Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Νέα συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος “Φιλία σε Κάθε Ηλικία”

O Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης πρόσφατα ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία. Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς/ κοινωνικής απομόνωσης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας που εντείνεται την περίοδο της πανδημίας. Για την υλοποίησή του το Ινστιτούτο Prolepsis ένωσε τις δυνάμεις με το διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών με τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων -22,3% του πληθυσμού άνω των 65. Μείζον ζήτημα αποτελεί η συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου των ηλικιωμένων, ενώ εκτιμάται ότι 730.000 άτομα Τρίτης Ηλικίας ζουν μόνα. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση στην Τρίτη Ηλικία που επιδεινώνονται την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη των ηλικιωμένων για ανθρώπινη επαφή, να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση τους και να τους στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Περιλαμβάνει:

  • τη δημιουργία ομάδων εθελοντών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας – γειτονιάς. Οι ομάδες εθελοντών παρέχουν υποστήριξη στους ωφελούμενους μέσα από (α) τηλεφωνική επικοινωνία ή επισκέψεις κατ’ οίκον σε εβδομαδιαία βάση, και (β) διοργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων, όπως περίπατοι κλπ.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επισκέψεις των εθελοντών στους ωφελούμενους καθώς και οι συλλογικές δράσεις έχουν αντικατασταθεί από τακτική εβδομαδιαία τηλεφωνική επικοινωνία, με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένη θα έρθουμε σε επικοινωνία με άτομα Τρίτης Ηλικίας που αντιμετωπίζουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση με σκοπό να τους ενημερώσουμε για το πρόγραμμα και να συμμετέχουν σε αυτό.

Πολύτιμη είναι η συνεισφορά εθελοντών που διαμένουν στην περιοχή και ενδιαφέρονται να στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων ατόμων της πόλης τους. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν ομάδες εθελοντών σε τοπικό επίπεδο/ γειτονιά που θα πραγματοποιούν τηλεφωνική επικοινωνία με ηλικιωμένους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 2-3 εθελοντές θα διασυνδέονται με 2-3 ηλικιωμένους, τους οποίους θα καλούν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Οι συνομιλίες θα έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και θα διαρκούν από 10 έως 15 λεπτά. Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου θα παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη στους εθελοντές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν  τηλεφωνικά ή με email:

  • Τμήμα Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ. 2310 729275

e-mail: pronoia@ampelokipi-menemeni.gr

  • Α΄ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων, τηλ. 2310 747570

e-mail: a.kapi@ampelokipi-menemeni.gr

  • Β’ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων, τηλ. 2310 749113
  • ΚΑΠΗ Μενεμένης, τηλ. 2310 739871

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ