Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: Βιωματική περιπατητική ξενάγηση στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά, το Τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, πραγματοποίησαν βιωματική περιπατητική ξενάγηση στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος) στο πλαίσιο, το Σάββατο 8 Απριλίου 2023.

Η περιπατητική ξενάγηση είχε ως στόχο τη γνωριμία του κοινού της πόλης με την περιοχή του Δενδροποτάμου-οικισμός Αγίου Νεκταρίου- και των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτή. Τα σημεία της διαδρομής επιλέχθηκαν με στόχο να αναδείξουν την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της περιοχής και των κατοίκων Ρομά σε μία προσπάθεια πρόληψης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και καταπολέμησης στερεοτύπων και διακρίσεων.

Τα ινδικά νεκροταφεία αποτέλεσαν το σημείο έναρξης της περιπατητικής ξενάγησης, η οποία συνέχισε με ενδιάμεσους σταθμούς σε σημεία εντός της Κοινότητας όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την  ιστορία, τα ήθη και έθιμα των Ρομά και να ακούσουν τσιγγάνικα παραμύθια. Ακολούθησε επίσκεψη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου όπου φυλάσσεται τεμάχιο του λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.

Η διαδρομή κατέληξε στο Πολύκεντρο του Δήμου και συγκεκριμένα στο Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας όπου έγινε παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα στελέχη του. Ακολούθησε κέρασμα στους συμμετέχοντες με νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα της Ρομανί γαστρονομίας που ετοίμασαν η διαμεσολαβήτρια του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας κα Ελένη Καραφυλλίδου και η κα Κατερίνα Μπεμπέ. Το κέρασμα πλαισίωσε μουσικά ο Σταύρος Γιουβάνης με παραδοσιακή μουσική Ρομά.

Η ξενάγηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κοινωνική επιχείρηση dot2dot και με την ευγενική  συμμετοχή του κ. Γ. Τσιτιρίδη. Με την παρουσία τους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της διαδρομής οι  κ. Γ. Γεράνης, Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης και ο πατέρας Λάζαρος από τον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Β. Μανωλόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και εκπρόσωποι της Ομάδας Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

https://youtube.com/shorts/H5QehnlIDfg

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ