Δήμος Παύλου Μελά: Λαμπερά εγκαίνια για τη νέα Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου Ευκαρπίας

Το ηλιόλουστο πρωινό της Κυριακής 31 Οκτωβρίου 2021 εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου Ευκαρπίας, που μεταμορφώθηκε σε έναν σύγχρονο δημόσιο χώρο, φιλικό προς το περιβάλλον και παραδόθηκε στους πολίτες από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Πλατεία με το παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μία από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, καθώς χαρακτηρίστηκε ως πλατεία μόλις το 1949.

Ο δημόσιος χώρος της Ευκαρπίας συνολικής επιφάνειας 2.478 τ.μ., άλλαξε πρόσωπο με το έργο «Ανάπλαση πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας», τη μελέτη του οποίου συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, υποστηρίχθηκε από τη Διεύθυνση Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ για το έτος 2018», Άξονας Προτεραιότητας 1: «Αστική Αναζωογόνηση 2017».

Την Ακολουθία του Αγιασμού των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κκ Βαρνάβας, που αναφέρθηκε στη Φιλοκαλία, το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τον τόπο, τον άνθρωπο, παρουσία του Δημάρχου, του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Σταύρου Καλαφάτη, των βουλευτών Στράτου Σιμόπουλου, Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνας Νοτοπούλου, της Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χρήστου Μήττα, του εκπροσώπου του κόμματος Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, Γιώργου Κομνηνού, του πρώην Δημάρχου Ευκαρπίας Μπάμπη Πανταζόγλου, μελών της Διοίκησης του Δήμου και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας και κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αναβάθμιση και των τριών δημοτικών ενοτήτων τονίζοντας τα εξής: «Πέρα από το εμβληματικό έργο της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο που είναι σε εξέλιξη, τα τελευταία δύο χρόνια, υλοποιήθηκαν τέσσερις πράξεις – έργα που βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα στον Δήμο Παύλου Μελά: Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στην Άνω Ηλιούπολη, η κατασκευή του πρότυπου Πάρκου στη Νικόπολη, η δημιουργία του νέου κυκλοφοριακού κόμβου των οδών Αγνώστου Στρατιώτη, Ολυμπιονίκη Καρυπίδη και Παπάφη στην Πολίχνη και η αναδιαμόρφωση της Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου στην Ευκαρπία. Όλα τα παραπάνω είναι μια τρανή απόδειξη ότι η υπόθεση «Δημόσιος χώρος» προσεγγίζεται αποτελεσματικά στον Δήμο Παύλου Μελά. Επιπλέον, ότι ακόμα και κάτω από δύσκολες συγκυρίες, που επέβαλαν αρχικά η οικονομική κρίση και στη συνέχεια η πανδημία, μια σοβαρή διοίκηση μπορεί να κάνει πράξη τα θέλω των δημοτών από τη στιγμή που υπάρχει βούληση, καθαρό πλάνο και καθημερινή τριβή με την τοπική κοινωνία. »

Τα λαμπερά εγκαίνια της νέας πλατείας αποτέλεσαν μια όμορφη γιορτή εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση και με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Ευκαρπίας που έδωσαν χρώμα στην εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.

Χόρεψαν ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ με χοροδιδάσκαλο τον Αστέριο Σταμπουλή, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας ΟΥΣΑΚ με χοροδιδασκάλους τις Αγγελική Μαργέτα και Φούλη Καραγαβριηλίδου και η Ένωση ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν. Ευκαρπίας με χοροδιδάσκαλο τη Βαρβάρα Παναγιωτίδου.

Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά παρέστησαν η Πρόεδρος Ελένη Γεροκώστα, οι Αντιδήμαρχοι Χαρά Αμανατίδου, Αναστασία (Σίσσυ) Φραγκοπούλου, Δημήτρης Αθάνατος, Παντελής Νιγδέλης, Κώστας Πάντσης, Σαράντης Καρβουνίδης, Άκης Αράπογλου, Σάκης Λαζαρίδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Στούπας, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, Στέφανος Βάρφης, Γιώργος Λίλτσης, Παντελής Αργυρόπουλος, Κυριάκος Τσαταλμπασίδης, Κυριάκος Τσαγκαλίδης, Κυριάκος Εκμεκτσόγλου, Γιώργος Ιωαννίδης, Χαρίκλεια Δερμεντζή, Δημήτρης Δεληγιάννης, Θεόδωρος Γαλιγαλίδης, ενώ παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας Γιώργος Σίββας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η ομάδα έργου που σχεδίασε και ανέλαβε την ανάπλαση και την αναδημιουργία της ιστορικής πλατείας αποτελείται από την Μίνα Παπαδιαμαντή (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών), την Φωτεινή Αλεξίου, τον Σεραφείμ (Μάκη) Σαλμανίδη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, την Φάνια Περσάκη ενώ το έργο υλοποίησε η εταιρεία Μ & Κ Τεχνικά Έργα ΑΕ.

Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού και οι στόχοι της ανακατασκευής της πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου είναι:

Η ενίσχυση της ασφάλειας και της προσβασιμότητας – προσπελασιμότητας για όλες τις κατηγορίες χρηστών (παιδιών, ηλικιωμένων, ΑμεΑ. κ.α.) στην περιοχή της πλατείας.

Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου και η βελτίωση της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας του χώρου με το νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Η αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου, της πράσινης επιφάνειας και η δημιουργία ευχάριστου και λειτουργικού περιβάλλοντος για τους περίοικους με ενίσχυση της υπάρχουσας φυτικής βλάστησης και εμπλουτισμό με νέο φυτικό υλικό.

Η βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών και ειδικότερα του μικροκλίματος της πλατείας με την ενσωμάτωση αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Η προάσπιση της ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών μέσω ενός επαρκούς και ενεργειακά σύγχρονου δημοτικού οδοφωτισμού.

Η περαιτέρω ανάδειξη του παραδοσιακού παρεκκλησιού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου διαχρονικά ‘’στεγάστηκαν’’ οι προσευχές και οι δραστηριότητες της Ενορίας και των πιστών της.

Η τόνωση του εμπορικού άξονα της οδού Πολυτεχνείου και της τοπικής οικονομίας.

Η βελτίωση των συνθηκών παραμονής στο χώρο για τις κοινωνικές και ατομικές ανάγκες και τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, της ξεκούρασης, της αναψυχής, του παιχνιδιού και της κοινωνικής συναναστροφής, κατοίκων και επισκεπτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ