Δήμος Θεσσαλονίκης σε επαγγελματίες: Μαζέψτε σε 15 μέρες τα τραπεζοκαθίσματα

Αυστηρή προθεσμία δεκαπέντε ημερών θέτει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στους επαγγελματίες της εστίασης, ζητώντας να μπει άμεσα οριστικό τέλος στο χάος που έχει δημιουργηθεί με την παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ακόμη και σε ορισμένα από τα πλέον κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Ο δήμος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο έχει καλέσει τους καταστηματάρχες να επιστρέψουν στην κανονικότητα της προ covid περιόδου, προαναγγέλλοντας αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους αλλά και την επιβολή προστίμων, εάν τα τραπεζοκαθίσματα δεν περιοριστούν στους νόμιμους χώρους.

Την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2020 είχε επιτραπεί στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να τοποθετούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους ατελώς, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξής τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το μέτρο αυτό, δεδομένου ότι ο κλάδος της εστίασης είχε πληγεί σημαντικά, παρατεινόταν μέχρι και τον Ιανουάριου του 2023, οπότε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα έπρεπε να επαναφέρουν τα τραπεζοκαθίσματα στα τετραγωνικά δημόσιου χώρου που ίσχυαν κατά την προ covid περίοδο. Η προσαρμογή αυτή, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν έγινε, με αποτέλεσμα η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα να μοιάζει εκτός ελέγχου.

 

Συνάντηση με τους καταστηματάρχες

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει σε συνάντηση εκπροσώπους φορέων της πόλης για το ζήτημα της χρήσης κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση αυτή ο κ. Αγγελούδης έθεσε το πλαίσιο χωρίς περιστροφές: Εντός δεκαπέντε ημερών οι καταστηματάρχες οφείλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα της προ covid περιόδου αναφορικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπως προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο. Σε περίπτωση μη συνετισμού, θα εφαρμοστούν άμεσα όλες οι τυπικές διαδικασίες ελέγχου και η επιβολή των ανάλογων προστίμων.

«Θα είμαστε αρωγοί στις επιχειρηματικές προσπάθειες, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί από κάποιους -ευτυχώς λίγους- το πλιάτσικο του δημόσιου χώρου», ξεκαθάρισε ο κ. Αγγελούδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καλούμαστε να βρούμε μια ισορροπία ευθύνης, με σεβασμό στον δημόσιο χώρο, σεβασμό στους πεζούς αλλά και σεβασμό στους πολλούς επιχειρηματίες που θέλουν την εφαρμογή του νόμου».

Στη σύσκεψη, στην οποία από μέρους της δημοτικής αρχής ήταν επίσης παρόντες ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών Κώστας Τσιαπακίδης και ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης των Πολιτών Παντελής Καζαντζίδης, αποφασίστηκε ότι θα κατατεθούν γραπτώς οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας, που θα επεξεργαστεί το πλαίσιο για τη βελτίωση της ισχύουσας κανονιστικής διάταξης για τον κοινόχρηστο χώρο και των επιμέρους ειδικών κανονιστικών.

 

Ενημέρωση πόρτα – πόρτα

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών προχωρά σε ενημέρωση πόρτα – πόρτα προς τους καταστηματάρχες για το πλαίσιο αναφορικά με την ορθή χρήση των κοινόχρηστων χώρων και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που διανέμεται αυτή την περίοδο στα καταστήματα ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους ιδιοκτήτες:

  1. Να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση της άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου και να διαγραμμίσουν τον χώρο, όπως προβλέπεται.
  2. Να διασφαλίσουν ότι κάθε είδους εξοπλισμός τους δεν θα υπερβαίνει τα όρια που θα αιτηθούν και θα τους παραχωρηθούν για το 2024, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις από στοιχεία αστικού εξοπλισμού.

«Οι έλεγχοι του δήμου Θεσσαλονίκης θα είναι τακτικοί και αυστηροί, πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης μας και τα δικαιώματα των δημοτών», επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα που άρχισαν να λαμβάνουν από τον δήμο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Από τον δήμο Θεσσαλονίκης επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας του δικαιώματος της ελεύθερης και ασφαλούς χρήσης των κοινόχρηστων χώρων από τους δημότες, παράλληλα με τα μέτρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται στο ενημερωτικό σημείωμα που αποστέλλεται στους καταστηματάρχες, οι συστηματικές παραβιάσεις από ορισμένους επιχειρηματίες των διατάξεων που αφορούν τη χρήση κοινόχρηστων χώρων «πλήττουν τόσο τα δικαιώματα των δημοτών, θέτοντας μάλιστα συχνά σε κίνδυνο την ασφαλή μετακίνησή τους, όσο και τη νόμιμη επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό. Παράλληλα βλάπτουν σημαντικά την εικόνα της πόλης μας ως προορισμό για κατοικία, τουρισμό ή επιχειρηματικότητα».

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 27-1-2024)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ