη τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο.

Η Ενθρόνιση

Παρόλη την καθυστέρηση λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας η Ενθρόνισή του κ. Φιλόθεου., τελείται, σήμερα, Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στις 5:00 το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας , όπως γνωστοποίησε με Εγκύκλιο του ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας, είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των λατρευτικών εκδηλώσεων.

Ο νέος Ποιμενάρχης καταφθάνει στην πόλη το πρωί του Σαββάτου για πρώτη φορά μετά την εκλογή του. Επιπλέον, η επιλογή του Ναού της Του Θεού Σοφίας δεν έγινε τυχαία, καθώς αντιπροσωπεύει την παλιά Μητρόπολη της πόλης με μια ιστορία που χρονολογείται αιώνες πίσω.

Τονίζεται ότι σε αυτόν τον ίδιο χώρο είχε γίνει και η Ενθρόνιση του προηγούμενου Μητροπολίτη, κ. Άνθιμου, τον Ιούνιο του 2004, ο οποίος και θα παραστεί στην σημερινή τελετή.

Το τελετουργικό

Το επιτελείο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Βαρνάβα, θα υποδεχθούν λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα του Σαββάτου τον νέο Μητροπολίτη στον Ναό της Του Θεού Σοφίας

Στη συνέχεια, η πομπή θα κατευθυνθεί προς τον ναό όπου θα λάβει χώρα η τελετή Ενθρόνισης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα εκπροσωπηθεί από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Αναμένεται επίσης η παρουσία πολλών Μητροπολιτών από τη Βόρεια Ελλάδα, αντιπροσωπεία από το Άγιον Όρος και εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Στο πλαίσιο της τελετουργίας, αναμένονται προσφωνήσεις από τον υφυπουργό Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον τοποτηρητή κ. Βαρνάβα και τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Αθανασίου. Επιπρόσθετα ο νέος Μητροπολίτης αναμένεται να απευθύνει τον ενθρονιστήριο λόγο του.

Τέλος, την Κυριακή, ο κ. Φιλόθεος θα προεξάρχει στη θεία λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο παρουσία 30 Μητροπολιτών, και από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ενθρόνιση του Παναγιωτάτου

Στα πλαίσιο Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως «λόγω αναμονής πλήθους πιστών, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, τα λεωφορεία με κατεύθυνση προς τον Ιερό Ναό, θα ακολουθήσουν δρομολόγιο μέσω των οδών Εγνατίας – Εθνικής Αμύνης – Τσιμισκή, ενώ η αποβίβαση των πιστών θα πραγματοποιείται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας.

Επιπλέον, για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και κυκλοφοριακής συμφόρησης, τα λεωφορεία μετά την αποβίβαση των πιστών, θα κινηθούν μέσω των οδών Σαλαμίνος – Ναυάρχου Κουντουριώτου και ακολούθως θα σταθμεύσουν εντός του Λιμένα Θεσσαλονίκης».

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 25-11-2023)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ