Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Παρέμβαση της Τ.Α. για το πρόβλημα της αστεγίας

Λύση-διέξοδο στο φλέγον πρόβλημα της αστεγίας και της στεγαστικής επισφάλειας που μαστίζει τη χώρα έρχεται να δώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνοντας μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα πρωτοβουλία!
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Προσιτή Κατοικία για Όλους», της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης -ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ το οποίο αναμένεται να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης από το 2022. Φιλοδοξία των ηγετικών στελεχών του προγράμματος είναι μέσα στο 2022 να εξασφαλίσει 50 κατοικίες για τη στέγαση μεμονωμένων ανθρώπων και οικογενειών, για να αυξηθεί το 2023 σε 100 κατοικίες, στο σύνολο του αστικού ιστού του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Η διάδοση της πληροφορίας και η υποστήριξη για την μεγαλύτερη ενεργοποίηση και άλλων Δήμων υποστηρίζεται από την ΚΕΔΕ και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ (Heinrich Boell),
«Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σοβαρό και πρωτοποριακό βήμα για τη χώρα μας που έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στον τομέα της κοινωνικής κατοικίας. Το κενό αυτό φάνηκε πολύ έντονα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ήρθε να χτυπήσει πολύ δυνατά την πόρτα μας, καθώς δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας είτε είναι άστεγοι, είτε άνεργοι ή πολύ χαμηλών εισοδημάτων, χαμηλοσυνταξιούχοι υπερήλικες και ωφελούμενοι του προγράμματος ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο υψηλότατο κόστος κατοικίας και στερούνται ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τα νέα ζευγάρια στο ξεκίνημα της νέας ζωής τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, Σίμος Δανιηλίδης μιλώντας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε ενόψει της διαδικτυακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 (10 π.μ.-12 μ.) με θέμα την «Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Τις επισημάνσεις του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη ήρθε να ενισχύσει με στοιχεία η συντονίστρια προγραμμάτων στέγασης της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ Μέριτς Όζγκουνες, δίνοντας παράλληλα λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT:
• η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. και είναι η μοναδική χώρα με μηδενικό απόθεμα κοινωνικής κατοικίας,
• το ποσοστό στεγαστικού αποκλεισμού στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό παρά τη χορήγηση ειδικών επιδομάτων,
• πολύ δύσκολα βρίσκεται βιώσιμο σπίτι εξαιτίας του υψηλού κόστους ενοικίου, θέρμανσης και φωτισμού,
• 90% του φτωχού πληθυσμού ξοδεύει πάνω από 40% του εισοδήματός του για την κάλυψη των εξόδων στέγασης, με αποτέλεσμα να εντείνονται κοινωνικά προβλήματα διαβίωσης των ανθρώπων.
Στον αντίποδα, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη μελέτη για την Κοινωνική και Προσιτή Κατοικία στην Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε από την ΜΑΘ σε συνεργασία με το ΑΠΘ, στην μητροπολιτική Θεσσαλονίκη το 1/3 του αποθέματος είναι ανενεργό (123.000 ακίνητα), ενώ τα κλειστά διαμερίσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι 38.000 από τα οποία οι 16.000 αφορούσαν οικιακή χρήση το προηγούμενο διάστημα.

Η λειτουργία του προγράμματος
Όπως εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ Αγγελική Κανούλα, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί υπό τον Φορέα Κοινωνικής Μίσθωσης. Στο πλαίσιο αυτό το 2022 θα λειτουργήσει μια πλατφόρμα για την κοινωνική και προσιτή κατοικία, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ανοικίαστων διαμερισμάτων μπορούν να τα θέσουν στη διάθεση του Φορέα.
Ο Φορέας θα αναλάβει την πλήρη ανακαίνιση του διαμερίσματος το οποίο στη συνέχεια θα διαθέσει σε ανθρώπους ή οικογένειες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων προς κατοίκηση για διάστημα 5-10 ετών, με τους ιδιοκτήτες να εισπράττουν ένα χαμηλότερο αλλά εγγυημένο αντίτιμο ενοικίου.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι αυστηρά και θα καθορίζονται από τη νομοθεσία, και σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων  οπότε «αποκλείεται κάθε περίπτωση αδικίας ή ευνοϊκής μεταχείρισης».
«Είμαστε υπερήφανοι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση που ξεκινάμε μια τέτοια προσπάθεια. Μπήκαμε μπροστά για να ξελασπώσουμε τη χώρα γιατί το μηδενικό απόθεμα κοινωνικής κατοικίας την εκθέτει ιδιαίτερα. Ελπίζω το κεντρικό κράτος να ‘‘πατήσει’’ στις πλάτες μας για να βρεθεί λύση στην ανάγκη αξιοπρεπούς και ποιοτικής κατοικίας για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αστεγίας», δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης επαναφέροντας το θέμα της τράπεζας γης όπως και της μεταβίβασης στους δήμους δημόσια ακίνητα που παραμένουν αναξιοποίητα. «Αυτά που για την υπόλοιπη Ευρώπη αποτελούν κεκτημένα εδώ και δεκαετίες, για μας είναι ακόμη ζητούμενα. Και ως Ο.Τ.Α. έχουμε αποδείξει ότι δεν αποφεύγουμε ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά αντίθετα διεκδικούμε για να υπηρετήσουμε την κοινωνία αποτελεσματικότερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στεγαστική Πολιτική και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α.
Οι πολύπλευρες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης και οι αστικές προκλήσεις με τις οποίες συνδέεται, η ανάγκη πολιτικών που μπορούν να απαντήσουν στον στεγαστικό αποκλεισμό, όπως και η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια, θα αναδειχθούν αύριο, Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση (10 π.μ.-12 μ.).
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μελέτες για το στεγαστικό ζήτημα που έχουν ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη και στη Νάουσα, καθώς και προτάσεις διαμόρφωσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων και πολιτικών για μια ολιστική απάντηση στην πρόκληση που επηρεάζει  όλο και πιο διευρυμένα στρώματα της κοινωνίας, με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χάραξη στεγαστικής πολιτικής και στην υλοποίηση συναφών δράσεων και παρεμβάσεων.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της  ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ  Μαρία Καραγιάννη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο διευθυντής του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, Μιχάλης Γουδής, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ