Δήμος Θεσσαλονίκης: Εν κρυπτώ λογοδοσία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Επιστολή με την οποία ζητούν την αναβολή της ειδικής συνεδρίασης για τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, απέστειλαν στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης 14 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Σε αυτή, σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση «είναι μια κορυφαία θεσμική διαδικασία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης» και προσθέτουν ότι «συγκαλείται ως ανοιχτή δημόσια συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν (εκτός, φυσικά, από τη διοίκηση και την αντιπολίτευση) και οι κάτοικοι, άμεσα στις μικρότερες πόλεις και έμμεσα στις μεγαλύτερες, μέσω των θεσμοθετημένων συνδικαλιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων».

Η ανοιχτή διαδικασία δεν είναι εφικτή, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και για τον λόγο αυτό οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούν την αναβολή «της διεξαγωγής της ειδικής αυτής συνεδρίασης για προσφορότερο χρόνο, που θα επιτρέπει, ενδεχομένως και τη φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων και των φορέων και, οπωσδήποτε, τη ζωντανή κάλυψη της συζήτησης από τη δημοτική τηλεόραση».

«Συγκεκριμένα, μας καλείτε να συμμετάσχουμε σε μια προσχηματική “συζήτηση” που προβλέπεται να διεξαχθεί κυριολεκτικά εν κρυπτώ, εν μέσω θερινών διακοπών των κατοίκων, με αμφίβολη τη δυνατότητα συμμετοχής των συλλογικών φορέων της πόλης, με τηλεδιάσκεψη και, κυρίως, χωρίς ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τη δημοτική τηλεόραση. Είναι προφανές πως, εάν επιμείνετε σε έναν τέτοιο τρόπο διοργάνωσης, χάνεται μια ευκαιρία για τη διοίκηση να ενημερώσει τους πολίτες και να προβάλει τα όποια επιτεύγματα και το έργο της, όπως και για την αντιπολίτευση να καταθέσει την κριτική και τις δικές της διαφορετικές απόψεις. Και, βεβαίως, προκύπτει αναπόφευκτα το εύλογο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη επιλογή του χρόνου αλλά και του τρόπου διεξαγωγής αυτής της σημαντικής διαδικασίας, έχει αποκλειστικό στόχο να αποκρύψει την παντελή απουσία έργου της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης αυτή τη διετία και τις τεράστιες αδυναμίες της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Η ειδική συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου για τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, είναι μια κορυφαία θεσμική διαδικασία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν.3463/2006, συγκαλείται ως ανοιχτή δημόσια συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν (εκτός, φυσικά, από τη διοίκηση και την αντιπολίτευση) και οι κάτοικοι, άμεσα στις μικρότερες πόλεις και έμμεσα στις μεγαλύτερες, μέσω των θεσμοθετημένων συνδικαλιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Για τη διευκόλυνση, μάλιστα, της μαζικότερης συμμετοχής και της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών, ο νόμος δίνει την δυνατότητα επιλογής του “προσφορότερου χώρου”, ενώ απαιτεί και την ευρύτερη δυνατή επικοινωνιακή κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης με κάθε τρόπο και μέσο επικοινωνίας.

Στην πρόσκληση που μας αποστείλατε για την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης για το έτος 2020 την Πέμπτη 29 Ιουλίου, δεν ικανοποιείται καμία από τις παραπάνω αναγκαίες νομικές και δημοκρατικές συνθήκες που επιβάλλει ο νομοθέτης γι αυτή την κορυφαία θεσμική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, μας καλείτε να συμμετάσχουμε σε μια προσχηματική “συζήτηση” που προβλέπεται να διεξαχθεί κυριολεκτικά εν κρυπτώ, εν μέσω θερινών διακοπών των κατοίκων, με αμφίβολη τη δυνατότητα συμμετοχής των συλλογικών φορέων της πόλης, με τηλεδιάσκεψη και, κυρίως, χωρίς ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τη δημοτική τηλεόραση. Ειδικότερα για το ζήτημα αυτό, η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα ζητήσει την επανασύνδεση του δημοτικού συμβουλίου με τούς δημότες, μέσω της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεών του από την ΤV100.

Είναι προφανές πως, εάν επιμείνετε σε έναν τέτοιο τρόπο διοργάνωσης, χάνεται μια ευκαιρία για τη διοίκηση να ενημερώσει τους πολίτες και να προβάλει τα όποια επιτεύγματα και το έργο της, όπως και για την αντιπολίτευση να καταθέσει την κριτική και τις δικές της διαφορετικές απόψεις. Και, βεβαίως, προκύπτει αναπόφευκτα το εύλογο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη επιλογή του χρόνου αλλά και του τρόπου διεξαγωγής αυτής της σημαντικής διαδικασίας, έχει αποκλειστικό στόχο να αποκρύψει την παντελή απουσία έργου της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης αυτή τη διετία και τις τεράστιες αδυναμίες της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Με βάση τα παραπάνω, οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, σας ενημερώνουμε ότι δεν δεχόμαστε να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία προσχηματικής και εν κρυπτώ “λογοδοσίας” που στην πραγματικότητα αποσκοπεί να αποκρύψει από τους δημότες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πόλη.

Σας ζητούμε να αναβάλετε την διεξαγωγή της ειδικής αυτής συνεδρίασης για προσφορότερο χρόνο, που θα επιτρέπει, ενδεχομένως και τη φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων και των φορέων και, οπωσδήποτε, τη ζωντανή κάλυψη της συζήτησης από τη δημοτική τηλεόραση.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/thessaloniki-apochorise-apo-ti-sinedriasi-tou-dimotikou-simvouliou-o-xenopoulos

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Αηδονά Δέσποινα
Αρχοντή Χριστίνα
Βούγιας Σπύρος
Γάκης Βασίλης
Κούδας Γιώργος
Κουράκης Ανδρέας
Καλαιτζίδης Σταύρος
Ξενόπουλος Κώστας
Ορφανός Γιώργος
Ρακκάς Γιώργος
Σπανού Ιωάννα
Τζακόπουλος Σάκης
Τρεμόπουλος Μιχάλης
Τσαβλής Δρόσος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ