Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: Πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων σε σχολικές αυλές του δήμου

Από το 2ο νηπιαγωγείο άρχισε το ανοιξιάτικο πρόγραμμα φυτεύσεων στις σχολικές αυλές ενώ το Σάββατο και την Κυριακή οι δράσεις συνεχίστηκαν στο 10ο και στο 3ο-6ο δημοτικό σχολείο Συκεών

Από τις αρχές Απριλίου η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών πέρα από τα κλαδέματα και την περιποίηση του πρασίνου συνέχισε με πιο εντατικούς ρυθμούς τις φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών σε παρτέρια και νησίδες, σε πάρκα και πλατείες.

Από την προσπάθεια να ενισχυθεί το πράσινο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σχολικές αυλές που καλύπτουν μεγάλο τμήμα του δημόσιου χώρου στο δήμο.

Φέτος οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις σε συνέχεια των χειμερινών άρχισαν από την αυλή του 2ου νηπιαγωγείου Συκεών όπου τα παιδιά

υποδέχθηκαν με χαρά τους εργαζόμενους στον τομέα του Πρασίνου και… έβαλαν ένα χεράκι στη φύτευση εποχιακών λουλουδιών.

Παράλληλα, γεωπόνος της υπηρεσίας Πρασίνου έδινε απαντήσεις στις απορίες των μαθητών και τους παρουσίαζε τα είδη των φυτών και τα γνωρίσματά τους ώστε η φύτευση να αποτελέσει εργαλείο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνουν οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι, το είδος και ο αριθμός των φυτών που τοποθετούνται στους διαθέσιμους χώρους των σχολείων επιλέγονται με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις των σχολικών αύλειων χώρων.

Οι φυτεύσεις στις σχολικές αυλές οι οποίες γίνονται κατόπιν διαμόρφωσης σχεδίου από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Παιδείας και την Α’ βάθμια Σχολική Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν υπόψιν οι καταγεγραμμένες ανάγκες των σχολικών μονάδων, συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη στο 10ο δημοτικό σχολείο Συκεών και στο 3ο και 6ο δημοτικό σχολείο.

Μάλιστα οι δράσεις του Σαββατοκύριακου ήταν αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Γης (22/4). Στο ίδιο πλαίσιο, στην αυλή του 3ου-6ου νηπιαγωγείου, πάνω σε σχέδιο του Συκεώτη καλλιτέχνη Νίκου Ζάρρα και υπό την επίβλεψή του τα παιδιά φιλοτέχνησαν έναν δράκο και έφτιαξαν μία επιδαπέδια σκακιέρα μεγάλων διαστάσεων στην αυλή.

Πράσινος δήμος

Την ιδιαίτερη σημασία που δίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στο πράσινο την αποδεικνύει η επιμονή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη στην ενίσχυση του πρασίνου ολόκληρης της Θεσσαλονίκης με συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει όπως το «Πράσινο Πετάλο», ένα δάσος που θα «κλείσει» ολόκληρη την πόλη και το «Πράσινο Έμβολο» που θα προκύψει από την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ – περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα – και στο χώρο που θα απελευθερωθεί να δημιουργηθεί ένα γραμμικό δάσος.

Επιπλέον η πρόταση μετεγκατάστασης «του εκτρώματος της ΔΕΘ» από το κέντρο στο δήμο Δέλτα με στόχο τη δημιουργία στο ιστορικό κέντρο της πόλης ενός Μητροπολιτικού πάρκου διεθνών προδιαγραφών προκειμένου να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, τα οποία στην πόλη μας είναι ανεπαρκή.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη υπογραμμίζει ότι η υπηρεσία Πρασίνου με σεβασμό στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των αύλειων χώρων συμμετέχει με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην επιχείρηση ενίσχυσης του πρασίνου κόντρα στο τσιμέντο και το μπετόν. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για το πράσινο και την ανάγκη της ενίσχυσής του στις μεγαλουπόλεις από το να φοιτούν σε ένα πράσινο και ανθισμένο σχολείο» αναφέρει.