Δημήτρης Παπαστεργίου: Μαζί με τους πολίτες, με τόλμη και δουλειά , δημιουργούμε τη νέα «Πράσινη» και «Βιώσιμη Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε σήμερα στο Οικονομικό Forum Δελφών που διεξάγεται υβριδικά στο Ζάππειο Μέγαρο λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Ο κ. Παπαστεργίου, που πήρε μέρος στη θεματική ενότητα: «Δημιουργώντας ένα βιώσιμο σήμερα και αύριο για την Ελλάδα», αναφέρθηκε στην μετάβαση των πόλεων στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, την έξυπνη λειτουργία τους μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης, αλλά και τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

Μαζί με τον κ. Παπαστεργίου, στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν-Πέτερ Μπαλκενέντε, ο CEO της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια, Ανδρέας Σιάμισης και συντόνισε ο δημοσιογράφος – αριχσυντάκτης του Fortune Greece, Τάσος Ζάχος Βιώσιμη ανάπτυξη – Ψηφιακή μετάβαση

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την μοναδική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης και Νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ για να αλλάξει η εικόνα της πατρίδας και των τοπικών μας κοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην κατάρτιση ενός βασικού, κεντρικού σχεδίου μετάβασης.

Τόνισε την ανάγκη να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Κράτος και την αυτοδιοίκηση, που είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει προς το καλύτερο με τις ψηφιακές λύσεις που τους προσφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες τους απάλλαξαν από γραφειοκρατικές διαδικασίες, άσκοπη ταλαιπωρία και χάσιμο πολύτιμου
χρόνου και χρημάτων

Για την επίτευξη του στόχου της ψηφιακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν τρία βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση:

1. Καταγραφή των τοπικών αναγκών – γιατί κάθε πόλη έχει διαφορετικά τοπικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

2. Προετοιμασία των υπηρεσιών ώστε να διαγνώσουν τις ανάγκες.

3. Προετοιμασία της κοινωνίας για τις αλλαγές που θα επέλθουν στις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι έξυπνες πόλεις θέλουν έξυπνους πολίτες με ψηφιακές δεξιότητες. Είναι σημαντικό να συνδυάσουμε τις επενδύσεις με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών πόλεων και των πολιτών τους, γιατί έτσι θα δώσουμε προστιθέμενη και πολλαπλασιαστική αξία στα ιδιωτικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα επενδυθούν και
ταυτόχρονα θα βελτιώσουμε και την καθημερινότητά μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μετατρέψει τις ώριμες ανάγκες κάθε περιοχής σε εφαρμόσιμες μελέτες. Από την προσωπική μου εμπειρία στο Δήμο Τρικκαίων οφείλω να καταθέσω ότι πρέπει να υπάρχει ένα ψηφιακό όραμα το οποίο οφείλουμε να ακολουθήσουμε, ακόμη και όταν αρχικά ο δρόμος φαίνεται δύσκολος. Για παράδειγμα η εξάπλωση των δικτύων 5ης Πράσινη Ενέργεια – Κλιματικά ουδέτερες πόλει γενιάς ακόμη δημιουργεί αμφιβολίες στις κοινωνίες μας, ενώ είμαι βέβαιος
πως σε ελάχιστα χρόνια οι ίδιες κοινωνίες θα ζητάνε ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες. Η κοινωνία επανακτά την εμπιστοσύνη της στο κράτος, περιορίζονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο οι ακραίες φωνές, δημιουργούνται συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης που στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή».

Πράσινη Ενέργεια – Κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας χαρακτήρισε ως μονόδρομο την πράσινη ενέργεια και τη μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις, με ίσες ευκαιρίες προς όλους για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια και ευρυζωνικότητα.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

«Πρέπει να δουλέψουμε όλοι για ίσες ευκαιρίες σε φθηνή ενέργεια και ευρυζωνικότητα. Πρέπει να ξεκινήσουμε με μικρά αλλά καίρια βήματα για να φτάσουμε σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Η αρχή ας γίνει με ουδέτερα δημόσια κτίρια, μετά πάμε σε οικοδομικά τετράγωνα, σε γειτονιές κι έτσι θα φτάσουμε σε ουδέτερες ή και παθητικές πόλεις.

Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που θα καταναλώνεται με πράσινο τρόπο. Δεν έχει νόημα η ηλεκτροκίνηση που θα χρησιμοποιεί ρεύμα που παράγεται με συμβατικό τρόπο και θα μεταφέρεται από μακριά  επιβαρύνοντας περιβάλλον και δίκτυα. Οι προσβάσιμες πόλεις με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα στοίχημα που θα αφήσουμε παρακαταθήκη στο μέλλον των παιδιών μας»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ