Επιμνημόσυνη δέηση στο Ασβεστοχώρι για τους 20 εκτελεσθέντες από τους ναζί το ’44

Με κάθε επισημότητα αποδόθηκε στο Ασβεστοχώρι από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και την τοπική κοινωνία ο απαιτούμενος φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Ιουλίου του 1944.

Φέτος, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 77 χρόνων από τη θλιβερή επέτειο, οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν το Ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο και το τρισάγιο στον χώρο του Μνημείου, όπου διαβάστηκε το προσκλητήριο νεκρών και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση των στεφανιών, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Προηγήθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ενώ σε όλες τις εκδηλώσεις τηρήθηκαν οι υγειονομικές οδηγίες της πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του COVID-19.

«Εβδομήντα επτά χρόνια μετά το έγκλημα που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κρατάμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων ζωντανή. Είναι ένας φόρος τιμής για τους τοπικούς μας ήρωες, γιατί η ιστορία δεν πρέπει να σβήσει και δεν θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας», ήταν το μήνυμα του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, που μετέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης. «Όσα χρόνια και αν περάσουν η μνήμη παραμένει άσβεστη. Δεν ξεχνάμε, πότε πια φασισμός, ποτέ πια θηριωδία», σημείωσε ο κ. Γεράνης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας– Χορτιάτη, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, συγγενών θυμάτων και πολιτών. Στεφάνια κατέθεσαν οι βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη, Κώστας Χήτας και Κατερίνα Αδάμου, ο αναπληρωτής γενικός πρόξενος της Γερμανίας Κάρστεν Μίλερ, ο αντιπεριφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλιας, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αντιστασιακών οργανώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ