Έχουμε smart πόλεις;

Του Γιάννη Μπελενιώτη*
Η πανδημία επέφερε τεκτονικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτές οι αλλαγές όμως, αυτή την φορά, ήταν προς όφελος του πολίτη.
Με την ψηφιακή ανασυγκρότηση του κράτους και τις έξυπνες και αποτελεσματικές κινήσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα πλέον μπαίνει στο κάδρο των smart χωρών. Η περίφημη και άκρως αποτελεσματική πλατφόρμα του gov.gr γέννησε πλέον στην συνείδηση του Έλληνα την ευκολία και την γρήγορη και αποτελεσματική συναλλαγή του πολίτη με το δημόσιο, χωρίς ταλαιπωρία αλλά με άμεση αποτελεσματικότητα.
Φυσικά ακολούθησαν και άλλα υπουργεία όπως το Εργασίας (ΟΑΕΔ κ.ά.), το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Εσωτερικών.
Εδώ όμως γεννάτε το ερώτημα: Είναι οι πόλεις που ζούμε smart; Έχουμε τις περίφημες smart cities, που βοηθάνε τους πολίτες καθημερινά; Αν εξαιρέσουμε τον Δήμο Τρικκαίων που έκανε επανάσταση, η απάντηση είναι στην πλειοψηφία “όχι”.
Οι πόλεις μας είναι απαρχαιωμένες τεχνολογικά, οι ίδιοι δήμοι ακόμα προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους. Δυστυχώς η πανδημία τους βρήκε απροετοίμαστους και προσπαθούν με σπασμωδικές κινήσεις να αναπτυχθούν τεχνολογικά. Φυσικά ελάχιστοι δήμοι είναι προσβάσιμοι για ΑμΕΑ, το οποίο πέραν του υποχρεωτικού με εγκύκλιο απο το αρμόδιο υπουργείο, είναι κοινωνικό αγαθό . Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν καν ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο για τους εργαζομένους τους (που και αυτό είναι υποχρεωτικό), δεν έχουν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο κλπ. Για να μην μιλήσουμε για smart parking, smart ψηφοφορίες, τηλεϊατρική , διαβουλεύσεις , πιστοποιητικά  και άλλα πολλά.
Ευτυχώς βγήκε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με την πρόσκληση 8 για να προσπαθήσουν να αναβαθμιστούν.
Θα συμμετέχουν ενεργά όλοι; Είναι ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες. Η ιστορία θα το δείξει. Πάντως το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης θα διοργανώσει μεγάλη εκδήλωση για τα smart cities.
* Ο Γιάννης Μπελενιώτης είναι πολιτικός επιστήμων και οικονομολόγος. Είναι CEO & CO Founder εταιρείας πληροφορικής και επικοινωνίας η οποία ασχολείται και με ευρωπαϊκά και ερευνητικά προγράμματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ