Δανιηλίδης για αγριογούρουνα: Να τοποθετηθεί φράχτης σε όλο το μήκος της Περιφερειακής Οδού

«Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου αποτροπής κινδύνων και ριζικής αντιμετώπισης του φαινομένου της εμφάνισης αγριογούρουνων μέσα στον αστικό ιστό, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία της πόλης» ζητά με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, τον Διευθυντή Δασών Θεσσαλονίκης και τον Δασάρχη Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή τη σημερινή εμφάνιση δύο τουλάχιστον αγριογούρουνων στο Δημοτικό Άλσος της Δενδροφυτείας στην περιοχή των Συκεών.

Μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται η επιχείρηση εντοπισμού και εγκλωβισμού των αγριογούρουνων που έχει στηθεί στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία), όπου από το πρωί σήμανε συναγερμός όταν περίοικοι αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν για την παρουσία δύο τουλάχιστον ζώων.

Άμεσα βρέθηκε στο σημείο κλιμάκιο του δήμου Νεάπολης Συκεών ώστε να συντονιστεί επιχείρηση εντοπισμού των δύο ζώων, σφραγίστηκαν οι είσοδοι και έξοδοι του περιφραγμένου Άλσους και προσωπικό του δήμου, του Δασαρχείου, της Περιφέρειας, μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή της αστυνομίας έχουν στήσει ειδικές παγίδες προκειμένου να εγκλωβίσουν τα αγριογούρουνα.

«Τα αγριογούρουνα φαίνεται να έχουν εγκλωβιστεί σε ένα σημείο με αρκετή βλάστηση που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δενδροφυτείας. Έχουν έρθει άνθρωποι από το δασαρχείο, την περιφέρεια και τον κυνηγετικό σύλλογο ώστε να καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα ζώα. Είμαστε σε αναμονή» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Νεάπολης Συκεών Στέλιος Γκατζές.

«Απόλυτη ανάγκη τοποθέτησης φράχτη σε όλο το μήκος της περιφερειακής οδού, ειδικών πινακίδων σήμανσης και σχεδίου ενημέρωσης των πολιτών»

«Από το 2017 είναι η πολλοστή φορά που εντός των ορίων του δήμου μας εμφανίζονται αγριογούρουνα» επισημαίνει στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «το φαινόμενο χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης, καθώς η εμφάνιση των ζώων αυτών, τα οποία αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς και ο πληθυσμός τους στο περιαστικό δάσος της πόλης αυξήθηκε σημαντικά, ενέχει μια σειρά από σημαντικούς κινδύνους, όπως η ενδεχόμενη πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στην περιφερειακή οδό την οποία διασχίζουν, αλλά και η ανάπτυξη επιθετικότητας, εάν νιώσουν ότι απειλούνται, ιδιαίτερα από πολίτες που συνοδεύουν ζώα συντροφιάς». Όπως σημειώνει ο δήμαρχος «το 2017, όταν πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο των αγριογούρουνων στην πόλη, είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες και εξαγγέλθηκαν 10 μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και κυρίως την αποτροπή των ενδεχόμενων κινδύνων, τα οποία είτε δεν λειτούργησαν, είτε δεν προωθήθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό, χρειάζεται επομένως να επικαιροποιηθούν και να διαμορφωθεί ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης».

«Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων με προτεραιότητα την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων, πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η απόλυτη ανάγκη τοποθέτησης φράχτη σε όλο το μήκος της περιφερειακής οδού που διέρχεται από το δάσος, μέτρο που ανακοινώθηκε το 2017 αλλά δεν υλοποιήθηκε, καθώς και η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων σήμανσης, ενώ πρέπει να προωθηθεί ένα σχέδιο ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τους κανόνες ασφάλειας στην περίπτωση εμφάνισης αγριογούρουνων».

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμοι Κύριοι,

Το φαινόμενο των αγριογούρουνων μέσα στον αστικό ιστό επαναλήφθηκε τις τελευταίες ημέρες με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στις 13 Μαΐου εντοπίστηκαν δύο αγριογούρουνα μέσα στο δημοτικό άλσος της Δενδροφυτείας στην περιοχή των Συκεών, για την περισυλλογή των οποίων οργανώθηκε επιχείρηση με τη χρήση ειδικών κλωβών.
Από το 2016 είναι η πολλοστή φορά που εντός των ορίων του δήμου μας εμφανίζονται αγριογούρουνα.
Τα ζώα είναι γνωστό ότι εισέρχονται σε κατοικημένες περιοχές προερχόμενα από το περιαστικό δάσος, διασχίζοντας την εσωτερική περιφερειακή οδό.

Το φαινόμενο αυτό χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες τα υβρίδια αγριογούρουνα αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα ο πληθυσμός αυτών των υβριδίων που ζουν στο περιαστικό δάσος της πόλης αυξήθηκε σημαντικά γεγονός που προκαλεί μια σειρά από κινδύνους.
Είναι πολύ εύκολο να γίνουν επιθετικά εάν νιώσουν ότι απειλούνται, ιδιαίτερα από παιδιά ή πολίτες που συνοδεύουν ζώα συντροφιάς όπως σκύλους.

Είναι πιθανό λόγω άγνοιας, να τους παρασχεθεί τροφή από πολίτες, με συνέπεια να αυξηθεί ο αριθμός τους στις περιοχές όπου ταΐζονται.

Υπάρχει σημαντικότατο ζήτημα από την ενδεχόμενη πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στην περιφερειακή οδό.

Το 2017, όταν πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο των αγριογούρουνων στην πόλη, είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες και εξαγγέλθηκαν 10 μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και κυρίως την αποτροπή των ενδεχόμενων κινδύνων.

Φαίνεται πως αυτά τα μέτρα είτε δεν λειτούργησαν, είτε δεν υλοποιήθηκαν. Όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση φράχτη στην περιφερειακή οδό ή η τοποθέτηση ειδικών κλωβών με δολώματα για την περισυλλογή των ζώων, μέτρα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Χρειάζεται επομένως να επικαιροποιηθούν τα μέτρα του 2017 και να διαμορφωθεί ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η απόλυτη ανάγκη τοποθέτησης φράχτη σε όλο το μήκος της περιφερειακής οδού που διέρχεται από το δάσος, καθώς και η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων σήμανσης.
Σήμερα είναι προτεραιότητα να αποτραπεί ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων, ενώ πρέπει να προωθηθεί ένα σχέδιο ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τους κανόνες ασφάλειας στην περίπτωση εμφάνισης αγριογούρουνων.

Παρακαλώ λοιπόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να προχωρήσετε άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και στην διαμόρφωση ενός σχεδίου αποτροπής κινδύνων και ριζικής αντιμετώπισης του φαινομένου.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης
Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ”.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ