Ερώτηση για την προστασία του υδρευτικού συστήματος της πόλης της Θεσσαλονίκης από πλημμυρικά φαινόμενα κατέθεσαν στη Βουλή, προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Παραθέτουμε την Ερώτηση:
«Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις καταστροφές στις υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης, τις πολυήμερες διακοπές ύδρευσης και τους τεράστιους υγειονομικούς κινδύνους που προέκυψαν για τον λαό, ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την προστασία και την απρόσκοπτη παροχή αυτών των υπηρεσιών στο πρώτο έντονο καιρικό φαινόμενο για το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα:
Το Αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου της ΕΥΑΘ ΑΕ τροφοδοτεί την πόλη της Θεσσαλονίκης με το νερό από τον αγωγό μεταφοράς από την Αραβησσό κι άλλες γεωτρήσεις, δηλαδή περίπου με τη μισή ποσότητα νερού που χρειάζεται η πόλη για τις καθημερινές ανάγκες της. Το άλλο μισό περίπου προέρχεται από επεξεργασία του νερού του ποταμού Αλιάκμονα.
Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την πλημμύρα, από τη μεριά του δρόμου, στο Αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου το 2018, λιγότερο από δύο μήνες μετά από τη θραύση του αγωγού μεταφοράς από την Αραβησσό και την περίπου πενθήμερη διακοπή υδροδότησης στην πόλη. Η πλημμύρα εκείνη στέρησε για περίπου ένα 24ωρο την ύδρευση σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας τον λαό στα όριά του ξανά, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την πρότερη διακοπή λόγω της θραύσης.
Η μεγάλη εγγύτητα του Αντλιοστασίου με το ρέμα Δενδροποτάμου (τα χωρικά όρια του βόρειου τμήματος του αντλιοστασίου αποτελούν και το ανάχωμα του ρέματος) από μόνη της δημιουργεί κινδύνους για νέα πλημμύρα, ενώ αυτός ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται, καθώς το ρέμα είναι γεμάτο χώματα και άλλα υλικά.
Η λεγόμενη διευθέτηση του μεγαλύτερου μέρους της κοίτης του Δενδροποτάμου, (4,1 χλμ. μήκος και ανοικτό ρέμα το τμήμα προς τον Θερμαϊκό 1,3 χλμ.) έχει οδηγήσει σε μείωση της κοίτης του, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος και των 8 ρεμάτων που εκβάλλουν σε αυτόν (πάνω από το 80%), είναι πλέον πλακοσκεπείς αγωγοί μεγάλων διαστάσεων, ενώ τα εδάφη άνωθεν τους έχουν απαλλοτριωθεί και έχουν κατασκευαστεί δρόμοι που διασχίζουν την πόλη αυξάνοντας έτσι, ακόμη περισσότερο των κίνδυνο πλημμυρών.
Να σημειωθεί ότι, ακόμα μέχρι και σήμερα, συνεχίζεται η εκροή ακατέργαστων λυμάτων στο ρέμα Δενδροποτάμου μιας και εξακολουθεί να παραμένει ατελές το αποχετευτικό σύστημα για τα λύματα των χαμηλών περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης
Την ίδια στιγμή το κανάλι προσαγωγής του νερού από τον Αλιάκμονα είναι ανοιχτό κι επίσης υπόκειται στον κίνδυνο να δεχτεί πολύ κακής ποιότητας νερό από πλημμυρικά φαινόμενα.
Είναι προφανές ότι τα προβλήματα αυτά συνδέονται με την κυβερνητική επιλογή που σχεδιάζει αποσπασματικά την αντιπλημμυρική προστασία και όχι με βάση την εξασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων στο σύνολο της λεκάνης απορροής του Δενδροποτάμου, τη δασοτεχνική διευθέτηση των τουλάχιστον 8 χειμάρρων που εκβάλλουν σε αυτόν, αφού δεν αξιολογούνται ως έργα άμεσης προτεραιότητας από την ΕΕ και την κυβέρνηση και δεν προσφέρουν μεγάλο ποσοστό κέρδους στους κατασκευαστικούς ομίλους.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Την αντιπλημμυρική θωράκιση του Αντλιοστασίου και για τις δύο περιπτώσεις (από τη μεριά του δρόμου και από τη μεριά του αναχώματος του ρέματος Δενδροποτάμου) και κατ’ επέκταση για τη θωράκιση της μισής καθημερινής ποσότητας νερού της Θεσσαλονίκης.
– Τον άμεσο καθαρισμό της κοίτης του Δενδροποτάμου.
– Τη διασφάλιση ποσοτικά και ποιοτικά της υδροδότησης της πόλης της Θεσσαλονίκης στην περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου, είτε στη λεκάνη απορροής του ρέματος Δενδροποτάμου, είτε στην περιοχή του καναλιού προσαγωγής του νερού του ποταμού Αλιάκμονα.
– Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων στην λεκάνη απορροής της ευρύτερης περιοχής».