Με δυο νέα μεγάλα έργα συνεχίζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τις παρεμβάσεις του για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Πρόκειται για τη δημιουργία πράσινων δωμάτων σε τέσσερα δημοτικά κτίρια, που θα μετατραπούν σε φυτώρια αρωματικών φυτών, και τη δημιουργία-κατασκευή του Πάρκου των Ήχων, που θα αποτελέσει μια πρωτοποριακή πρόταση αναψυχής και εκπαίδευσης.
Οι συμβάσεις για την υλοποίηση των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1.490.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενος κατά το συντριπτικότερο ποσοστό από ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, υπογράφηκαν σήμερα το μεσημέρι από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στέλιο Γκατζέ και τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιριών, παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και του προϊσταμένου της Τ.Υ. Παναγιώτη Αγγελοχωρίτη. Μάλιστα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ζήτησε από τους αναδόχους «επιτάχυνση των ρυθμών κατασκευής των έργων ώστε να παραδοθούν στην κοινωνία νωρίτερα από τους συμβατικούς χρόνους, αλλά και αυστηρή τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών για την απόλυτη εξασφάλιση της ποιότητάς τους.
Πράσινα δώματα
Η δημιουργία των πράσινων δωμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 262.000 ευρώ, που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ, αφορά τις ταράτσες τεσσάρων δημοτικών κτιρίων, και συγκεκριμένα:
• το Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Κομνηνών της Δ.Ε. Συκεών,
• το κτίριο στέγασης Δημοτικών Υπηρεσιών της οδού Λεχόβου (Τεχνική Υπηρεσία) της Δ.Ε. Συκεών,
• το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης επί της οδού Ελ. Βενιζέλου, και
• το κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών Ευαγγελίστριας της Δ.Ε. Αγ. Παύλου.
Συνολικά και στα τέσσερα πράσινα δώματα θα καλυφθεί επιφάνεια 930 τ.μ. με τη φύτευση 11.500 αρωματικών φυτών, όπως είναι το θυμάρι, λεβάντα, μέντα, δυόσμος, μαντζουράνα, ρίγανη και σάλβια.
Σκοπός αυτών των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση του αστικού (φυσικού και δομημένου) περιβάλλοντος σε πυκνοδομημένες με πολυώροφα κτίρια περιοχές του δήμου, η βελτίωση των συνθηκών χρήσης και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις προσφερόμενες δυνατότητες αύξησης της φυτοκάλυψης στον αστικό χώρο. Έχουν επιλεγεί δώματα που προσφέρουν ικανοποιητική επιφάνεια και στεγάζουν σημαντικό πλήθος ωφελουμένων (χρηστών)
«Ένα ακόμη έργο περιβάλλοντος, ένα ακόμη έργο πρασινισμού ξεκινά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Αξιοποιώντας ευρωπαπαϊκούς πόρους μέσα από το ΕΣΠΑ, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με την καθημερινή δουλειά της αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, και έχοντας ολοκληρωμένες μελέτες, πέτυχε να εντάξει τέσσερα δώματα, τις οροφές δηλαδή σε τέσσερα δημοτικά κτίρια, στο πρόγραμμα με τα πράσινα δώματα», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης μετά την υπογραφή των συμβάσεων υλοποίησης του έργου.
Όπως είπε, «στόχος μας είναι αυτό το οποίο ξεκινήσαμε πριν από πολλά χρόνια ως δήμος Συκεών, να πρασινίσουμε ταράτσες, δώματα, μπαλκόνια, προκήπια, δηλαδή να προσθέσουμε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου», και πρόσθεσε: «Από μελέτες, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει πιστοποιηθεί ότι η πρόσθεση επιπλέον χώρων πρασίνου βελτιώνει την ποιότητα ζωής, βελτιώνει την ατμόσφαιρα, αντιμετωπίζει επιτυχώς τα αιωρούμενα καρκινογόνα σωματίδια τα οποία πλήττουν την πόλη μας πολύ δυνατά. Είναι γνωστό ότι η πόλη μας είναι η χειρότερη πόλη σε όλη την Ευρώπη σε αιωρούμενα καρκινογόνα σωματίδια, όπως επίσης και ότι είναι η τελευταία πόλη σε όλη την Ευρώπη στην αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο με μόλις 2 τ.μ./κ. σε όλη την Θεσσαλονίκη».
«Εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα και αυτή την προσπάθεια επαναφέροντας έναν πετυχημένο θεσμό που έχει ατονίσει τα τελευταία χρόνια στον δήμο μας, τον διαγωνισμό του πράσινου μπαλκονιού, της πράσινης ταράτσας και του πράσινου προκηπίου, με στόχο να παροτρύνουμε, να πείσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας, με τη συνδρομή και τη βοήθεια και του δήμου, να πρασινίσουν τις ταράτσες τους, τα σπίτια τους και τα προκήπιά τους. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για την πόλη μας, για τους πολίτες να βελτιώσουμε τους όρους ζωής, την ποιότητα ζωής μέσα από τέτοιες δράσεις», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές τόνισε ότι «πέρα από το ουσιαστικό κομμάτι που ανέλυσε ο δήμαρχος, που αφορά στο να πρασινίσουμε όσο γίνεται περισσότερες περιοχές του δήμου μας, στο τεχνικό κομμάτι η Υπηρεσία διαμόρφωσε μια μελέτη σύγχρονη που σήμερα περνάμε στη φάση της υλοποίησής της υπογράφοντας τη σύμβαση με τον ανάδοχο». «Ευελπιστούμε άμεσα και γρήγορα να υλοποιηθεί για να αποδώσουμε τους χώρους αυτούς στην κοινωνία της Νεάπολης, της Ευαγγελίστριας και των Συκεών», πρόσθεσε.
Το Πάρκο των ήχων
Σε φάση υλοποίησης περνά και το Πάρκο των Ήχων στην περιοχή Δροσιά, και περιβάλλεται από τις οδούς Μεσολογγίου, Πλαστήρα και Λευκάδος.
Το συνολικό εμβαδό της έκτασης είναι 3.014,74 τμ. εκ των οποίων τα 1.907,74 τ.μ. αποτελούν χώρο πρασίνου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 958.000 ευρώ και το μεγάλο τμήμα του πάρκου, που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ, και 280.000 ευρώ για το υπόλοιπο τμήμα που καλύπτεται από πόρους του δημοτικού ταμείου.
Στον χώρο αυτόν θα φυτευτούν 40 νέα δένδρα και 250 θάμνοι, καλλωπιστικά φυτά και αναρριχώμενα, ενώ θα εγκατασταθούν και τέσσερα μουσικά όργανα (μεταλλόφωνο, λιθόφωνο, όργανα μεταφοράς ήχου). Την όμορφη και πρωτοπωριακή εικόνα συμπληρώνει ένα σιντριβάνι με παγκάκια, πέργκολες και ειδικούς διαδρόμους.
Για τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του χώρου πρασίνου-Πάρκου των Ήχων και του οδοστρώματος της οδού Μεσολογγίου (εμβαδού 1.107 τ.μ.) θα γίνει διάνοιξη της οδού και κατασκευή πεζοδρομίου, με πρόβλεψη 12 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων με εσωτερικό διάδρομο κίνησης.
«Μετά από πολλών χρόνων προσπάθειες, και μετά από καταβολή αρκετά σημαντικών ποσών για την απαλλοτρίωση τμημάτων ιδιωτικής περιουσίας, επιτέλους φτάσαμε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε σήμερα τη σύμβαση για την ανάπλαση του πάρκου σε ένα κρίσιμο σημείο της Δ.Ε. Συκεών. Πρόκειται για έναν χώρο που θα είναι στολίδι για όλη την περιοχή των Συκεών, και ευρύτερα, ένας χώρος ο οποίος θα διαμορφωθεί όχι μόνο ως χώρος πρασίνου αλλά και ως χώρος δραστηριοτήτων των μικρών και των μεγαλύτερων παιδιών. Θα υπάρξουν και εδώ εκατοντάδες φυτεύσεις, θα είναι ένας χώρος πρασίνου και ταυτόχρονα χώρος παιδικής χαράς και αναψυχής. Μάλιστα, η πρωτοπορία του και η πρωτοτυπία του είναι ότι τα παιχνίδια τα οποία θα τοποθετηθούν θα είναι μηχανήματα-παιχνίδια που θα παράγουν ήχους μουσικής», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του έργου.
Όπως τόνισε, «με σχεδιασμό, προγραμματισμό και με αγώνα εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους της επένδυσης από ευρωπαϊκά χρήματα. Το άλλο, το μικρότερο έργο, που είναι οδοποιίας, διαμόρφωσης χώρων στάθμευσης και νησίδας θα καλυφθεί κατά 100% από τους δημοτικούς πόρους, και βέβαια στην ολοκλήρωσή του ελπίζουμε πριν από το καλοκαίρι του 2022 να προστεθεί ένα στολίδι ακόμη στην περιοχή».
«Ο μεγάλος στόχος παραμένει και τον κυνηγάμε με όλες μας τις δυνάμεις, παρά του ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά και μεγάλα εμπόδια, δικαστικά και απαλλοτριώσεων. Κι ο στόχος αυτός είναι η πλήρης διάνοιξη της οδού Μεσολογγίου, έτσι ώστε να είναι η λεωφόρος αυτή η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην κάτω περιοχή των Συκεών, από τα αρχικά όρια της περιοχής του ΒΑΟ μέχρι επάνω τον περιφερειακό δρόμο, για γρήγορη και ασφαλή διέξοδο και προς τον περιφερειακό και προς το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης. Έχουμε ήδη πετύχει αρκετά οικοπεδικά τμήματα να απαλλοτριώσουμε. Σε κάποια άλλα τμήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε υποθέσεις στο Σ.τ.Ε. με προσφυγές και με εφέσεις, για αυτό κιόλας υπάρχει η καθυστέρηση. Θα προχωρήσουμε έστω και σε αυτά τα τμήματα τα οποία έχουμε απαλλοτριώσει να κάνουμε τις διανοίξεις», πρόσθεσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές δήλωσε: «Ως πάρκο των ήχων μεταφράζεται τεχνικά στο να υπάρχουν υπαίθρια μουσικά όργανα. Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα της Υπηρεσίας στη διαδικασία του ότι θα μπορούν οι χρήστες του πάρκου, και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, να παράγουν μουσικούς ήχους ή να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας αυτά τα μουσικά παιχνίδια που θα παρέχει το πάρκο. Το πάρκο των Ήχων, λοιπόν, συνδυάζει τρία διαφορετικά πράγματα: την ευεξία του πρασίνου και του νερού, τη χαρά της χρήσης ενός μεγάλου και όμορφου πάρκου αλλά και τη μουσική που έρχεται να δέσει με τα άλλα κομμάτια αυτής της παρέμβασης».