Δήλωση του δημάρχου Θ. Παπαδόπουλου σχετικά με έκθεση εμπορικής εταιρείας για την ποιότητα του αέρα στο δήμο Θέρμης

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση μιας αμφιλεγόμενης έκθεσης εταιρείας η οποία εμπορεύεται συσκευές μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων μαζί και με συσκευές καθαρισμού του αέρα, στην οποία εμφανίζονται τέσσερις περιοχές του δήμου Θέρμης (Βασιλικά, Πλαγιάρι, Καρδία και Θέρμη) να παρουσιάζουν υψηλό ετήσιο μέσο όρο συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 κατά το έτος 2022, ως δήμαρχος Θέρμης θέλω να επισημάνω τα εξής:

1. Ο δήμος Θέρμης έχει σχεδιάσει, και υλοποιεί ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, που περιλαμβάνει μελέτες, δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον, με στόχο την προστασία του, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής μας.

2. Είμαστε από τους λίγους δήμους στην Ελλάδα που συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Μεταξύ άλλων, ο δήμος Θέρμης συμμετέχοντας στο Σύμφωνο των Δημάρχωνυλοποιεί Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας που περιλαμβάνει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συνεισφέροντας στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, από τις 3 Φεβρουαρίου 2023 ο δήμος Θέρμης αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής Αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030 από και προς τον πολίτη».

3. Στο πλαίσιο των δράσεών μας για το περιβάλλον ο δήμος Θέρμης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον υπεύθυνο καθηγητή, διευθυντή του Εργαστηρίου, κ. Ανδρέα Καζαντζίδη, συμμετέχει σε πρόγραμμα με αντικείμενο τη διερεύνηση των χωρικών και χρονικών μεταβολών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή του δήμου, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Για τον σκοπό αυτό έχουν εγκατασταθεί 28 μετρητές συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων σε επιλεγμένες θέσεις, σε όλους σχεδόν τους οικισμούς του δήμου.

Πρόκειται για το πιο πυκνό δίκτυο μετρητών συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να πληροφορείται για την ποιότητα του αέρα σε κάθε οικισμό, σε πραγματικό χρόνο, μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου (www.thermiair.gr). Επιπλέον, γίνονται μετρήσεις σε τακτά διαστήματα με κινητή μονάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οδικό δίκτυο, για να καλυφθεί μεγαλύτερη έκταση από αυτή που καλύπτουν οι σταθεροί μετρητές.

4. Παρακολουθώντας το σύνολο των μετρήσεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο δήμο Θέρμης τα οποία είναι καταχωρισμένα στο www.thermiair.gr διαπιστώνεται ότι η ποιότητα του αέρα στο δήμο Θέρμης είναι στη συντριπτική διάρκεια του χρόνου από καλή (κλίμακα 0-10 μg/m³ PM2,5) έως ικανοποιητική (10-20 μg/m³ PM2,5). Ακόμη και κατά τη χειμερινή περίοδο όπου τα συστήματα θέρμανσης και κυρίως τα τζάκια λειτουργούν στο φουλ, οι συνθήκες ποιότητας αέρα παραμένουν καλές ή ικανοποιητικές κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, ενώ, μόνον όταν δεν ευνοούν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες, σε κάποιες περιοχές, η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιβαρύνεται κατά τις ώρες 18:00-23:00.

Οποιοσδήποτε ανατρέξει στο σύνολο των στοιχείων διαχρονικά θα διαπιστώσει ότι όσα αναφέρονται στην έκθεση της ιδιωτικής εμπορικής εταιρείας περί αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων μικροσωματιδίων δεν έχουν βάση. Κυρίως δεν έχουν καμία εγκυρότητα καθώς, βασίζονται σε νούμερα από μετρητές που δεν είναι δικοί τους και χωρίς να γνωρίζουν τις συνθήκες λειτουργίας και τις επιστημονικές μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών ειδικά για αυτούς.

5. Η άκριτη χρήση ενδείξεων αισθητήρων και μάλιστα από εταιρείες που δρουν εμπορικά στο χώρο αυτό, δεν μπορούν να αποτελούν αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν σύγχυση και να δυσφημίζουν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές τους πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης την οποία χιλιάδες συμπολίτες μας επιλέγουν κάθε χρόνο για να εγκαταστήσουν εδώ το νοικοκυριό ή τις επιχειρήσεις τους. Καλώ κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον τόπο του όσον αφορά την ποιότητα του αέρα, να επισκέπτεται την ιστοσελίδα  www.thermiair.gr  η οποία λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2018, όπου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο, οι συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων. Πρόκειται για το μόνο αξιόπιστο και επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο το οποίο αποτυπώνει τις πραγματικές ατμοσφαιρικές συνθήκες που μόνον ο δήμος Θέρμης και ο δήμος Πατρέων λειτουργούν στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ