Φίλιππος Γκανούλης: «Η Οικολογία – Πράσινη Λύση ξανά με αυτόνομο ψηφοδέλτιο στην ΠΚΜ»

«Η πολιτική πρόταση της Οικολογίας – Πράσινης Λύσης παραμένει θετική, ανοιχτή στην επιστήμη και στην εμπειρία, με άξονα τις πράσινες, δοκιμασμένες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προτάσεις», τόνισε στη σημερινή  συνέντευξη τύπου  ο υποψήφιος Περιφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση»,  Φίλιππος Γκανούλης.

«Η Οικολογία-Πράσινη Λύση θα συμμετάσχει δυναμικά στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου με αυτόνομο ψηφοδέλτιο. Είμαστε ξανά η μοναδική αυθεντική πρόταση από το χώρο της Οικολογίας στην Κεντρική Μακεδονία.  Η παράταξη μας από το 2019 όταν εκλέχθηκε να εκπροσωπήσει τις σύγχρονες αναπτυξιακές πράσινες πολιτικές για τους πολίτες της Περιφέρειας έδειξε το ξεκάθαρο στίγμα της»,  ανέφερε ο κ. Γκανούλης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η παράταξη υπογράμμισε πως «η Οικολογία – Πράσινη Λύση, τα τέσσερα χρόνια  που προηγήθηκαν , με το έργο μας αναδείξαμε το λανθασμένο, στρεβλό και σπάταλο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα μοντέλο που παραβλέπει τον άνθρωπο και το περιβάλλον.  Απάνθρωπες συνθήκες μετακίνησης, ατμοσφαιρική ρύπανση στο κόκκινο, συγκεντρωτικό και μη καινοτόμο παραγωγικό μοντέλο, έλλειψη πρασίνου και δημόσιων χώρων, ενεργειακή και διατροφική εξάρτηση, μη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρές προοπτικές, πολεοδομική υποβάθμιση, έντονες κοινωνικές ανισότητες με χωροταξικό προσδιορισμό, ψηφιακή καθυστέρηση, αδυναμία προσαρμογής στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης».

Όπως επεσήμανε ο κ.  Γκανούλης, «πιστεύουμε πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι η ιδανική κλίμακα για να εφαρμοστούν σε κλίμακα πολιτικές που θα κάνουν τις ζωές μας καλύτερες. Πολιτικές όπως η παραγωγή και κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο, η ενίσχυση των τοπικών προϊόντων ποιότητας, ο περιορισμός της επέκτασης του αστικού ιστού σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και η υποστήριξη των τομέων της πράσινης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες».

Αναφορικά με τα όσα διαδίδονται περί δήθεν στήριξης στον νυν περιφερειάρχη απάντησε: «Ήταν μια ακατανόητη απόφαση από την Αθήνα για όλους όσους αγωνιζόμαστε, μιλάμε και παλεύουμε για την Οικολογία στην Κεντρική Μακεδονία τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε στήριξη από την αθηναϊκή μειοψηφία του κόμματος, εκμεταλλευόμενος την πολυδιάσπαση στο χώρο,  για να μεταδοθεί το ψευδέστατο μήνυμα ότι οι Οικολόγοι είναι με τον νυν περιφερειάρχη. Οι Οικολόγοι είναι εδώ, εμείς είμαστε η αυθεντική οικολογική και πράσινη πρόταση στην Κεντρική Μακεδονία. Το έργο μας τα τελευταία 4 χρόνια είναι υπαρκτό και έχει επικροτηθεί από τους Ευρωπαίους Πράσινους οι οποίοι και πολύ σύντομα θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, ανακοινώνοντας την επίσημη στήριξη στην παράταξή μας».

Αναφορικά με την πολιτική πρόταση της «Οικολογίας – Πράσινης Λύσης», ο υποψήφιος Περιφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας ,   Φίλιππος Γκανούλης τόνισε ότι η νέα επικαιροποιημένη πολιτική πρόταση παράταξης συμπεριλαμβάνει δέσμη άμεσα εφαρμόσιμων κοστολογημένων προτάσεων οι οποίες «με το καλημέρα θα αναβαθμίσουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  θα εξοικονομήσουν χρήματα τα οποία θα διατεθούν σε δράσεις για την κοινωνική κατοικία, για τις επιχειρήσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων που σήμερα κανείς δεν ακούει».

Όπως ξεκαθάρισε ο  κ. Γκανούλης, «δεν μας ενδιαφέρει να χτυπήσουμε την όποια Διοίκηση της ΠΚΜ, θέλουμε να στρέψουμε τις δράσεις της προς τα σημαντικά ζητήματα βιωσιμότητας και ποιότητας ζωής των πολιτών, και κυρίως να αναδείξουμε το πόσο σημαντικό είναι οι τελευταίοι να πρωτοπορήσουν, να ενεργοποιηθούν και να πιέσουν την Διοίκηση στην εφαρμογή λύσεων που προστατεύουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία στην ΠΚΜ».

 

Παράλληλα, κάνοντας έναν απολογισμό για όσα πέτυχε η παράταξη «Οικολογία – Πράσινη Λύση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο  κατά την προηγούμενη τετραετία ο κ. Γκανούλης,  τόνισε  ότι, «ως παράταξη ασχοληθήκαμε τόσο με τα τρέχοντα προβλήματα της περιφέρειάς μας προσπαθώντας θετικά να δώσουμε λύσεις μέσα από το πρίσμα της Οικολογίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όσο και με την κατάθεση προτάσεων για αλλαγή της πολιτικής της ΠΚΜ σε σοβαρά θέματα που επηρεάζουν την πλειοψηφία του πληθυσμού».

Ο κ. Γκανούλης συμπλήρωσε  ότι, «στηρίξαμε με κάθε μέσο την οργανωτική βελτίωση των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων {…}  Ερευνήθηκαν πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων σε φυσικές περιοχές, διενεργήσαμε αυτοψίες (πχ Ν. Τρίγλια, άτυπη χωματερή προς Θέρμη, Ωραιόκαστρο) και ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Ομοίως, η ρύπανση της θάλασσας στο Θερμαϊκό και Στρυμονικό Κόλπο, η ρύπανση των ακτών αλλά και η φυσική και κοινωνική τους υποβάθμιση από την ανεξέλεγκτη επέκταση των beachbars και την παράνομη εγκατάσταση τροχοβιλών».

 

Τρεις κοστολογημένες προτάσεις

Φωτοβολταικά, κοινωνική στέγαση και τα δίκτυα άρδευσης αποτελούν τις πλήρως κοστολογημένες προτάσεις, τις οποίες  επεξεργάσθηκε  η «Οικολογία πράσινη Λύση» και θα εισαχθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο,  προς έγκριση και υλοποίηση μέσα στην επόμενη τετραετία.

«Το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταικά που μπορούν να εγκατασταθούν στις διαθέσιμες οροφές των δημόσιων κτηρίων στην ΠΚΜ μπορεί να καλύψει το 22% των ηλεκτρικών αναγκών του δημόσιου τομέα της»,  τόνισε ο κ. Γκανούλης.

Όσον αφορά την κοινωνική στέγαση ο κ. Γκανούλης διαβεβαίωσε ότι, « είναι απολύτως αναγκαίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να κατασκευάσει κτήρια  – συγκροτήματα κατοικιών με βιώσιμο – ρεαλιστικό τρόπο, δηλαδή με  υλικά δόμησης που δεν επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων (πράσινα κτήρια)».

Για τα δίκτυα ύδρευσης ο  υποψήφιος Περιφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας   Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, « προτείνουμε ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και οικονομικές συνθήκες».

 

Οι   άξονες για την  επόμενη τετραετία

Πράσινη βιώσιμη οικονομία

Επενδύσεις σε μια δίκαιη Πράσινη Οικονομία, έρευνα και καινοτομία, τη διασφάλιση αξιοπρεπούς ελάχιστου εισοδήματος σε όλους τους πολίτες. Προγράμματα απασχόλησης νέων και ανέργων σε δραστηριότητες που προστατεύουν το περιβάλλον. Ενίσχυση της μικρομεσαίας πράσινης επιχειρηματικότητας

Εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων υπηρεσιών υψηλής εξειδίκευσης για την απασχόληση των νέων πτυχιούχων και ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Πράσινη επιχειρηματικότητα σε δάση και βιότοπους, αυστηρή τήρηση όρων και προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Απεξάρτηση από τον άνθρακα και προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Στροφή προς 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά με απόλυτο σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα και στη βιοποικιλότητα. Οικονομική στήριξη των εγκαταστάσεων οικιακών φωτοβολταϊκών.

Εφαρμογές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις και προώθηση της πράσινης γεωργίας, κέντρο εκπαίδευσης, προγράμματα ενίσχυσης. Μείωση των αποστάσεων μεταφοράς προϊόντων

Απόλυτη προστασία των δασικών εκτάσεων, σειρά σημαντικών μέτρων πρόληψης και υποδομών για την προστασία από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες κι απόλυτη προστασία των δέντρων μέσα στις πόλεις.

Αστικός χώρος

Εκσυγχρονισμός και επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου. Σιδηροδρομικό δίκτυο και προς τη Χαλκιδική.

Ηλεκτροκίνηση στα ΜΜΜ στις πόλεις, αναδιοργάνωση ΜΜΜ στις μεγάλες πόλεις. Γενναία επιδότηση στην αγορά ηλεκτροκίνητων ΙΧ, δημόσια δίκτυα φόρτισης από Φ/Β και άλλες ΑΠΕ

Διαμόρφωση αυτοκινητόδρομων και άλλων δημόσιων χώρων με ενσωματωμένα συστήματα Φ/Β – Σταθμών Φόρτισης.

Δημόσια υγεία

Προστασία της υγείας των πολιτών μέσα από την εξάλειψη της ρύπανσης του αέρα και των νερών και τον εκμηδενισμό των πλαστικών αποβλήτων. Παραγωγή καλής ποιότητας τροφίμων, τοπικών, χωρίς μεταλλαγμένα και φυτοφάρμακα.

Στήριξη των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ από την ΠΚΜ. Ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με όλες τις ειδικότητες παραπομπής. Σοβαρός δημόσιος έλεγχος τήρησης των ΑΕΠΟ στις επιχειρήσεις. Επιβράβευση καθαρών μεθόδων παραγωγής και διακίνησης προϊόντων  και καθαροί δημόσιοι χώροι.

Δικαιώματα πολιτών και διαφάνεια

Υποστήριξη του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενίσχυση της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ένταξη των άνεργων και αστέγων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιφέρειας και διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσια ποιοτική εκπαίδευση, σε πρακτική εξάσκηση δίκαια αμειβόμενη και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τους νέους

Χώροι αθλητισμού για νέους και όλες τις ηλικίες. Αγώνας για μια φεμινιστική περιφέρεια ενάντια στη έμφυλη βία, με ίσα δικαιώματα για όλους. Στήριξη των πρωτοβουλιών πολιτών,  γειτονιές σε δράσεις αλληλεγγύης. Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Αποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας της ΠΚΜ, υπηρεσία παραπόνων και συνηγόρου του πολίτη με επέκταση αρμοδιοτήτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ