Δ. Ασλανίδης: Ο Δήμος Παύλου Μελά θα είναι σε λίγα χρόνια ένας “πράσινος” Δήμος πρότυπο

Της Χρύσας Κυριακού

«Σάρκα και οστά» παίρνει σιγά η πρωτοβουλία του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη για τη δημιουργία ενός περιαστικού δάσους στην περιοχή της Ευκαρπίας στον Δήμο Παύλου Μελά.

Το σχέδιο προβλέπει τη φύτευση 300.000 δέντρων σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν και η οποία βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, καθώς επίσης τη διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων και μονοπατιών, την κατασκευή υποδομών για δασική αναψυχή και το πότισμα των δένδρων. Δίπλα ακριβώς από τη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου, όπου πριν από πάρα πολλά χρόνια ήταν η χωματερή της Θεσσαλονίκης.

Το ιστορικό

Το έργο εγκρίθηκε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά, ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2023 συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρεάδη παρουσία των υπουργών Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά,  ενώ τον Απρίλιο του 2023 ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το χώρο και ενημερώθηκε σχετικά με την εξέλιξη της δωρεάς του επιχειρηματία. Λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης υποδέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Ανδρεάδη, ο οποίος του παρουσίασε τα σχέδια και αρκετές παραμέτρους της πρωτοβουλίας του τονίζοντας ότι βάσει του σχεδίου προτίθεται να αναλάβει το κόστος συντήρησής του για πέντε χρόνια μετά την αποπεράτωσή του.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μάλιστα στην έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο περιαστικό δάσος στην περιοχή της Ευκαρπίας. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «σε πρώτη φάση θα γίνει η διαμόρφωση δρόμων πρόσβασης και περίφραξης της συνολικής έκτασης των 3000 στρεμμάτων, και θα ακολουθήσει η φύτευση 300.000 δέντρων με στόχο να δημιουργηθεί ένα υποδειγματικό περιαστικό δάσος αναψυχής στη δυτική Θεσσαλονίκη που είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη και πονάει από την έλλειψη πρασίνου. Όλο το έργο της αποκατάστασης και της αναδάσωσης είναι δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη και τον ευχαριστούμε για την σπουδαία κοινωνική προσφορά του».

300.000 δέντρα σε 3.000 στρέμματα

Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι ο Δήμος Παύλου Μελά με το Μητροπολιτικό Πάρκο, το περιαστικό δάσος και τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματά του να είναι σύντομα σημείο αναφοράς, όχι μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία. Μιλώντας στην «Π» ο Δήμαρχος, Δημήτρης Ασλανίδης τόνισε ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από την διάθεση προσφοράς του κ. Ανδρεάδη και παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά, πάντα με την επίβλεψη και την συνέργεια της Πολιτείας. «Μιλάμε για τη φύτευση 300.000 δέντρων σε έκταση 3.000 στρεμμάτων που προέρχονται από δωρεά καθώς και τη δημιουργία ενός δάσους επισκέψιμου στους πολίτες, με δασικούς δρόμους, μονοπάτια για ποδηλασία και πεζοπορία, που θα περιλαμβάνει και “Δασικό Βοτανικό Κήπο”», είπε ο κ. Ασλανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία ενός περιαστικού δάσους στην Ευκαρπία είναι μια εξέλιξη που όχι μόνο αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον αλλά επηρεάζει καθοριστικά και την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. «Η σημασία του αλλά και τα οφέλη είναι υπερτοπικά και αυτό αξίζει να ειπωθεί», σημείωσε ο κ. Ασλανίδης κάνοντας λόγο για μια ιδέα πρωτότυπη και μοναδική στον ελλαδικό χώρο που στόχο έχει να δημιουργήσει έναν χώρο πρασίνου αρμονικά και λειτουργικά συνδεδεμένο με τον αστικό ιστό, εύκολα προσβάσιμο που θα μπορούν να τον απολαύσουν οι πάντες και θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής δραστικά. «Συνολικά δε ο Δήμος Παύλου Μελά, μαζί με το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου αλλά και το περιαστικό δάσος αναψυχής, μπορεί σε λίγα χρόνια να είναι ένας “πράσινος” δήμος πρότυπο που θα ανατρέψει στην πράξη την κακοδαιμονία των ελληνικών πόλεων με λίγους και κακής ποιότητας δημόσιους χώρους και την κυριαρχία του τσιμέντου», τόνισε ο Δήμαρχος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ