Δήμος Θέρμης: «Να κηρυχθούν οι πληγείσες από τον «Μπάλλο» περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των περιοχών του δήμου Θέρμης οι οποίες επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, υπέβαλλε ο δήμος Θέρμης προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το αίτημα υποβλήθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου μέσω επιστολής του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου και αφορά τις Κοινότητες Βασιλικών, Σουρωτής, Αγίας Παρασκευής και Λιβαδίου της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών και Θέρμης, Ν. Ραιδεστού, Ν. Ρυσίου και Ταγαράδων της Δημοτικής Ενότητας Θέρμης.

Το αίτημα του δήμου στοιχειοθετείται λεπτομερώς στη συνημμένη Έκθεση Αυτοψίας του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης, στην οποία γίνεται λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης που δημιουργήθηκε στις 15 και 16 Οκτωβρίου, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Παρασκευής 15.10.2021. Συγκεκριμένα:

 

 

Α.      Κοινότητες Βασιλικών, Σουρωτής και Αγίας Παρασκευής Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών και Θέρμης, Νέας Ραιδεστού, Νέου Ρυσίου και Ταγαράδων Δημοτικής Ενότητας Θέρμης

Τα προβλήματα εμφανίζονται στις περιοχές εκατέρωθεν του ποταμού Ανθεμούντα, σε όλο το μήκος του, από την Κοινότητα Βασιλικών μέχρι την Κοινότητα Νέου Ρυσίου, και ενδιαμέσως στις Κοινότητες Σουρωτής, Αγίας Παρασκευής, Νέας Ραιδεστού, Θέρμης και Ταγαράδων και αφορούν σε υπερχείλιση του ποταμού, μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών εντός των ρεμάτων και στις παραρεμάτιες περιοχές. Συγκεκριμένα:

Θέση α: Γέφυρα INTERSALONICA – Φαρμακέικα

Στην περιοχή αυτή εμφανίστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα λόγω υπερχείλισης του Ανθεμούντα και ζημίες σε παρακείμενες επιχειρήσεις. Όπως φαίνεται στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, οι ποσότητες του νερού ήταν πολύ μεγάλες, μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών, οι οποίες σταμάτησαν στη γέφυρα του Ανθεμούντα, στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μηχανιώνας, παρεμποδίζοντας τη ροή των υδάτων προς τη θάλασσα. Επιπλέον, πλημμύρισαν και παρακείμενες αγροτικές οδοί και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων. Τέλος, παρατηρήθηκαν προβλήματα στην επικάλυψη των πρανών του ρέματος. Απαιτείται καθαρισμός της κοίτης του ρέματος και των αγροτικών οδών προς αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.

 

Θέση β: Από ΕΟ Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών ως 8η οδό Ταγαράδων

Στην περιοχή αυτή εμφανίστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα λόγω υπερχείλισης του Ανθεμούντα και της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών. Συγκεκριμένα, πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις, αγροτικές οδοί και διακόπηκε η κυκλοφορία της 8ης οδού στη θέση της ιρλανδικής διάβασης.

Θέση γ: 12η οδός Ταγαράδων (Νέα Ραιδεστός – Ταγαράδες)

Στη θέση της γέφυρας του Ανθεμούντα υπάρχει υπερχείλιση του ποταμού και πλημμύρες στις παρόχθιες αγροτικές περιοχές και σε ποιμνιοστάσιο.

 

Θέση δ: Νέα Ραιδεστός – Αγία Παρασκευή

Υπάρχει υπερχείλιση του Ανθεμούντα και πλημμύρες στις παρόχθιες αγροτικές περιοχές και σε ποιμνιοστάσιο.

Θέση ε: Αγία Παρασκευή

Υπερχείλιση του ποταμού και πλημμύρες στη γειτνιάζουσα περιοχή του.

 

Θέση στ: Συμβολή ρέματος Λακκιάς στον Ανθεμούντα

Στη θέση αυτή υπάρχει υπερχείλιση του ρέματος και μικρής κλίμακας πτώση πρανών.

 

Θέση ζ: Παλαιά Σφαγεία Βασιλικών

Υπάρχει υπερχείλιση του ιρλανδικού ρείθρου, εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών και διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό εισόδου στον οικισμό Βασιλικών. Το συνολικό μήκος του ποταμού Ανθεμούντα χρήζει καθαρισμού από φερτά υλικά και αποκατάσταση πρανών.

 

Β.      Κοινότητα Λιβαδίου

Στην οδό Βασιλικών – Λιβαδίου, από το φράγμα Βασιλικών μέχρι την είσοδο του οικισμού Λιβαδίου παρατηρήθηκαν σε διάφορες θέσεις καταπτώσεις πρανών (βράχων) και διακοπή της κυκλοφορίας της οδού, που απαιτεί άμεση αποκατάσταση. Επιπλέον, απαιτείται καθαρισμός του ρέματος του οικισμού Λιβαδίου.

 

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «ο δήμος Θέρμης, με το δήμαρχο, τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τα στελέχη και τους εργαζόμενους της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές, καθώς και με όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα, ήταν επί ποδός καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων της περασμένης Παρασκευής προκειμένου να αποτρέψει στο μέτρο του δυνατού, δυσάρεστες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό κάναμε διαρκείς παρεμβάσεις στα σημεία όπου παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, για να προστατέψουμε πρωτίστως ανθρώπινες ζωές, αλλά και τις περιουσίες. Σχεδόν όλες οι ζημίες προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του ποταμού Ανθεμούντα εξ αιτίας των φερτών υλικών τα οποία κατέβασε από τη Χαλκιδική. Αμέσως μετά το πέρας των φαινομένων ο δήμος προχώρησε σε λεπτομερή καταγραφή των ζημιών σε αγροτικούς δρόμους, αγροτικές εκτάσεις, ιδιωτικές περιουσίες, καθώς και σε δημοτικές εγκαταστάσεις, συνέταξε έκθεση αυτοψίας την οποία υπέβαλλε προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αίτημα να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Η Πολιτεία έχει χρέος να συνδράμει ώστε να αποκατασταθούν τάχιστα οι ζημίες. Παράλληλα, θα πρέπει να μεριμνήσει προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα και επείγοντα έργα κατά μήκος του Ανθεμούντα, τα οποία έχουμε επισημάνει εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία, ώστε να αποφύγουμε ανάλογες ή και ακόμη χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στη δύσκολη προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων καταστάσεων και πρωτίστως τους εθελοντές που είναι διαρκώς δίπλα στο δήμο κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ