‘’Σσσς… αρχίζει’’ διήμερο παραστάσεων για παιδιά στο Κ.Π. Χρήστος Τσακίρης την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο

“Σσσς… αρχίζει” το διήμερο των εκδηλώσεων “Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός” που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, στη Σταυρούπολη, με τη μουσική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου με νότες» την Παρασκευή 14.10 και τη θεατρική παράσταση «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά» της Στέλλας Μιχαηλίδου, το Σάββατο 15.10, στις 19.30.

Πρόκειται για αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών για τα παιδιά και για τους ενήλικες που ήταν προγραμματισμένες να παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ‘’Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός’’ στο Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων και είχαν αναβληθεί. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη και καλούνται προαιρετικά οι θεατές, αντί εισιτηρίου, να ενισχύσουν τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου Παύλου Μελά, προσφέροντας συσκευασμένα τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ώρα 19.30: «Ο γύρος του κόσμου με νότες»

Η μουσική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου με νότες», που ενώνει τη μουσική με τη λογοτεχνία και διαπερνά τα σύνορα και τον χρόνο, καλεί όλα τα παιδιά να συμμετέχουν σ’ ένα ταξίδι στον κόσμο με «όχημα» τις νότες και τις λέξεις. Οι μικροί ταξιδιώτες θα περιηγηθούν σε μουσικές και κείμενα παρέα μ’ ένα ακορντεόν, ένα κοντραμπάσο και μια φωνή.

Με αφετηρία την Ελλάδα και τον δικό μας Μάνο Χατζιδάκι θα προχωρήσουμε βήμα βήμα ακούγοντας τραγούδια από χώρες κοντινές, αλλά και πιο μακρινές. Θα κάνουμε στάση στη Γαλλία, τη χώρα που μας χάρισε την Έντιθ Πιαφ, αλλά και τον Μικρό Πρίγκηπα, στην Ισπανία, του μεγάλου ποιητή Λόρκα, στην Αγγλία με τα αγαπημένα ροκ της, αλλά και στην Ιταλία, για να ακούσουμε μια ξεσηκωτική ταραντέλα. Θα περάσουμε απέναντι στην Αργεντινή με τα αξέχαστα τανγκό του Άστορ Πιατσόλα και από εκεί στο Πράσινο ακρωτήρι της Αφρικής, για να επιστρέψουμε και πάλι στο σπίτι μας.

Στην παράσταση συμμετέχουν

Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου

Ακορντεόν: Θάνος Σταυρίδης

Κοντραμπάσο: Γιάννης Καρακαλπακίδης

Αφήγηση: Δημήτρης Σακατζής

 

Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ώρα 19.30:  «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά»    της Στέλλας Μιχαηλίδου, από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Παύλου Μελά  σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου

*Η παράσταση θα παρουσιαστεί και τα Σάββατα 22.10, 29.10, 5.11, 12.11, 19.11, 26.11, 3.12, 10.12, 17.12

“Μια φορά κι έναν καιρό ήτανε μια πολιτεία, μεγάλη σαν μικρή πλατεία που μυρμήγκια κατοικούσαν μια Μυρμηγκοπολιτεία!»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η Μυρμηγκοπολιτεία είναι μια καλά οργανωμένη κοινωνία που δεν έχει καιρό για χάσιμο. Όλα τα μυρμήγκια είναι συντονισμένα στους ξέφρενους ρυθμούς της εργασίας χωρίς σταματημό, της αποθήκευσης υλικών αγαθών και της προστασίας μιας παράδοσης, που τα θέλει υποταγμένα στο καθήκον. Κανείς δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνει απ’ αυτόν τον σκοπό. Ο νεαρός μέρμηγκας Σταύρος όμως είναι διαφορετικός απ’ τα υπόλοιπα μυρμήγκια. Συγκινείται από τα χρώματα, τη φύση, το παιχνίδι, τη φιλία, την ποίηση, τη συνύπαρξη.

Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι έρχονται σε ρήξη.

Πώς θα αντιμετωπίσει η συντηρητική κοινωνία των μυρμηγκιών τον νεαρό Σταύρο; Θα τον αποδεχθεί ή όχι; Και τι ρόλο θα παίξουν στην ιστορία ένας Τζίτζικας, μια πανέμορφη Χρυσή Πεταλούδα και ο φίλος του ο Ραμ Πιμ; Μία υπέροχη ιστορία που θέτει σημαντικά ερωτήματα σε μικρούς και μεγάλους για τις αληθινές αξίες της ζωής.

Μια παράσταση για παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια γεμάτη χιούμορ, φαντασία, χορό και τραγούδι, που θέλει να θυμίσει σε μικρούς και μεγάλους την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αγάπη για τη ζωή.