Δήμος Θεσσαλονίκης: Στην επετειακή έκθεση “Νικόλαος Γύζης – 120 χρόνια από τον θάνατό του” η ΠτΔ

Στην επετειακή έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης “Νικόλαος Γύζης – 120 χρόνια από τον θάνατό του” ξεναγήθηκε  το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά την επίσκεψή της στην Κάζα Μπιάνκα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κι ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

Η έκθεση «Νικόλαος Γύζης: 120 χρόνια από το θάνατό του» συνιστά ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός, που οργανώθηκε στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων. Την ξενάγηση, στην οποία ήταν παρούσα και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, έκανε ο επιμελητής της έκθεσης Δρ. Κωνσταντίνος Διδασκάλου.

Ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής του 19ου αιώνα Νικόλαος Γύζης άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, μέρος της οποίας βρήκε στέγη στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca ως μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει 627 έργα του. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής, ζελατίνες, γλυπτά και πολλά σχέδια.

  • Ως γνήσιο τέκνο της Σχολής του Μονάχου, ο Γύζης ασχολήθηκε με την ηθογραφία, τη νεκρή φύση και το πορτρέτο αλλά και με ιδεαλιστικά – αλληγορικά θέματα, επηρεασμένος από τον Ευρωπαϊκό Συμβολισμό, εκφράζοντας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο το πνεύμα της εποχής του.

Για τις ανάγκες της επετειακής έκθεσης η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης πλαισιώθηκε από γνωστά έργα του Γύζη που βρίσκονται σε συλλογές φορέων και ιδιωτών όπως: “Το Κρυφό Σχολειό”, “Το Τάμα”, “Τα Ορφανά”, “Προσωπογραφία Γεώργιου Νάζου”, “Μαργαρίτα Γύζη”, “Το Φανάρι”, “Κένταυρος και Έρως”, “Ο Ποιητής στην πηγή”, “Ο Ζαχαροπλάστης”, “Η Ευγνωμοσύνη καταθέτει στεφάνι στο βωμό της Αθανασίας”, κ.ά.

  • Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας-Θράκης, την υποστήριξη της εταιρείας ALUMIL Α.Ε., ενώ τα έργα που την έχουν εμπλουτίσει προέρχονται από τις συλλογές του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, της ΑlphaBank, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Λάτση, της Οικογένειας Εμφιετζόγλου και του Κωνσταντίνου Διδασκάλου.

Διάρκεια Έκθεσης: 15 Οκτωβρίου 2021 – 15 Ιανουαρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 18.00, Κυριακή 11.00-16.00.

Δημοτική Πινακοθήκη  Θεσσαλονίκης, Β. Ολγας 182,  Τ.Κ 54646 τηλ. 2313 318.538.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ